Valikko
Kotimaa

Surkeimmat suomalais­kaupungit listannut matkailusivusto esittelee nyt Suomen parhaat kaupungit – Kaniksi nimetty Kemi mukana jälleen

Kaupunginjohtajia haukut eivät suuremmin huolestuta. Ylen mukaan jutun toimittajaa ei välttämättä ole edes olemassa.

Alkuviikosta Suomessa hämmästeltiin listausta, jossa About.com-verkkosivuston alainen Go Scandinavia -sivusto esitteli Suomen viisi kamalinta kaupunkia.

Jutussa Kajaania, Kemiä, Vaasaa, Jyväskylää ja Turkua haukuttiin muun muassa väkivaltaisiksi, huonoiksi pyöräilijöille, ja pyyhkeitä tuli jopa siitä, että puistoja on vähän ja ne ovat hoitamattomia. Myös HS uutisoi listauksesta.

Kemiä artikkelissa kutsuttiin alunperin Kaniksi, mutta virhe korjattiin myöhemmin. Itse jutussa todettiin, että Kemissä on paljon alkoholista aiheutuvaa rikollisuutta eikä siellä uskalla liikkua öisin. Moitteita sai jopa kaupungin jätehuolto.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo, että epäilyttäväkin nettipalaute on syytä ottaa nöyrästi vastaan, koska brändi ja imago ovat kaupungille tärkeitä.

”Kyllähän täällä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Ehkä jopa vähän enemmän kuin samankokoisissa kaupungeissa keskimäärin”, Nissinen sanoo.

Kaupunki on kuitenkin vastikään toteuttanut kuntalaisten parissa turvallisuusselvityksen, eikä sen tulokset olleet Nissisen mukaan hälyttäviä, vaikka turvattomuuden tunne hieman olikin kasvanut.

”Poliisinkin tilastoissa on havaittavissa tietynlainen tihentymä Kemissä. Sitä saattaa vähän vääristää se, että vaikka joku tulisi naapurikunnasta Kemiin törttöilemään, niin se näkyy sitten Kemin tilastoissa”, Nissinen sanoo.

Matkailu on Kemille erittäin tärkeä elinkeino. Talvimatkailu kasvoi jälleen viime vuonna viidenneksen edellistalveen verrattuna. Varsinkin Aasiasta ja Israelista tulevat matkailijat ovat Nissisen mukaan löytäneet viime vuosina hyvin myös Kemiin.

”Erityisesti aasialaiset ja israelilaiset ovat alkaneet enenevissä määrin ajatella, että Lapissa on muutakin kuin Rovaniemi ja joulupukki”, Nissinen sanoo.

Uskoa matkailun valoisaan tulevaisuuteen myös jatkossa valaa Nissisen muun muassa se, että Kemin lumilinna palkittiin eilen keskiviikkona parhaana majoituspaikkana tapahtuma-alan ammattilaisten Evento Awards -kilpailussa.

”Lumilinnan toimintaa aiotaankin kehittää ympärivuotisempaan suuntaan”, Nissinen sanoo.

HS yritti tavoittaa alkuperäisen jutun kirjoittajaksi merkittyä Terri Mapesia tuoreeltaan maanantaina, mutta hän ei koskaan vastannut yhteydenottopyyntöihin. Mapesin esittelytekstissä Go Skandinavia -sivustolla hänen sanotaan kirjoittaneen muun muassa The Guardian -lehteen, mutta internetistä tai Guardianin sivuilta ei hakemalla löydy ainuttakaan Terri Mapesin Guardianiin toimittamaa juttua.

Keskiviikkona Yle uutisoi, ettei Terri Mapesia ole todennäköisesti edes olemassa. Tähän viittaa Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan muun muassa se, ettei kyseisestä henkilöstä löydy matkailusivuston lisäksi internetistä juuri mitään tietoja. Facebook- ja Google+-yhteisöpalveluista löytyy kyllä Terri Mapesin nimellä luodut profiilit. Nekin ovat matkailutoimittajalle epäilyttäviä: Sama kuva on ollut käytössä ainakin kymmenen vuotta, päivityksiä ei käytännössä ole, ja ystäviä tai muita kontakteja on vain hyvin vähän.

Go Scandinavian listalla myös Vaasaa kuvataan yhdeksi Suomen pienimmistä kaupungeista, joka kärsii väkivaltarikollisuudesta siinä määrin, ettei siellä uskalla liikkua yöaikaan yksin.

Vaasan kaupunginjohtajaa Tomas Häyryä Ylen uutinen siitä, että kyseisen jutun kirjoittajaksi merkitty Terri Mapes on todennäköisesti keksitty henkilö, ei yllätä.

”Päädyin samaan analyysiin ja johtopäätökseen itse jo aiemmin. Siis siihen, että tämän on pakko olla ihan vaan tällaista nettitrollausta”, Häyry sanoo ja jatkaa, ettei kaupunginjohdossa olla listauksesta mitenkään huolissaan.

Sitä kaupunginjohtaja ei kiistä, etteikö nettikirjoittelullakin voi olla vaikutusta kaupungin imagoon.

”Vaasassa on onneksi niin paljon positiivista kerrottavaa, ettei tällaisella ole kokonaisuuteen vaikutusta”, hän sanoo.

Vaasassa kaupunki puuttuu ajoittain myös ulkomaalaismedioiden virheellisiin väittämiin ja pyrkii korjaamaan ne. Go Scandinavian -sivuston kohdalla siihen ei nähty tarvetta.

”Imagoon voidaan vaikuttaa parhaiten hyvällä läsnäololla netissä ja sosiaalisessa mediassa”, Häyry kertoo.

Ulkomaalaisten matkailijoiden tulosta tulevaisuudessakin Vaasaan hän ei ole huolissaan.

”Kyllä ulkomaalaiset varmasti uskaltavat Vaasaan tulla jatkossakin”, Häyry toteaa.

Go Scandinavia -matkailusivusto on osa laajempaa About.com-sivustoperhettä. Yrityksen toiminta-ajatus on tuottaa internetiin runsaasti lyhyitä juttuja eri aihepiireistä. About.comin ja vastaavien sivustojen idea näyttää ulkopuolelta tarkastellen olevan vain runsas sisältö ja sen mukanaan tuomat lukijat ja mainostulot ennemmin kuin palvelujournalismi tai laadukas sisältö.

Torstaina alkuperäinen listaus kamalimmista suomalaiskaupungeista oli poistettu Go Scandinavia -sivuston etusivulta näkyvistä. Linkkiä käyttäen se yhä kuitenkin löytyy.

Keskiviikkona Terri Mapesin nimissä sivustolla oli julkaistu myös uusi juttu, jossa listattiin Suomen parhaat kaupungit. Listalle olivat päässeet Rovaniemi, Rauma, Saariselkä, Savonlinna, ja –mikäpä muu kuin aiemmin Kaniksi ristitty ja pahoin parjattu – Kemi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kemi
 • Vaasa
 • Jyväskylä
 • Turku
 • Kajaani
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  9. 9

   Kybervarusmiesten määrä on jäänyt odotettua pienemmäksi – koulutuksesta saatu ”erittäin positiivisia kokemuksia”

  10. 10

   Gazassa rajat kiinni – Hamas etsii johtajansa murhaajaa, jonka se epäilee olevan Mossadin agentti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää