Valikko
Kotimaa

Surkeimmat suomalais­kaupungit listannut matkailusivusto esittelee nyt Suomen parhaat kaupungit – Kaniksi nimetty Kemi mukana jälleen

Kaupunginjohtajia haukut eivät suuremmin huolestuta. Ylen mukaan jutun toimittajaa ei välttämättä ole edes olemassa.

Alkuviikosta Suomessa hämmästeltiin listausta, jossa About.com-verkkosivuston alainen Go Scandinavia -sivusto esitteli Suomen viisi kamalinta kaupunkia.

Jutussa Kajaania, Kemiä, Vaasaa, Jyväskylää ja Turkua haukuttiin muun muassa väkivaltaisiksi, huonoiksi pyöräilijöille, ja pyyhkeitä tuli jopa siitä, että puistoja on vähän ja ne ovat hoitamattomia. Myös HS uutisoi listauksesta.

Kemiä artikkelissa kutsuttiin alunperin Kaniksi, mutta virhe korjattiin myöhemmin. Itse jutussa todettiin, että Kemissä on paljon alkoholista aiheutuvaa rikollisuutta eikä siellä uskalla liikkua öisin. Moitteita sai jopa kaupungin jätehuolto.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo, että epäilyttäväkin nettipalaute on syytä ottaa nöyrästi vastaan, koska brändi ja imago ovat kaupungille tärkeitä.

”Kyllähän täällä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Ehkä jopa vähän enemmän kuin samankokoisissa kaupungeissa keskimäärin”, Nissinen sanoo.

Kaupunki on kuitenkin vastikään toteuttanut kuntalaisten parissa turvallisuusselvityksen, eikä sen tulokset olleet Nissisen mukaan hälyttäviä, vaikka turvattomuuden tunne hieman olikin kasvanut.

”Poliisinkin tilastoissa on havaittavissa tietynlainen tihentymä Kemissä. Sitä saattaa vähän vääristää se, että vaikka joku tulisi naapurikunnasta Kemiin törttöilemään, niin se näkyy sitten Kemin tilastoissa”, Nissinen sanoo.

Matkailu on Kemille erittäin tärkeä elinkeino. Talvimatkailu kasvoi jälleen viime vuonna viidenneksen edellistalveen verrattuna. Varsinkin Aasiasta ja Israelista tulevat matkailijat ovat Nissisen mukaan löytäneet viime vuosina hyvin myös Kemiin.

”Erityisesti aasialaiset ja israelilaiset ovat alkaneet enenevissä määrin ajatella, että Lapissa on muutakin kuin Rovaniemi ja joulupukki”, Nissinen sanoo.

Uskoa matkailun valoisaan tulevaisuuteen myös jatkossa valaa Nissisen muun muassa se, että Kemin lumilinna palkittiin eilen keskiviikkona parhaana majoituspaikkana tapahtuma-alan ammattilaisten Evento Awards -kilpailussa.

”Lumilinnan toimintaa aiotaankin kehittää ympärivuotisempaan suuntaan”, Nissinen sanoo.

HS yritti tavoittaa alkuperäisen jutun kirjoittajaksi merkittyä Terri Mapesia tuoreeltaan maanantaina, mutta hän ei koskaan vastannut yhteydenottopyyntöihin. Mapesin esittelytekstissä Go Skandinavia -sivustolla hänen sanotaan kirjoittaneen muun muassa The Guardian -lehteen, mutta internetistä tai Guardianin sivuilta ei hakemalla löydy ainuttakaan Terri Mapesin Guardianiin toimittamaa juttua.

Keskiviikkona Yle uutisoi, ettei Terri Mapesia ole todennäköisesti edes olemassa. Tähän viittaa Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan muun muassa se, ettei kyseisestä henkilöstä löydy matkailusivuston lisäksi internetistä juuri mitään tietoja. Facebook- ja Google+-yhteisöpalveluista löytyy kyllä Terri Mapesin nimellä luodut profiilit. Nekin ovat matkailutoimittajalle epäilyttäviä: Sama kuva on ollut käytössä ainakin kymmenen vuotta, päivityksiä ei käytännössä ole, ja ystäviä tai muita kontakteja on vain hyvin vähän.

Go Scandinavian listalla myös Vaasaa kuvataan yhdeksi Suomen pienimmistä kaupungeista, joka kärsii väkivaltarikollisuudesta siinä määrin, ettei siellä uskalla liikkua yöaikaan yksin.

Vaasan kaupunginjohtajaa Tomas Häyryä Ylen uutinen siitä, että kyseisen jutun kirjoittajaksi merkitty Terri Mapes on todennäköisesti keksitty henkilö, ei yllätä.

”Päädyin samaan analyysiin ja johtopäätökseen itse jo aiemmin. Siis siihen, että tämän on pakko olla ihan vaan tällaista nettitrollausta”, Häyry sanoo ja jatkaa, ettei kaupunginjohdossa olla listauksesta mitenkään huolissaan.

Sitä kaupunginjohtaja ei kiistä, etteikö nettikirjoittelullakin voi olla vaikutusta kaupungin imagoon.

”Vaasassa on onneksi niin paljon positiivista kerrottavaa, ettei tällaisella ole kokonaisuuteen vaikutusta”, hän sanoo.

Vaasassa kaupunki puuttuu ajoittain myös ulkomaalaismedioiden virheellisiin väittämiin ja pyrkii korjaamaan ne. Go Scandinavian -sivuston kohdalla siihen ei nähty tarvetta.

”Imagoon voidaan vaikuttaa parhaiten hyvällä läsnäololla netissä ja sosiaalisessa mediassa”, Häyry kertoo.

Ulkomaalaisten matkailijoiden tulosta tulevaisuudessakin Vaasaan hän ei ole huolissaan.

”Kyllä ulkomaalaiset varmasti uskaltavat Vaasaan tulla jatkossakin”, Häyry toteaa.

Go Scandinavia -matkailusivusto on osa laajempaa About.com-sivustoperhettä. Yrityksen toiminta-ajatus on tuottaa internetiin runsaasti lyhyitä juttuja eri aihepiireistä. About.comin ja vastaavien sivustojen idea näyttää ulkopuolelta tarkastellen olevan vain runsas sisältö ja sen mukanaan tuomat lukijat ja mainostulot ennemmin kuin palvelujournalismi tai laadukas sisältö.

Torstaina alkuperäinen listaus kamalimmista suomalaiskaupungeista oli poistettu Go Scandinavia -sivuston etusivulta näkyvistä. Linkkiä käyttäen se yhä kuitenkin löytyy.

Keskiviikkona Terri Mapesin nimissä sivustolla oli julkaistu myös uusi juttu, jossa listattiin Suomen parhaat kaupungit. Listalle olivat päässeet Rovaniemi, Rauma, Saariselkä, Savonlinna, ja –mikäpä muu kuin aiemmin Kaniksi ristitty ja pahoin parjattu – Kemi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kemi
 • Vaasa
 • Jyväskylä
 • Turku
 • Kajaani
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  8. 8

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  9. 9

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  10. 10

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää