Kotimaa    |   Lauantaivieras:

Entinen ministeri, pian entinen puoluejohtaja – Paavo Arhinmäen uusi elämä alkaa kesällä

Paavo Arhinmäki luopuu kesällä vasemmistoliiton johdosta.Nyt hän kertoo, missä onnistui ja missä ei.

Paavo Arhinmäki aikoo pitää kesälomaa. Se on uutinen, sillä vastaavaa ei ole tapahtunut seitsemään vuoteen.

Arhinmäki, 39, jättää vasemmistoliiton puheenjohtajuuden kesäkuussa. Hän päätti jo valintansa jälkeen 2013, että nyt alkaa viimeinen kausi.

Hän ei ole turhautunut politiikkaan, vaan aikoo jatkaa kansanedustajana, asettua vielä ehdolle seuraavissa vaaleissakin. Eikä kysymys ole jaksamisestakaan, vaikka puheenjohtajan työ on yhtä hullunmyllyä.

”Puolueen puheenjohtajan työ on täysin 24/7. Koko ajan on oltava valmis reagoimaan, jos jotain tapahtuu.”

Lasten syntymäpäivätkin saavat jäädä juhlimatta, jos puheenjohtajaa tarvitaan.

Mutta kesällä taakka kevenee, on aikaa perheelle ja harrastuksille, voi käydä urheilukilpailuissa ja taidenäyttelyissä. Ja jalkapallon EM-kisoissa Ranskassa.

Sitä ennen puoluekokouksessa jäähyväispuhetta pitäessään hän saattaa ehkä liikuttuakin. Sitten voi iskeä haikea olo, mutta vielä ei ole sen aika. Nyt hän painaa vielä täysillä töitä.

Arhinmäki on ollut seitsemän vuotta puheenjohtajana, 15 vuotta puoluehallituksessa, yli kolmasosan elämästä. Oli aika kierrättää valtaa. ”Politiikka on henkilöitynyt liikaa, ja on tär­keätä, että puolue näyttäytyy leveämmällä rintamalla.”

Vasemmistoliiton eduskuntavaalikannatus on laskenut koko Arhinmäen ajan. Vuosi sitten 2015 puolue odotti vaalivoittoa. ”Ajatuksena oli vaalipäivänä vielä, että on hienoa jättää puheenjohtajuus vaalivoiton jälkeen.”

Toisin kävi, tuli kahden paikan tappio. ”Se tuntui tosi kovalta tappiolta, todella otti syvältä.”

Arhinmäki katsoo kuitenkin onnistuneensa puheenjohtajana, koska puolueen jäsenmäärä kasvaa ja puolue on muuttunut avoimemmaksi. Hän myöntää epäonnistuneensa siinä, että kansanedustajien määrä laski hänen aikanaan 17:stä 12:een.

Hän mielellään korostaa, että puolueen eduskuntavaalikannatus on nyt 8–9 prosenttia, kun viime vaaleissa se oli 7,1.

”Suunta on, että vasemmisto, vihreät ja Sdp vahvistuvat. Kaikkien näiden pitää voittaa seuraavat vaalit, jotta voidaan tehdä toisenlainen hallituspohja ja toisenlaista politiikkaa.”

Vasemmistoliittoa tarvitaan, puheenjohtaja sanoo.

”Jos ajattelee, miten yhteiskunta jakautuu, miten vaikeassa tilanteessa ihmiset ovat. Tuska lisääntyy koko ajan, vastakkainasettelu tiivistyy. Vasemmiston perustehtävä on, että kaikki pärjäävät yhteiskunnassa.”

Nykyinen vasemmistoliitto näyttäytyy yhä enemmän nuorten punavihreiden puolueena. Arhinmäen mukaan vasemmistoliitto on ollut ja on yhä työväenpuolue, mutta yhteiskunnallinen muutos on ollut suuri.

”Samanlaiset perusarvot, oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja tasa-arvo, ovat voimakkaasti mukana. Se näkyy siinä, mistä me eduskunnassa puhumme, työelämän kysymyksissä.”

Vasemmistoliiton edeltäjän Skdl:n aikaan työläiset olivat tehtaissa ja rakennuksissa. Nyt ei ole selvärajaista työväenluokkaa, vaan pienipalkkaisia pätkä- ja silppuduunareita.

Arhinmäki sanoo, että vaikka ihmiset eivät samasta itseään duunareiksi, epävarmuus työstä yhdistää. ”Se joukko on laajempi eikä selvärajainen.”

Arhinmäki kokee olevansa välittäjä vanhan ja uuden sukupolven välillä. Kesällä puolueelle valitaan puheenjohtaja, joka voi olla uuden sukupolven Li Andersson, vanhan sukupolven ­Jari Myllykoski tai Aino-Kaisa Pekonen siltä väliltä.

Alkuvuoden aikana puolueen jäsenkirjan on ottanut 800 ihmistä (viimeisen vuoden aikana 1 800) päästäkseen äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä uudesta puheenjohtajasta.

”Se joukko on ympäri maata ja kaikenikäisiä. Se on innostavaa. On nähtävissä käänne”, puheenjohtaja iloitsee.

Vasemmistoliitto oli Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa, mutta erosi 2014 keväällä riitaudut­tuaan rajuista säästöpäätöksistä.

Kaikki lähti menemään pieleen yhteisöveron alennuksesta ja osinkoverouudistuksesta, Arhinmäki muistaa. ”Se oli merkittävä käännös politiikan suunnassa. Me ei uskottu dynaamisiin vaikutuksiin.”

Hän kumoaa käsityksen, että puolue olisi lähtenyt hallituksesta nostaakseen kannatustaan.

Päin vastoin, hän sanoo. Puolue halusi pysyä hallituksessa sen periaatteen vuoksi, että tuloerot kaventuisivat verotuksen kautta ja pienituloisimpien perusturva vahvistuisi.

Sitten kehysriihessä päätettiin jäädyttää perusturvan indeksit. Arhinmäki vei neuvottelutuloksen eduskuntaryhmään.

”Ryhmässä laskeutui hiljaisuus. Kaikki olivat sitä mieltä, että näin ei voi olla. Erkki Virtanen sanoi, että tämä on liikaa”, Arhinmäki sanoo.

”Politiikassa pitää olla tietyt periaatteet. Tässä tuli raja.”

Arhinmäki kokee onnistuneensa kulttuuri- ja urheiluministerinä. ”Valtaosa ihmisistä oli tyytyväisiä. Minulla oli intoa ja halua ja tuntemusta, ja hoidin mielestäni tehtävän hyvin.”

Konkreettisiksi saavutuksiksi hän mainitsee valtion osallistumisen 30 miljoonalla keskustakirjaston rakentamiseen sekä Olympiastadionin remontin, johon valtio laittaa puolet.

”Se oli viimeinen asia, jonka sain läpi, ennen kuin me lähdettiin hallituksesta.”

Ministerinä hän myöntää mokanneensa, kun jäi pois Musiikkitalon avajaisista. Syntyi iso poru. Hän tosin sanoo, että edes kutsua ei tullut, eikä Musiikki­talo kuulu kulttuuriministerille vaan opetusministerille. Silti syntyi kuva, että korkeakulttuuri ei häntä kiinnosta.

”Olen aina ollut intohimoinen kirjallisuuden ja kuvataiteen harrastaja.”

Pönöttäviä rakennuksia suuremmaksi ansioksi hän näkee muutoksen ajattelutavassa, että kaikilla on mahdollisuus osallistua lasten ja nuorten kulttuuriin ja liikuntaan, sekä pöhöttyneen urheilun hallinnon karsimisen.

Pienen puolueen puheenjohtajana on raskas olla ministerinä. Kaikki taakka kasautuu puheenjohtajalle, isossa puolueessa vastuu jakautuu. ”En nauttinut ministerinä olosta, ei se ole mitään ihmisen työtä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  3. 3

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  4. 4

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  5. 5

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  9. 9

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Huippuopettaja on nöyrä”, sanoo palkittu professori

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää