Kotimaa

Piilokojut luontomatkailijoiden suosiossa – karhu ja muut villieläimet kiinnostavat jopa lapsiperheitä

Piilokojubisneksestä on tullut Suomen itärajalla kasvava liiketoimi. Kuusamon ja Lieksan välisellä itärajalla jo kaksikymmentä yritystä pyörittää piilokojuja, joilla kävi viime vuonna noin 6 000 matkailijaa.

Kuhmo. Korpit ja varikset raakkuvat, kun merikotka syö porsaan ruhosta ja kalanperkeistä suolle katettua haaskaa lähellä Venäjän rajaa Kuhmossa.

”Siellähän on karhu”, Israelissa asuva saksalainen kuvaaja Win Schumacher kuiskaa piilokojustaan kello 18.55.

Jännitys tiivistyy. Katsomme, miten äänettömästi ja jouheasti arviolta 150-kiloinen uroskarhu liikehtii haaskan ympärillä laskevan auringon värjäämässä maisemassa.

Linnut lehahtavat kuin kun­nioituksesta sivummalle. Minuutit kuluvat, ja kamerat raksuvat noin sadan metrin päähän asetetuissa piilokojuissa.

Karhu on repinyt haaskasta lihaisan pitkän nahanriekaleen ja poistuu sitä roikottaen nopeasti metsään kello 19.03.

”Vasta talviunilta noussut karhu on arka. Se haluaa syödä kauem­pana, sillä se tietää, että olemme täällä piilokojussa”, Lassi Rautiainen Wildlide Safaris Finland Oy:stä kertoo.

Alallaan Suomen johtava yritys on vuodesta 1991 lähtien tarjonnut suurpetojen ja lintujen kuvaus- ja elämyssafareja Kuhmossa ja myöhemmin myös Kuusamossa.

Piilokojubisnestä pyörittää Kuusamon ja Lieksan välisellä itärajalla jo kaksikymmentä yritystä. Kojuilla kävi viime vuonna noin 6 000 matkailijaa, joista ammattikuvaajia oli joka viides. Kävijämäärä kasvoi edellisvuodesta noin 15 prosenttia.

Tavallisten matkailijoiden osuus on jo suurin, ilmenee Kainuun ammattikorkeakoulun tekemästä kyselytutkimuksesta.

”Täällä käy myös ihan tavallisia perheitä lastensa kanssa. Osalla ei ole kameraa mukana, he kuvaavat kännykällä”, Rau­tiainen sanoo.

Ihmiset haluavat Rautiaisen mukaan kokea aitoja luontoelämyksiä.

”Eläintarhan häkissä oleva karhu on nähty. Täällä ihminen on häkissä tai oikeammin kojussa, ja karhu on luonnossa vapaana. Silti katselu ja kuvaus ovat turvallista. Karhu pelkää ihmistä”, Rautiainen kertoo.

Lähes ympärivuotisen sesongin aikana Rautiainen työmiehineen rahtaa kolmelle haaskapaikalle noin 15 000 kiloa liha- ja kala­jätettä. Haaskapaikoilla on yhteensä 15 kojua.

Kun karhut ovat talviunilla, haaskalla käy susia, kotkia, korppeja, kettuja ja ahmoja.

”Berliinissä asuva itävaltalainen rouva Jana Malin vietti maaliskuun lopulla tässä samassa kojussa yksin kuusi päivää. Toimme hänelle välillä ruokaa. Hän onnistui kahtena päivänä kuvaamaan susia, joiden kuvaaminen on hänen harrastuksensa”, Rautiainen kertoo.

Karhu ei voi vastustaa helposti tarjolla olevia herkkuja. Rautiaisen mukaan se tulee haaskalle, vaikka maakojussa polttaisi tupakkaa.

”Alkuvuosina rakensimme kuvauskojun puuhun. Luulimme, ettei karhu tule, jos koju on maassa.”

Kuvaajien toive toteutuu uudelleen samana iltana kello 19.28.

Karhu saapuu haaskalle hiljaa kuin aave. Se repii porsaasta arviolta 30 kilon painoisen kimpaleen ja häviää metsän siimekseen.

”Nyt on paras panna nukkumaan, sillä kello neljä nousemme ja siirrymme moottorikelkalla suon toiselle laidalle kuvaamaan ja kuuntelemaan teerin soidinta. Karhu ei enää tänä yönä tule haaskalle, sillä se sai niin paljon lihaa”, Rautiainen sanoo.

Nousevan auringon valossa taistelevista ukkoteeristä jo sadatta kuvaansa ottavan Win Schumacherin mukaan teeret ovat ”mystisiä lintuja”.

Hän ei enää välitä karhusta, joka käy suon laidalla katsomassa tilannetta. Se ei uskalla tulla haaskalle, koska ihmisen haju tuleekin nyt uudesta suunnasta.

”Suomi on harvoja maita, joissa petoja pääsee kuvaamaan näin läheltä. Esimerkiksi Espanjassa haaskan pito on kielletty”, saksalaisiin aikakauslehtiin kuvaava ja kirjoittava Schumacher tietää.

Suomessakaan petoja ei aina näe.

”Emme nähneet ainuttakaan karhua. Silti tämä oli käymisen arvoinen kokemus. Suosittelen käyntiä varsinkin petojen vastustajille”, akaalainen harrastajakuvaaja Esa Ringbom sanoo.

Rautiainen on vuokrannut matkailijoiden tukikohdaksi Metsähallitukselta noin kymmenen kilometrin päässä kojuista sijaitsevan entisen metsäkämpän. Kaikki eivät nimittäin halua nukkua karussa, kevytseinäisessä kojussa.

Kämpällä norjalainen videokuvaaja Hans Gundersen kyselee karhuhavainnoista.

Aamupalaa kattaa pöytään jo kuudetta vuotta virolainen Ene Mägi. Häneen karhujen näkeminen teki aikoinaan niin suuren vaikutuksen, että hän pyysi jäädä safarifirmaan kokiksi.

Järjestettyä katselua ja luontokuvausta Suomessa

Kuhmo

Boreal wildlife center, info@viiksimo.fi

Wild brown bear, ari.saaski@wbb.fi

Eräpiira, urpo.piirainen@erapiira.fi

Taiga spirit, info@taigaspirit.com

Wildlife safaris, lassi.rautiainen@articmedia.fi

Suomussalmi

Arolan maatila ja erälomat, info@arolabear.fi

Martinselkosen eräkeskus, info@martinselkonen.fi

Raatteen petobongaus, info@martinselkonen.fi

Kuusamo

Karhu Kuusamo, karhu@karhukuusamo.com

Karhutupa, mirjami@lammintupa.fi

Kuusamon lintumatkailu, olli.lamminsalo@gmail.com

Lieksa

Erä Eero, eero.kortelainen@eraeero.fi

Oulu

Finnature, info@finnature.fi

Vuorokausi täysihoidolla kuvauskojulla maksaa pienryhmille noin 250 euroa vuorokausi henkilöä kohden. Hinta sisältää kuljetuksen, ruokailun ja majoituksen sekä piilokojuyön. Kojun vuokraus ilman palvelua 150 euroa henkilöä kohden.

Karhukuvaaja voi vuokrata objektiivin

 Karhukuvaukseen on syytä ottaa mukaan järjestelmäkamera, johon tarvitaan 300–600 millimetrin objektiivi. Sellaisen voi usein myös vuokrata safareiden järjestäjältä.

 Kuvauskojuun mennään kello 17–18. Siellä puhutaan kuiskaamalla.

 Paras tulos saadaan, kun kojussa yövytään aamukahdeksaan saakka.

 Kuuntele luonnon ääniä. Korpit varoittavat nisäkkäistä ja petolinnuista.

 Tarkkaile kaikkia suuntia.

 Päivystäkää vuoron perään, jos yöllä väsyttää.

 Ota mukaan eväät, luettavaa ja ajankulua, kesällä myös hyttysmyrkkyä.

 Muista kiikarit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Matkailu
 • Eläimet
 • Karhu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  2. 2

   Poliisilta uutta tietoa Turun puukotuksista: Pääepäiltyä yritetään kuulustella tänään, osa epäillyistä voi vapautua

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Presidentti Niinistö kommentoi Turun puukotuksia – seuraa suorana HSTV:ssä kello 16

  7. 7

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  8. 8

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Raskaan sarjan entinen mestari Lennox Lewis: ”Mayweatherin ja McGregorin kohtaaminen on naurettava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää