Valikko
Kotimaa

Saaristomeren kuha päätyi WWF:n kalaoppaan keltaiselle listalle – voimakas kalastus on vääristänyt kuhakantaa

Pohjanlahdelta pyydetty Itämeren lohi pääsi pannasta ja nousi punaiselta listalta keltaiselle.

Saaristomereltä ja Selkämereltä pyydetty kuha putosi keltaiselle listalle ympäristöjärjestö WWF:n uudessa Kalaoppaassa. WWF suosittelee käyttämään Saaristomeren kuhaa harkiten, koska kanta on vääristynyt voimakkaan kalastuksen vuoksi.

”Erityisesti Saaristomerellä tehokas verkkopyynti tiheäsilmäisillä verkoilla on johtanut kuhan sukukypsyyskoon pienentymiseen ja heikentänyt kuhakannan tilaa. Tämä voi aiheuttaa jopa peruuttamattomia muutoksia”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Sisävesistä ja Suomenlahdelta pyydetyn kuhan suositus pysyi vihreänä.

Tähän asti kaikilta Suomen vesialueilta pyydetyt kuhat ovat olleet vihreällä listalla, johon merkittyjen kalojen kannat ovat elinvoimaisia eikä niiden pyynti aiheuta ympäristöhaittoja.

Kaiken kaikkiaan Ovaska kehottaa ostamaan ja ottamaan saaliiksi vähintään 45 sentin mittaisia kuhia, jotka ovat jo ehtineet lisääntyä.

WWF julkisti tiistaina päivitetyn Kalaoppaansa, jossa Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja on luokiteltu ympäristöperustein.

Pohjanlahdelta pyydetty Itämeren lohi sen sijaan nousi punaiselta listalta harkiten ostettavien kalojen keltaiseen ryhmään. Itämeren pääaltaalta ja Suomenlahdelta pyydetty villi lohi pysyy kuitenkin edelleen punaisella listalla.

Suosituksen muuttuminen on WWF:n mukaan seurausta kalastushallinnossa tapahtuneista muutoksista ja kaupallisen kalastuksen vähentymisestä.

”Lohikiintiöitä on onnistuttu pienentämään. Nyt kalastuskiintiö on vahvistettu tutkijoiden suositusten mukaiseksi”, Ovaska sanoo.

Kalaoppaan luokituksen muutos koskee Pohjanlahdelta rysällä pyydettyä villiä lohta. Valtaosa Suomessa myytävästä Itämeren lohesta on pyydetty rysillä Pohjanlahden rannikolta.

”Pohjanlahdella kannat ovat toipuneet, mikä näkyy jo muun muassa Tornionjoella”, Ovaska toteaa.

”Pohjanlahdella tapahtuva kaupallinen kalastus on nyt tasolla, joka ei näyttäisi uhkaavan lohikantojen elpymistä. Taustalla on iso muutos asenteissa. Lohikantojen tilaan liittyvät ongelmat on tiedostettu ja niitä on lähdetty korjaamaan esimerkiksi kiintiöitä pienentämällä.”

Pelastetuksi WWF ei kuitenkaan lohta julista: ”Toistaiseksi vain kaksi lohikantaa Itämerellä on saavuttanut turvallisen tason.”

Ongelmina ovat Ovaskan mukaan muun muassa sekakantakalastus, M74-oireyhtymän voimistuminen, raportoimaton kalastus sekä nousuesteet.

Itämeren lohikantojen elpyminen on WWF:n mukaan yksi esimerkki siitä, että uhanalaisten kalakantojen suojelussa on viime vuosina edetty harppauksin.

Uhanalaisten kalojen suojelun tehostaminen oli myös yksi vastikään päättyneen WWF:n kalakampanjan päätavoitteista. ”Kalojen suojelussa on tapahtunut merkittävää parannusta, ja nyt tulokset näkyvät myös Kalaoppaan suosituksissa”, Ovaska kertoo.

Ovaska toppuuttelee kuitenkin liiallista intoa, sillä lohikantojen tilaan liittyy yhä ongelmia. Vaikka suunta on positiivinen, ainoastaan pari lohikantaa on suurella todennäköisyydellä saavuttanut turvallisen tason. Monessa tapauksessa heikkojen lohikantojen ongelmat liittyvät jokien patoamiseen ja kalojen lisääntymisalueiden huonoon kuntoon.

Saaristomerella kuha on sekä vapaa-ajankalastajien että ammattikalastajien tärkeimpiä saalislajeja.

Tutkijat ovat varoittaneet jo vuosia, että liian pienten kuhien kalastaminen heikentää Saaristomeren kuhakantaa. Kuhat päätyvät saaliiksi, ennen kuin ne ovat edes ehtineet kutea. Tutkijat ovat myös esittäneet alamitan nostoa ja verkkojen silmäkoon kasvattamista.

Kuhan valtakunnallinen alamitta on 42 senttiä. Päätoimiset ammattikalastajat saavat kuitenkin toistaiseksi pyytää 37-senttisiä kuhia, mutta Saaristomerellä pyyntimitta on siirtymäajankin jälkeen 40 senttiä.

Kymmenen vuotta kalaopasta

WWF:n Kalaopas julkaistiin ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 2006.

Opas ohjaa vastuulliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Suomessa tarjolla olevia ruokakaloja on luokiteltu kolmeen ryhmään ympäristöperustein.

Vihreän listan kalojen kannat ovat elinvoimaisia, ja niitä kannattaa suosia. Pyynti tai kasvatus eivät aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja, ja vesiviljely on vastuullista.

Keltaisella merkittyjä lajeja kannattaa ostaa harkiten. Kalakantojen kestävyys vaihtelee alueittain, ja kannat saattavat olla ylikalastettuja. Lisäksi kalastus- ja kasvatusmenetelmät voivat olla ympäristölle haitallisia.

Punaisen valon saaneita lajeja kannattaa välttää, sillä lajit ovat uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja. Punaiselle listalle voi päätyä myös laji, jonka pyynnillä tai kasvatuksella on ympäristön kannalta tuhoisia vaikutuksia.

Jotkut kalat on luokiteltu useammalla kuin yhdellä värillä. Tämä tarkoittaa, että kyseisten lajien kohdalla vastuullisuus vaihtelee esimerkiksi pyyntialueen tai -tavan mukaan.

Opas perustuu WWF:n riippumattomalta konsulttiyhtiöltä tilaamaan selvitykseen. Siinä tarkastellaan kalakannan tilaa, vaikutuksia meriluontoon sekä kalastushallintoa.

Kasvatetun kalan osalta otetaan huomioon tuotantotapa, ympäristövaikutukset sekä kalanrehu.

Suosittavia kaloja kovat kotimaiset kalat, ahven, hauki, kuore, made, muikku, särkikalat, kasvatettu kirjolohi. Myös Itämerellä pyydetyt kilohaili, silakka ja silli ovat vihreällä listalla, samoin Itämeren itäpuolisella alueella pyydetty turska.

Keltaisella, harkittavien ostosten listalla ovat esimerkiksi Norjan lohi ja ruijanpallas.

Sisävesien siikaa voi Kalaoppaan mukaan syödä huoletta, mutta Suomen merialueelta pyydetyn siian ja verkkoaltaissa kasvatetun siian ostamista pitäisi WWF:n mukaan harkita.

Vältettäviä ovat muun muassa tonnikalat, joiden kannat ovat romahtaneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • WWF
 • Ympäristö
 • Kalastus
 • Itämeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  4. 4

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  5. 5

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   Miksei tätä ole kerrottu aiemmin? Invavessaa saa käyttää häpeilemättä, vaikkei olisi vammainen

  8. 8

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  9. 9

   Munkkivuoren puukottaja tuomittiin taposta – oikeus ei pitänyt tarinaa jäätelön leikkaamisesta uskottavana

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  7. 7

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää