Kotimaa

Ounasjoen tulvavedet ulottuvat jo muutaman mökin pihalle

Joessa on havaittu jääpatoja. Kittilässä varaudutaan jo tulvaan.

Kevättulvat ovat nostaneet Ounasjoen pintaa paikoin lähes kaksi metriä. Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan ­joessa on havaittu viimeisen vuorokauden aikana jääpatoja, jotka voivat pahentaa tulvatilannetta.

Jääpatoja on havaittu Kaukosen kylässä ja Marraskosken kohdalla. Marraskosken kohdalla jääkasauma on nostanut vedenpintaa jopa kolme metriä normaalia korkeammalle.

”Vesi on noussut Kaukosen kohdalla muutaman mökin pihalle. Tällä hetkellä siellä ei voi tehdä muuta kuin odottaa ja katsoa, miten jääpatotilanne kehittyy”, kertoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Sykestä. Viranomaiset seuraavat tulva­tilannetta aktiivisesti.

Syken ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus ennustaa Ounas­joen tulvatilanneesta keskimääräistä vaikeampaa. Kittilässä ollaan jo varautumassa tulvahuippuun, joka osuu kuntaan ennusteen mukaan loppuviikosta, aikaisintaan torstaina.

”Kunta on varautunut suojaamaan omia kiinteistöjään suojapadoilla, ja paikallinen marketti on jo ilmeisesti rakentamassa patoa”, kertoo insinööri Juha Kuivalainen Lapin ely-keskuksesta.

Rovaniemellä kevättulva saavuttaa huippunsa vasta kuun puolivälissä. Ennusteen mukaan tulva jää alle vahinkorajan, vaikka myös Kemijoen kevättulvista ennustetaan keskimääräistä voimakkaampia.

”Paljon riippuu myös lähipäivien säästä ja Kemijärven juoksutuksista. Viikonloppuna pitää olla tarkka, ettei järvestä juoksuteta liian paljon tai liian vähän vettä”, Vehviläinen sanoo.

Muiden Lapin jokien tilanne on helpompi. Tornionjoen pinta on noussut paikoin toista metriä, mutta pinta pysyy todennäköisesti vahinkorajan alapuolella. Joen tulvahuippu on kuun puolivälissä. Iijoen tulva on katkaissut yhden tieyhteyden.

Oulangan kansallispuiston tunnettu Karhunkierros-retkeilyreitti on suljettu tulvien takia. Puiston joet ja purot ovat tulvaveden vallassa vielä viikon.

Muualla Suomessa jokien tulvatilanne ei ole läheskään niin heikko kuin Lapissa. Etelä-Suomen jokien virtaamat ovat kasvussa sateiden vaikutuksesta, ja useimpien jokien pinta on noussut jonkin verran mutta jää vahinkorajasta huomattavasti.

Eniten sateita on tullut Kaakkois-Suomeen, jossa vedenpinnat ovat paikoin keskimääräisen kevättulvan tasolla.

Kevättulvaan varautuminen

 Tulva-alueen kiinteistön omistajan on syytä varautua mahdolliseen tulvaan hyvissä ajoin.

 Irtain omaisuus pitää siirtää turvaan ja varmistaa esimerkiksi laiturin kiinnitys.

 Talon suojaksi voi joutua rakentamaan tilapäisen penkereen vaikka hiekkasäkeistä.

 Salaojat ja rumpuaukot on syytä tukkia mahdollisuuksien mukaan, ettei tulvavesi pääse tienpenkereen ali tontille.

Lähde: Suomen ympäristökeskus

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tulvat
 • Lappi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää