Kotimaa

Suomi-kuva on nyt nuorten käsissä – ulkoministeriö luovutti Youtube-kanavansa Seksikkäälle Suklaalle ja muille tubettajille

Ulkoministeriö haluaa vaikuttaa mielikuviin Suomesta tubettajien avulla.

Suomen maakuva on nyt tubettajien hallussa. Ulkoministeriön maakuvayksikkö luovutti tänään virallisen Youtube-kanavansa 11 suomalaisen videobloggaajan haltuun. Tubettajat saavat esitellä Suomea kansainväliselle yleisölle juuri sellaisena, kuin he itse maansa kokevat.

Maakuvayksikön päällikön Petra Themanin mukaan Suomi-kuvan maailmalle vienti on kohdistettava nuoriin, sillä mielikuvat valtioista syntyvät nuoruusvuosina. Siksi hommaan valittiin joukko suomalaisia, joiden ikähaitari on 14–28 vuotta. He tuottavat kanavalle englanninkielisiä videoita ulkomaalaisten nuorten katsottaviksi.

Kyse ei ole lyhyestä projektista, vaan isosta muutoksesta tavassa viestiä muulle maailmalle. Kanava pysyy nyt nimitettyjen tubettajien hallinnassa ainakin vuoden 2017 huhtikuuhun asti. Ensi vuoden alussa katsotaan, jatketaanko samoilla tekijöillä.

Vaikka kyseessä on virallinen maakuvakanava, tubettajien tuottamaa sisältöä ei valvota. Se olisi Themanin mukaan idean väärinkäyttöä.

Aivan ilman murhetta ei yksikön johtaja silti pysty olemaan.

”Pelottaa ihan sairaasti”, naurahtaa Theman.

Tänään vietetään kansainvälistä lehdistövapauden päivää. Sananvapaus on kantava teema ulkoministeriön ideassa antaa kanava tubettajien haltuun.

Helsinkiläinen Roni Bäck, 22, eli RoniTheGamer pitää riippumattomuutta sisällön tuottamiseen hyvänä asiana sananvapauden kannalta.

”Sananvapautta pitää suomalaisena itsestäänselvyytenä”, sanoo Bäck.

”Monet eivät tiedä , että sananvapaus on erilainen ympäri maailman. Tämä on hyvä tilaisuus saada se tietoisuuteen.”

Tubettajat valikoituivat oppilaitosyhteistyön tuloksena. Laurea-ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijat kokosivat listan heidän ikäluokkaansa iskevistä sosiaalisen median kasvoista.

Listalta valittiin kymmenen mahdollisimman erilaista videobloggaajaa tai muuten kiinnostavaa nuorta, jotka asuvat eri puolilla Suomea. Mukaan mahtuu niin lahtelainen bmx-pyöräilijä kuin luontoa rakastava kainuulainenkin. Muita aihealueita on kauneus, muoti, ruoka, elektroninen musiikki, käsityöt, parkour, erilaiset haasteet, videopelit ja pilailu.

Porukan nuorin on taiteilijanimellä Helmi Matilda esiintyvä 14-vuotias turkulainen. Hänen mielestään Suomi-kuva ulkomailla on liian suppea.

”Täällä on aina kylmä. Jääkarhut kulkevat kaduilla, ja me asutaan metsän keskellä”, hän kuvailee stereotypioita.

Helmi Matilda aikoo korjata Suomi-kuvaa tekemällä videoita kesästä, mutta myös jatkaa hänelle tuttujen aiheiden kuten askarteluvideoiden parissa.

Suomen viralliseen tubettaja-porukkaan kuuluvat myös Kainuun Taikaa, Rony Rex, BMXSalli, Seksikäs Suklaa & Dosdela, MrTuomo, Iivari, Virkkasin ja BySelma.

Suomen virallisen maakuvakanavan ensimmäinen video julkaistiin maanantaina 3.5.

Suomi-kuvaa vapain käsin

 Ulkoministeriön maakuvayksikön virallinen Youtube-kanava on nyt 11 nuoren suomalaisen tubettajan temmellyskenttä.

 Tubettamisella tarkoitetaan sisällön tuottamista Youtubeen.

 Nuorten tehtävänä on viedä Suomi-kuvaa maailmalle tavalla, jonka he itse katsovat parhaaksi.

 Kanava kattaa erilaisia aihealueita, ja tubettajat ovat sijoittuneet eri puolille Suomea.

 Somessa aiheelle on omistettu hashtag eli aihetunniste #proudtubeFIN

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi-kuva
 • YouTube
 • Ulkoministeriö
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   VR elättelee toivoa pilkkomisen välttämisestä – Berner pysyy tiukkana: ”Kalustoyhtiö on edellytys aidolle kilpailulle”

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää