Kotimaa

Stubb 5 – Orpo 3: Kokoomuksen piirijohtajat kertoivat HS:lle, ketä he kannattavat puheenjohtajaksi

HS tavoitti kokoomuksen kolmentoista piirin johtajat. Yksikään ei toistaiseksi tukenut Elina Lepomäkeä, viisi ei halunnut ottaa vielä kantaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb saa tällä hetkellä viiden piirijohtajan tuen jatkokaudelle.

HS tavoitti kokoomuksen kolmentoista piirihallituksen johtajat. Tänään keskiviikkona kisaan odotetusti ilmoittautunut sisäministeri Petteri Orpo sai tuen kolmelta piirijohtajalta.

Viisi kokoomusvaikuttajaa ei halunnut vielä ottaa kantaa kenenkään puolesta. Kansanedustaja Elina Lepomäen taakse ei asettunut toistaiseksi kukaan.

Piirien puheenjohtajat eivät kisaa ratkaise, vaan piirien puolueyhdistysten valitsemat äänivaltaiset puoluekokousedustajat.

Koska kokoomuksen yhdistyskenttä on niin sirpaloitunut, puheenjohtajien on käytännössä todella vaikeaa juntata koko piirin edustajia yhden puheenjohtajaehdokkaan taakse. Puheenjohtajilla voi kuitenkin olla merkittävä rooli oman piirinsä edustajien kantaan vaikuttamisessa.

Stubb sai kannatusta Keski-Suomessa, Kainuussa, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Orpon taakse asettuivat puolestaan puheenjohtajat Varsinais-Suomesta, Lapista ja Kaakkois-Suomesta.

Savo-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Hämeen, Uudenmaan ja Helsingin johto ei halunnut vielä ottaa kantaa.

Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jussi Taittonen kertoo kannattavansa Stubbia. ”Olen puoluehallituksen jäsen. Kun istuva puheenjohtaja on kertonut haluavansa jatkaa, olen uskollinen puheenjohtajalle.”

Kainuun kokoomuksen Eero Suutari kehuu Stubbia uudistavaksi johtajaksi, joka on antanut kansanedustajille enemmän vaikuttamismahdollisuuksia ja muuttanut myös puoluehallituksen työtä.

Myös Pirkanmaan kokoomuksen Leena Kostianen kutsuu Stubbia ”moderniksi ja osallistavaksi johtajaksi” sekä ”joukkuepelaajaksi”. ”Kesken hallituskauden ei ole oikea hetki lähteä vaihtamaan puheenjohtajaa. Stubbin johdolla hyvää hallitusohjelmaa on viety eteenpäin.”

Pauli Partanen Keski-Suomesta kokee, ettei Stubb ole tehnyt mitään, mikä edellyttäisi puheenjohtajan vaihtamista. ”Minun tyyliäni ei ole muuttaa mieltä tuulien mukana.”

Satakunnan kokoomuksen piirin puheenjohtaja Emilia Syväsalmi ilmoitti jo Stubbin kampanja-avauksessa maanantaina tukevansa tätä.

”Syitä on montakin, eikä ratkaisua ole tehty kevyellä mielellä”, parkkihallin uumenista keskiviikkona iltapäivällä tavoitettu Syväsalmi kertoo.

”Mielestäni Alex on tehnyt hyvää työtä ja hänen pitää saada jatkaa. Hän on innostava ja tulevaisuuteen suuntautunut, sitoutunut ja paras viemään kokoomusta eteenpäin. En näe syytä vaihtaa, ja arvostan Alexin osallistamista.”

Stubbia tukeneet piirijohtajat arvioivat, että puoluekokousedustajien äänistä tulee kova kisa Stubbin ja Orpon kesken.

Syväsalmen mukaan Satakunnan piirin kokoomuslaisissa Petteri Orpo saa luonnollisesti kannatusta, koska Satakunta sijaitsee Varsinais-Suomen piirin vieressä, josta Orpo tulee.

”Minusta ei ole niin väliä, mistä puheenjohtaja on kotoisin, vaan mihin hän puoluetta vie.”

Myös Elina Lepomäellä on Satakunnan kokoomuksen piirissä oma kannattajajoukkonsa, Syväsalmi tietää.

”Uusi puheenjohtaja ei välttämättä auta. Kokoomuslaisten tulisi itse määritellä mikä kokoomus on”, Syväsalmi pohtii. Sen pohdinnan auttamisessa korostuvat Syväsalmen mukaan Stubbin vahvuudet.

Orpo sai kehuja lähes kaikilta piirijohtajilta. Lapin kokoomuksen puheenjohtaja Heikki Auttoa sanoi tukevansa Orpoa, koska tällä on realistinen mahdollisuus nousta pääministeriksi.

”Orpolla on asenne kohdallaan, ja se näissä hommissa ratkaisee. Uskon, että hän herättää laajalti luottamusta sekä hallituskumppaneissa että suomalaisten keskuudessa. Näin ollen Orpolla on realistiset mahdollisudet nousta pääministeriksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.”

Myös Kaakkois-Suomen Heikki Järvenpää sanoo Orpon olevan luottamusta herättävä persoona, joka olisi nykytilanteessa oikea valinta.

Autto ja Järvenpää uskovat, että Orpolla on vahva kannatusta piirien äänivaltaisten puoluekokousedustajien parissa.

Myös Varsinais-Suomen piirihallituksen puheenjohtaja Heikki Arikka tunnustautuu Orpon tukijaksi. Hän kertoo myös Varsinais-Suomen kokoomuksen tukevan Orpoa, vaikka virallista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

”Piirihallituksen kokouksessa ylihuomenna [perjantaina] lyödään asia lukkoon, tämä on henkilökohtainen kantani.”

”Tunnen sekä Varsinais-Suomen kokoomuksen ja Petterin sen verran, että uskallan sanoa”, Arikka naurahtaa.

Varsinais-Suomen kokoomus on noin 50 puoluekokousedustajallaan kokoomuksen toiseksi suurin piiri. Arikka kertoo, etä piirin on tarkoitus pitää puoluekokousseminaari viikkoa ennen kesäkuun 10.–12. päivänä pidettävää puoluekokousta.

”On mahdollista että esiinnymme yhtenä rintamana, mutta politiikassa kaikki on mahdollista”, Arikka sanoo.

Arikka sanoo, ettei toivo kisaan enää uusia puheenjohtajaehdokkaita.

”Hyvä keskustelu on kyllä paikallaan.”

Pohjois-Pohjanmaan kokoomuksen Tomi Kaismo, Savo-Karjalan Aulikki Sihvonen, Hämeen Juha Rostedt, Helsingin Pekka Majuri ja Uudenmaan Kari Tolvanen eivät ota vielä kantaa.

Tolvanen sanoo haluavansa pysyä neutraalina, koska Uudeltamaalta on kisassa mukana kaksi ehdokasta, Stubb ja Lepomäki.

Kaismo kehuu kaikkia kolmea ehdokasta hyviksi. ”Katsotaan ihan rauhassa, kunhan puheenjohtajakiertue ehtii Ouluun. Ei tässä olla jäniksen selässä.”

Rostedt sanoo, että on hienoa saada kolme hyvää puheenjohtajaehdokasta. Muuten Hämeen piirin puheenjohtaja ei kisaa kommentoi.

Sihvonen puolestaan kertoo, ettei halua vielä ottaa kantaa, koska se voisi vaikuttaa puoluekokousedustajien ajatteluun. Sihvonen kertoo haluavansa aidon kilpailun ja oikeaa keskustelua.

Myös kesken kattoremontin puhelimeen vastannut Helsingin kokoomuksen puheenjohtaja Majuri toivoo ”raikasta keskustelua” puolueen suunnasta.

”Minusta pitäisi olla mahdollisimman monta ehdokasta.”

Stubbin viimeksi haastaneen, entisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren vahvana kannattaja tunnettu Majuri myöntää toivovansa, että tämä ilmoittautuisi vielä ehdolle. Vapaavuori sanoi pääsiäisen aikaan melko suorasanaisesti, ettei ole tällä kertaa ole käytettävissä.

”Hän ei ole lopullisesti kieltänyt, vaan on sanonut että maailma voi muuttua, ja koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.”

Majuri muistuttaa Petteri Orponkin vielä kuukausi sitten yksioikoisesti sanoneen, ettei ole lähdössä puheenjohtajakisaan.

Helsingin piirin kevätkokouksessa ei Majurin mukaan muodostettu kantaa sen enempää puheenjohtaja- kuin varapuheenjohtajakysymykseen.

Majurin mukaan tarvittaessa yhteinen linja vois syntyä ennen puoluekokousta, vaikka puheenjohtajakiertueen käytyä Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  9. 9

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  10. 10

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää