Kotimaa

”Häivy ulos!” – Julkinen tila on nuorille tyly, mutta nyt aikuisille opetetaan kunnioitusta

Julkisissa paikoissa kuten kauppakeskuksissa aikaansa viettävät nuoret kokevat joutuvansa ikäsyrjinnän kohteiksi. Tyly kohtelu voi johtaa turhiin kärhämiin, ja vartijoita, myyjiä ja kirjastojen henkilökuntaa koulutetaan nyt kohtaamaan nuoria oikein.

”Häipykää ulos, penkit ovat vanhuksille!”

Epäystävällinen kohtelu ja ikäsyrjintä ovat nuorten arkipäivää kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa.

Asian voisi esittää toisinkin ja uuden lähestymistavan avulla välttää konfliktit. Tämä on Nuorten Palvelu ry:n päämäärä, kun se kouluttaa vartijoita, myymälöiden henkilökuntaa ja huoltoasemien työntekijöitä.

Nuorten oikeaoppista kohtaamista harjoitellaan yhä enemmän myös vartijoiden ja muiden nuoria työssään kohtaavien ammattiopinnoissa. Myös Aseman Lapset Helsingissä kouluttaa järjestyksenvalvojia.

”Ikä toimii silti yhä valitettavan usein kimmokkeena asettaa rajoituksia. Jos penkeillä istuisi nelikymppisiä miehiä, heitä tuskin tultaisiin ajamaan pois”, huomauttaa projektivastaava Mikko Leppävuori Nuorten Palvelusta.

Nuorten kohtelu on nyt voimakkaasti muuttumassa, Leppävuori uskoo. Nuorten Palvelu vei viime vuoden aikana oppia pariinkymmeneen kohteeseen eri puolilla maata. Seuraavaksi koulutukset laajenevat kirjastoihin.

”Kirjastojen perinteinen asiakaskunta edustaa perinteistä ajattelua, jonka mukaan äänekkäät nuoret eivät niihin sovi. Henkilökunta on hieman uudistusmielisempää”, Leppävuori sanoo.

Ristivetoa on kauppakeskuksissakin, joista juhlapuheissa kaavaillaan koko kansan olohuoneita. Oulussa uuden kauppakeskus Valkean piti olla nuorten toiveiden täyttymys. Nuorison toiveita kuunneltiin etukäteen, ja heille haluttiin antaa tilaa.

”Vartijat puhuvat yleensä lempeästi, ja me totellaan. Nuoria on huomauteltu kiroilusta, roskaamisesta ja musiikin soittamisesta liian kovalla”, Viivi Rajala, 15, kertoo.

Sini Rautiainen, 15, muistuttaa, että aina vartijalla ei ole hyvä päivä. ”Ja jotkut ovat vain ärsyttäviä koko ajan. Parasta on, että tullaan puhumaan ystävällisesti, eikä aleta heti huutaa.”

Vivianna Rissanen, 16, Sandra Leskinen, 18, ja Jenina Pesonen, 15, tulevat keskukseen päivittäin.

”Täällä saa istua lattialla ja kahvilan pöydissä ostamatta. Ainakaan vielä ei ole tultu komentamaan pois”, kertoo Leskinen.

Nuorten lisäksi keskuksen ovat vallanneet eläkeläiset. ”Vuoronvaihto” tapahtuu iltapäivällä, kun nuoret pääsevät koulusta. Markkinointivastaava Riikka Forsman myöntää, että eri ikäryhmien yhteiselo ei aina suju sulassa sovussa.

”Nuorilta en ole saanut kielteistä palautetta, mutta jotkut vanhemmat ihmiset ovat kokeneet nuorisoryhmät ehkä arveluttavina.”

”Nuoriso menee sinne, missä on muutakin toimintaa”, vakuuttaa projektisuunnittelija Sari Immonen lahtelaisen kauppakeskus Trion nuortentilasta.

Lahdessa perustettiin Suomen ensimmäinen pysyvä nuortentila kauppakeskukseen runsaat neljä vuotta sitten. Sen jälkeen niitä on tullut lisää, esimerkiksi Hyvinkäälle ja Lappeenrantaan.

”Kun aloitimme, malli oli ennenkuulumaton. Pohdin jopa itse, sopiiko nuortentila kaupalliseen toimintaympäristöön”, Immonen muistaa.

Nyt tila on vakiinnuttanut paikkansa, ja tänä keväänä kävijäluvut ovat olleet Immosen mukaan huikeita.

”Olemme siellä, missä nuoret jo ennestään olivat. Haasteita on ollut lähinnä siinä, että nuorisotyön henkilökunnan on ollut hankalaa sopeutua uuteen ympäristöön.”

Helsingin yliopiston vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia 15–16-vuotiaista nuorista raportoi joutuneensa poliisin ja vartijoiden puuttumistoimenpiteiden kohteeksi.

”Vaikka nuoriin kohdistuva poliisikontrolli on tehostunut, on huomattava, että alaikäisten nuorten rikollisuus tai alkoholinkäyttö ei ole pitkällä aikavälillä lisääntynyt”, tutkija Elsa Saarikkomäki toteaa.

Hän kirjoittaa nuorten ja vartijoiden kohtaamisista Nuorten Palvelun tuoreessa julkaisussa Hengailua, kohtaamisia ja yhdessä olemista. Saarikkomäki valmistelee aiheesta väitöskirjaa, jossa hän tarkastelee, miten luottamusta voidaan rakentaa nuorten ja kontrollitoimijoiden välillä.

Kun Saarikkomäki kysyi nuorilta heidän toiveistaan, esiin nousivat kunnioitus, ystävällisyys ja rauhallisuus.

”Tilanne saattaa olla alaikäisille nuorille pelottava, ja siksi nuoria kunnioittava toiminta on tärkeää. Monet nuoret arvostivat sitä, jos vartijat tulevat kyselemään heidän kuulumisiaan.”

Vartijoiden kuvattiin usein vain häätävän nuoria kauppakeskustilasta. Epäystävällisenä nuoret kokivat huutamisen, uhkailun ja nuoria leimaavan tai haukkuvan puhetavan.

”Häätäminen koettiin toisinaan liian yleisenä ja välinpitämättömänä puuttumisena, joka keskittyi pelkästään nuorten oleiluun”, Saarikkomäki toteaa.

Huono kohtelu saattaa viestiä nuorelle siitä, että hän ei ole arvostettu. Saarikkomäki huomauttaa, että tällaiset kokemukset vaikuttavat nuorten luottamukseen viranomaisiin.

Nuorten toimintaan puuttuvan aikuisen kannattaa harkita tarkkaan, miten pelin avaa. Sen voi tehdä joko väärin tai oikein.

”On eri asia käskeä häipymään kuin ystävällisesti perustella, miksi metelöintiä pitää vähentää tai kielenkäyttöä hillitä”, Leppävuori korostaa.

Oulussakin koulutettiin uuden Valkean kauppakeskuksen henkilökuntaa nuorten kohtaamiseen. Vartijoista koulutukseen osallistuivat ainoastaan heidän esimiehensä.

Nuorten oleskelun liikekeskuksissa arvioidaan lisääntyvän entisestään, kun perinteisiä nuorisotiloja suljetaan kuntien säästöpaineissa.

”Nuorisotalot profiloituvat enemmän lasten ja varhaisnuorten toimintaan. Vanhemmat nuoret tavoitetaan parhaiten perustamalla tiloja sinne, missä he ovat – eli kauppakeskuksiin”, neuvoo Immonen.

Jakomäen kirjastossa Helsingissä osataan nuorisotyö

Kun hiljaisiin kirjastoihin tulee joukko äänekkäitä nuoria, voi kirjaston työntekijöillä tai muilla asiakkailla mitta täyttyä.

Näin kävi esimerkiksi Heinolassa viime vuoden keväällä. Heinolan kaupunginkirjastolle palkattiin lopulta vartija takaamaan rauha kirjastoon.

Nuorten oikeanlainen kohtaaminen voi säästää vartijan palkkaamiselta.

Helsingin Jakomäessä kirjastonhoitajan työ on kuin nuorisotyötä. Koulun ja nuorisotalon kanssa puhalletaan yhteen hiileen.

Kirjastonhoitaja Jussi Nevalainen, 32, aloitti Jakomäen kirjastossa vuonna 2013. Nuorison kanssa taistellut kirjasto tarvitsi kirjastonhoitajan, jolla on kokemusta nuorten kanssa työskentelystä.

”Täällä oli ollut paljonkin välienselvittelyä nuorten ja kirjaston kanssa”, Nevalainen kertoo.

Samoihin aikoihin Jakomäkeen palkattiin erikoisnuoriso-ohjaaja, joka loi rakenteen nuorten kohtaamiselle.

Nykyään Jakomäessä noudatetaan kirjaston käyttösopimusta. Jos nuori ei noudata kirjaston pelisääntöjä, hänen kanssaan keskustellaan ja allekirjoitetaan sopimus. Se takaa nuorelle oikeuden käyttää kirjastoa, kunhan sopimusta noudatetaan.

Nevalaisen ja hänen kollegojensa lähtökohta nuorten kohtaamiseen on se, että kirjastoa käyttäviin nuoriin pitää tutustua. Se helpottaa esimerkiksi tilannetta, jossa häiriköivää nuorisojoukkoa on pyydettävä poistumaan.

”Tuttujen kanssa se menee todella hyvin. Suurin osa on tuttuja, ja jos seassa on tuntemattomia, he seuraavat porukkaa”, Nevalainen sanoo.

Jo pitkään kirjaston palveluita käyttänyt Jemina Yletyinen, 18, arvostaa Jakomäen kirjastonhoitajien suhtautumista nuoriin. Jakomäki on hänelle mieluisampi vaihtoehto kirjastoreissulle kuin esimerkiksi Pukinmäki.

”Pukinmäessä henkilökunta viihtyy omissa nurkkauksissaan. Jakomäessä pääsee usein juttelemaan henkilökunnan kanssa, ja he lähtevät juttuun mukaan”, Yletyinen kertoo.

Myös pelisäännöt tuntuvat reiluilta. Yletyisen mukaan nuoret kunnioittavat sääntöjä, eivätkä ota nokkiinsa, jos henkilökunta puuttuu häiriötilanteisiin.

Joskus muu asiakaskunta hermostuu liian herkästi nuorison touhuista. Vaikka nuoret olisivat täysin kiltisti, heidän oleminensa saattaa ärsyttää vanhempia asiakkaita.

”Me olemme tehneet kuitenkin selkeästi linjanvedon, että henkilökunta kyllä tietää, milloin nuorten oleskelu on selkeästi pelisääntöjen vastaista”, Nevalainen sanoo.

Jotta nuoriso saa viettää aikaa kirjastossa vapaasti, heille järjestetään useita tapahtumia. Viimeisin oli Minecraft-pelitapahtuma. Paikalla oli kaikenikäisiä, varhaisnuorista täysi-ikäisiin.

 

Nuorten Palvelu ry kokosi asenneohjeita aikuisille

Liikekeskusten ja kirjastojen henkilökunnalle laadituista ohjeista voi olla hyötyä jokaiselle.

Näin kannattaa aloittaa keskustelu nuoren kanssa julkisella paikalla:

Meluaminen

Nuoret liikkuvat isoissa seurueissa, joissa äänentaso kohoaa. Näin käy aikuisillakin.

Perustele äänien kuuluminen eri paikoissa ja kerro, missä tiloissa puheääni ei kuulu ja missä kovempikin äänenkäyttö on sallittua.

Jos meluaminen jatkuu, pyydä rauhallisesti: ”Valitettavasti joudun pyytämään teitä poistumaan, koska ette noudattaneet pelisääntöjä”.

Anna poistumispyynnön jälkeen aikaa kunnialliselle poistumiselle. Älä vahdi vieressä.

Asiaton kielenkäyttö

Huomauta rauhallisesti, että kielenkäyttö ei ollut asiallista ja että se häiritsee muita asiakkaita ja kenties pieniä lapsia.

Jos asiaton kielenkäyttö jatkuu, pyydä rauhallisesti poistumaan. Älä vahdi vieressä.

Mahdollisimman neutraali reagoiminen vähentää vastareaktiota.

Pitkä oleskelu

Oleskelulle ei ole syytä asettaa aikarajaa, jos tilaa on, nuorten käytös on asiallista ja he eivät ole häiriöksi muille asiakkaille.

Pelisääntöjen tulee olla samat kaikille.

Jos lähellä on muita paikkoja viettää aikaa yhdessä, niistä voi vinkata nuorille.

Tahallinen sotkeminen ja ilkivalta

Pyydä sotkijaa ystävällisesti siivoamaan jälkensä. Anna vaihtoehdoiksi joko siivota tai poistua.

Pysäköinti ja tupakointi ovien edustalla

Osoita nuorille, mihin kulkuvälineet voidaan pysäköidä. Selkeät opasteet auttavat asiaa. Tupakointikielto oven edessä koskee myös aikuisia.

Pelikoneet

Pelikoneet ovat sallittuja vain täysi-ikäisille. Kysy ystävällisesti henkilötodistusta ja pyydä tarvittaessa poistumaan koneelta.

 

Sanottua: Nuorten kokemuksia ja ajatuksia vartijoista

”Yleensä tulee ekana ’Voitko poistua?’, mutta jos vähääkään kävelet liian hitaasti, ni sieltä tulee huuto, et ’Alkais painuu jo!’”

”Jos nuoret sanoo jotain vastaan, niin sieltä tosi herkästi rupee tulee sellasta. Ne on tyyliin neljä ihmistä kantamassa sut ulos ’Get the fuck out’.”

”Sen mä tajuun, et jos sä oot vähän liian lähellä ovee röökillä, et ne pyytää pois. Mut ku sulla on se 5–6 metriä ovesta, ni ’mee vielä metri’.”

”Yhtäkkii vartijat tulee sanoon, hei menkää ulos ja tälleen, et nyt ulos, te riehutte täällä, vaikka kaveri on ollu vaan hiljaa, vähän nauranu tai tällasta, ja vartijat on vaan ’Nyt ulos’. Siinä on vaan se virhe, että ne vartijat on niin eläytynyt tohon niitten työhön ja ne tietää, et nuoret ei voi ryppyillä, niin ne voi vähän huutaa enemmän.”

”Ne on oikeesti aika ärhäköitä.” 

”Mukava vartija on semmonen, että juttelee niille nuorille. Jos kysyy, mitä tapahtu, ni se ei oo vaan sellanen, et ei kuulu sulle. Se ihan kertoo, et näin tapahtu.”

”Vartija ilmestyy rauhassa ja puhuu rauhassa, sitten se kysyy niiden ikää rauhassa ja puhuu niille kiltisti ja mukavasti.”

Lähde: Tutkija Elsa Saarikkomäen artikkeli teoksessa Hengailua, kohtaamisia ja yhdessä olemista, Nuorten Palvelu 2016. Aineistona 31:n pääkaupunkiseudulla asuvan 14–17-vuotiaan nuoren ryhmähaastattelut.

Lahden teinikarkotin synnytti käänteen

 Lahdessa kauppakeskus Triossa yritettiin häätää nuorisoa ”teinikarkottimella” vuonna 2010. Karkotin tuotti korkeita ääniä ja klassista musiikkia. Se synnytti kohun ja tuotti käänteen nuorten kohtelussa.

 Trioon perustettiin seuraavana vuonna maan ensimmäinen nuortentila keskelle kauppakeskusta. Se toimii yhä.

 Sen jälkeen nuortentiloja on avattu muuallakin. Monessa keskuksessa on lisätty istumapaikkoja ja latauspisteitä. Esimerkiksi Helsingin Kampissa avattiin tänä keväänä kuusi uutta lounge-aluetta pistorasioineen. Espoon Matinkylän Isoon Omenaan koulutettiin nuorille oma järjestyksenvalvoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Krp pitää tiedotustilaisuuden Turun puukotuksista kello 14, HSTV näyttää tilaisuuden suorana – Hyökkääjä mahdollisesti valikoi naisia uhreiksi

  2. 2

   Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona, pääepäilty on Marokon kansalainen – myös neljä muuta marokkolaista pidätetty

  3. 3

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  5. 5

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   Mies puukotti kahdeksaa vastaantulijaa Siperiassa Venäjällä

  9. 9

   Hallitus kokoontui Turun terrorismi­tutkinnan takia – Sipilä: ”Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla”

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  5. 5

   Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona, pääepäilty on Marokon kansalainen – myös neljä muuta marokkolaista pidätetty

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  9. 9

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  10. 10

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Krp pitää tiedotustilaisuuden Turun puukotuksista kello 14, HSTV näyttää tilaisuuden suorana – Hyökkääjä mahdollisesti valikoi naisia uhreiksi
  3. Turun puukotuksia tutkitaan terroritekona, pääepäilty on Marokon kansalainen – myös neljä muuta marokkolaista pidätetty
  4. Barcelonan terrori-isku: Poliisi etsii marokkolaista 22-vuotiasta miestä osallisuudesta iskuihin
  5. Legendaarinen Ronnie Scott’s laskeutui Helsinkiin – Tätä huippuyhtyettä voit vielä kuulla ilmaiskonsertissa, jos pidät kiirettä
  6. Krp:n päällikkö Robin Lardot: Turun puukotusten motiivia selvitetään ripeästi, vielä liian aikaista spekuloida
  7. 70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet
  8. Terroriepäilyt järkyttävät Turussa, mutta eivät tulleet kaikille yllätyksenä – ”Vie oman aikansa, että kaikki palautuu normaaliin”
  9. Tunti sitten
  10. Mies puukotti kahdeksaa vastaantulijaa Siperiassa Venäjällä
  11. Hallitus kokoontui Turun terrorismi­tutkinnan takia – Sipilä: ”Nyt on pidettävä yhtä, vihaan ei vastata vihalla”
  12. Terrorismitutkija: Suomen mittakaavassa Turun isku oli poikkeuksellinen teko – ”Jos haluaa minimoida vaikutuksia, niin omaa käyttäytymistä kannattaa muuttaa mahdollisimman vähän”
  13. Näytä lisää