Valikko
Kotimaa

OAJ:n kysely: Opettajien työolot ovat heikentyneet – taustalla stressi, väkivalta ja työajan pidentyminen

Työkyky ja työtyytyväisyys ovat heikentyneet vuosina 2013–2015. Myös hyvinvointi ja turvallisuus ovat kehittyneet OAJ:n mukaan huonompaan suuntaan.

Opettajien työkyky ja työtyytyväisyys ovat heikentyneet vuosina 2013–2015, ilmenee Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n uusimman työolobarometrin tuloksista. Myös hyvinvointi ja turvallisuus ovat kehittyneet huonompaan suuntaan.

Viime vuonna tehdyssä kyselyssä opettajat antoivat työkyvylleen asteikolla 0–10 keskimäärin arvosanan 8,0 eli kolme kymmenystä vähemmän kuin kahta vuotta aiemmin. Korkeimmaksi työkykynsä arvioivat esimiehet ja alle kolmekymppiset. Arviot olivat heikoimmat ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja yliopistoissa työskentelevillä.

”On merkittävää ja huolestuttavaa, että keskiarvo on laskenut ensi kertaa työelämän keskiarvon eli 8,3:n alapuolelle. Opettajat ovat yleensä viihtyneet ja olleet arvioiden paremmalla puolella”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Hänen viestinsä on tämä:

”Nyt on noteerattava se, että koulutus on tukipilari, jolla yhteiskuntarauhaa, demokratiaa ja laajemmin Suomen kilpailukykyä ja tulevaisuutta rakennetaan. Leikkaukset pitää lopettaa. Tarvitsemme systemaattisen työhyvinvointiohjelman, millä muutetaan kehityssuunta.”

”Nythän leikataan kaikkien koulutusmuotojen resursseista. Korostan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen merkitystä, siellä pohja rakennetaan. Tällä hallituskaudella on koskettu muun muassa perusopetuksen voimavaroihin.”

Väkivalta on OAJ:n mukaan yhä vakava kuormitustekijä. Työssään lasten ja oppilaiden tai opiskelijoiden taholta väkivaltaa kertoi kokeneensa 9 prosenttia vastaajista eli prosenttiyksikkö vähemmän kuin vuonna 2013. Väkivaltaa kokivat etenkin varhaiskasvatuksessa (27 prosenttia) ja peruskoulussa (12 prosenttia) työskentelevät.

”Sen pitäisi olla nolla. Kysymys on siitä, että nuorimpien lasten kyky hallita tunteitaan on heikentynyt, mikä näkyy hallitsemattomina tunteenpurkauksina. Se kertoo siis myös lasten pahoinvoinnin lisääntymisestä”, Luukkainen sanoo.

Myös kiusaaminen on lisääntynyt. Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia koki kiusaamista tai epäasiallista kohtelua, kun osuus vuonna 2013 oli 36 prosenttia.

Kiusaamista ja epäasiallista kohtelua koki oppilaiden tai opiskelijoiden taholta 19 prosenttia, huoltajien taholta 13 prosenttia ja työtovereiden taholta 15 prosenttia vastaajista. Määrä nousi muutamilla prosenttiyksiköillä jokaisessa ryhmässä. Johdon taholta epäasiallista kohtelua koki 7 prosenttia vastaajista eli yhtä suuri osuus kuin kaksi vuotta aiemmin.

Kiusaamisesta johtuvat sairauspoissaolot kuitenkin vähenivät hieman.

Työtyytyväisyys näyttää hieman laskeneen, vaikka edellisen barometrin tapaan vain seitsemän prosenttia vastaajista oli työhönsä erittäin tai melko tyytymätön. Tyytyväisimpiä ovat yliopistoissa ja perusopetuksessa työskentelevät, tyytymättömimpiä ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa työskentelevät.

Mahdollisuus vaikuttaa omaan työmäärään koettiin vähäisimmäksi ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajien keskuudessa. Melko vähäiseksi tai erittäin vähäiseksi vaikutusmahdollisuutensa arvioi 37 prosenttia ammattikouluopettajista ja 42 prosenttia ammattikorkeakouluopettajista.

OAJ:n mukaan työstressi alalla yhä hyvin yleistä ja sitä koetaan enemmän kuin suomalaisessa työväestössä keskimäärin. Opetusalalla koettu stressi on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla vuodesta 2013. Noin kolmannes opettajista kokee stressiä melko usein tai erittäin usein ja noin 40 prosenttia silloin tällöin. Eniten stressiä kokevat tulosten perusteella ammattikorkeakouluissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja lukioissa opettavat.

Hyviäkin muutoksia on kuitenkin nähtävissä: koetun stressin määrä on pienentynyt alle 31-vuotiaiden ja yli 61-vuotiaiden keskuudessa. Alle 31-vuotiaissa stressiä koki työssään kaksi kolmesta, mutta vuoteen 2013 verrattuna stressiä kokevien määrä nuorimmissa opettajissa laski lähes 20 prosenttiyksiköllä.

”Meidän otaksumamme on, että kun puhutaan digitalisaatiosta ja uusista välineistä, nuori sukupolvi on siltä osin valmiuksiltaan paremmalla tasolla kuin aiemmin”, Luukkainen sanoo.

Barometrin perusteella opettajien työviikon pituus oli keskimäärin noin 40,5 tuntia, mikä ylittää 37,5 tunnin viitemäärän. Pisintä työviikkoa tekevät ammattikorkeakoulujen opettajat, joiden työmäärä oli peräti 46,0 tuntia. Luukkaisen mukaan etenkin ammattikorkeakoulujen yt-neuvottelut lisäävät epävarmuutta omasta työstä ja saavat opettajat työskentelemään ”vereslihalla”.

Esimiesten toiminnalla näyttäisi olevan erityinen vaikutus työkykyyn ja työssä viihtymiseen yleensä. Esimiehensä toimintaan tyytyväiset opettajat antoivat työkyvylleen keskimäärin arvosanan 8,5 ja tyytymättömät 7,7.

Tyytyväisyys esimiestyötä kohtaan myös lisää työtyytyväisyyttä, työstä innostumista ja työhön syventymisen mielekkyyttä. Esimerkiksi työtyytyväisyys (melko tai erittäin tyytyväinen) nousi yli 90 prosentin niiden vastaajien osalta, jotka antoivat esimiestyölle parhaat arvosanat. Huonommaksi esimiestyön arvioineista melko tai erittäin tyytyväisiä oli noin kaksi kolmesta.

Yleisesti hyvä esimiestoiminta käytännössä puolittaa työstressikokemuksen.

Koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten työoloja koskevaan kyselyyn vastasi 1 076 opettajaa ja alan esimiestä. Vastausprosentti oli 25.

Raportoinnissa verrataan tuloksia sekä kahden vuoden takaiseen tilanteeseen että koko suomalaiseen työväestöön.

Kysely toteutettiin marraskuussa 2015. Edellinen selvitys tehtiin syksyllä 2013. Kyselyn tuloksiin voi tutustua OAJ:n verkkosivuilla.

 

”Kahdeksikko on vielä hyvä”

Viisitoista vuotta rehtorina toimineen Maarit Rossin mukaan opettajat ovat koulutettuja ja heillä on hyvä työmoraali. Rasitusta aiheuttaakin pienentyvien resurssien ja useiden vaatimusten, kuten teknologisen kehityksen, ristipaine – opettaja haluaisi tehdä parastaan, mutta työkaluja siihen ei aina ole riittävästi.

”Sitten, jos lapsilla on tarpeita eikä niihin pysty vastaamaan, syntyy häiriökäyttäytymistä ja työrauha saattaa heiketä.”

Rossi näki rehtorikaudellaan, kuinka säästöt tarkoittivat esimerkiksi ryhmien kasvattamista. ”Mielestäni kahdeksikko työkyvyn arviosta on silti vielä kohtuu hyvä. Suomessa koulu on kansainvälisesti hyvässä kunnossa.”

Rossin mukaan hyvä esimies tunnistaa ja tukee innokkaita opettajia esimerkiksi näiden kansainvälisissä projekteissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opettajat
 • OAJ
 • työkyky
 • Työhyvinvointi
 • Koulutus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen ulkopuoliseen painostukseen taipumisesta

  6. 6

   Pääministeri May: Lontoon iskujen tekijä oli syntynyt Britanniassa ja turvallisuupalvelun ennalta tuntema

  7. 7

   Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Ukrainaan paennut venäläinen ex-kansanedustaja Voronenkov ammuttu Kiovassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  5. 5

   Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  7. 7

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  7. 7

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää