Kotimaa    |   HS-analyysi

Maailman ministerit matkustavat sankoin joukoin tutustumaan Suomen koulutukseen – ”Yllättävän hyvin maine on kestänyt”

Sadat vieraat tutustuvat maineensa säilyttäneeseen koulumalliin. Ministeritason delegaatioita olisi tulossa tutustumaan koulutukseen enemmän kuin heitä voidaan ottaa vastaan.

Vaatimaton suomalainen saa punastella elokuvateatterin pimeydessä, kun yhdysvaltalainen Michael Moore ylistää estoitta maamme koululaitosta dokumentissaan Where to Invade Next (Minne hyökätä seuraavaksi).

Eikä kyseessä ole edes ainoa dokumentti, jonka pääosassa pullistelee suomalainen peruskoulu, vaikka sen uskottiin vielä 15 vuotta sitten edustavan maailman pohjamutaa. ”Koulu mätänee”, julisti esimerkiksi Talouselämä-lehti alkuvuonna 2001.

Dokumentit tulevat aina vähän jälkijunassa. Hätäinen voisi siis päätellä, etteivät tekijät ole kuulleet, kuinka suomalaisoppilaiden sijoitus suorastaan romahti vuoden 2013 lopulla julkaistuissa tuoreimmissa OECD:n Pisa-testeissä.

Romahtamisesta tosin puhuttiin taas enemmän kotikonnuilla. Muissa maissa puhuttiin pikemminkin notkahduksesta. On kuitenkin totta, että Suomi taantui tuloksissa sekä absoluuttisten pisteiden että suhteellisten rankingsijoitusten perusteella.

Pääalueella eli matematiikassa oli nyt tyytyminen sijaan 12, kun vielä vuonna 2003 irtosi kakkossija. Osin selityksenä oli Aasian maiden ja alueiden rynnistys.

Silti Suomi on koulutuksessa yhä Euroopan mallimaa numero yksi. Siitä on todisteena tämän kevään Pisa-turistien virta: se on nyt lähes yhtä vuolas kuin ensimmäisten Pisa-vertailujen tultua julki vuoden 2001 lopulla tai vuonna 2006, jolloin Suomi ylsi kaikkien aikojen piste-ennätykseen.

”Nyt eletään hulluja viikkoja”, kuvailee vierailurumbaa kehittämispäällikkö Jouni Kangasniemi opetusministeriön kansainvälisten asioiden sihteeristöstä. Ministeritason delegaatioita olisi tulossa tutustumaan koulutukseen enemmän kuin heitä voidaan ottaa vastaan.

Ministeriön lisäksi kouluvieraita isännöivät Opetushallitus ja muutkin tahot, kuten Itä-Suomen, Tampereen ja Turun yli­opiston omistama koulutusvientiyhtiö Finland University.

Sen vieraana on parhaillaan yli 20 dekaanin delegaatio Thaimaasta, joka ottaa oppia var­sinkin opettajankoulutuksesta. Thaimaa – kuten myös Indonesia ja Vietnam – on uudistamassa koko koulutusjärjestelmänsä, ja mallia haetaan Suomesta.

Opetushallitus on järjestänyt vuosina 2005–2015 noin 1 200 vierailua noin 12 000 hengelle. Tämän kevään aikana ulkomaisia tutustujia on ollut jo noin 450.

Esimerkiksi ministerivierailuja on Mosambikista, Albaniasta, Etiopiasta, Kreikasta, Saudi-Arabiasta, Kirgisiasta ja Namibiasta. Ryhmiä on myös muun muassa Britanniasta, Venäjältä, Etelä-Koreasta, Japanista, Brasiliasta, Saksasta, Tanskasta ja Virosta, joka menestyi itsekin hyvin ­viime Pisa-vertailussa ja ohitti Suomen niukasti matematiikan osaamisessa.

”Eihän se maine tietenkään loputtomiin kestä, mutta yllättävän hyvin se on tähän asti kestänyt”, arvioi professori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitokselta, joka koordinoi Pisan Suomen-osuutta.

Hän pitää ratkaisevana tämän vuoden lopussa julkistettavan tuoreimman vertailun tuloksia. Pääpaino on luonnontieteissä.

Välijärven mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa Suomen ihailuun on havahduttu hitaasti. Siellä ­lähinnä ihmetellään, miten Suomi voi menestyä, vaikka täällä kaikki tehdään ­toisin: vältellään oppilaiden ja opettajien massiivista testaamista ja kilpailuttamista, samoin opetuksen tarkastusta ja oppikirjojen ennakkosensuuria.

Asiantuntijoiden mukaan maailmalla kyllä tiedetään myös säästöjen ja leikkausten kierteestä, joka saattaa johtaa Suomessakin koulun näivettymiseen ja uskonpuutteeseen.

Tosin Suomi on jo aiemmin tunnettu myös tehokkaana maana, jossa eurolle saadaan vastinetta. Koulutusleikkauksilta taas ei ole säästytty muuallakaan.

Suomalaisen koulun plussat ja miinukset

Plussat

 Opetustyön suosio ja arvostus ovat hyvällä tasolla.

 Opetus on järjestelmällistä ja perustuu opetussuunnitelmiin ja opettajan oppaisiin.

 Koulutus on melko tasalaatuista eri kouluissa ja alueilla.

 Julkisen koulutuksen laatuun luotetaan vielä.

 Osaamisen yksilöllinen vaihtelu on melko pientä.

 Perhetausta vaikuttaa oppimistuloksiin vähemmän kuin monissa muissa maissa.

 Suomalainen koulu on kehittynyt parin viime vuosikymmenen aikana kohti yhteistyötä, avoimuutta ja vapautta.

 Lukemista harrastetaan Suomessa vielä yleisesti ja monipuolisesti.

Miinukset

 Opetusmenetelmät ovat yhä yksipuolisia, ja tietotekniikkaa hyödynnetään vähän.Rahoitus vähenee: miten kunnat selviävät koulumenoista sote-uudistuksen jälkeen, jos tulee verokatto?

 Koulujen eriytyminen hyviin ja huonoihin lisääntyy Suomessakin.

 Johtaminen ohenee: yhdellä rehtorilla voi olla kuusi koulua ja lisäksi sivistystoimen johtajan tehtävät.

 Opettajien täydennyskoulutus on vielä retuperällä.

 Kaikki koulut eivät ota täyttä vastuuta kiusaamisesta.

 Tyttöjen ja poikien osaamiserot ovat suuret.

Arvioijat: OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä, professori Hannu Simola, professori Jouni Välijärvi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Turismi
 • OECD

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää