Kotimaa

Kysely: Enemmistö suomalaisista voisi harkita Virossa työskentelyä – ”Tasaverotus kiehtoisi työskentelemään ahkerammin”

Vastaajat yleisesti uskoisivat ostovoimansa kasvavan vaikka palkka laskisi. Tämä ei välttämättä päde kaikilla aloilla, sanoo Te-toimiston asiantuntija. Kiinnostus Viroa kohtaan työ- ja asuinmaana on lisääntynyt vuoden aikana.

Suomalaiset suhtautuvat varsin myönteisesti Virossa asumiseen ja työskentelyyn, kertovat Viron Elinkeinoelämän kehittämissäätiö EAS:n ja Duunitorin teettämän verkkokyselyn tulokset.

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta sanoi, että voisi harkita Virossa asumista tai työskentelyä. It-alan ammattilaiset suhtautuivat muita suopeammin ajatukseen Virossa työskentelystä.

Kaikkiaan 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Viro on keskimääräistä vetovoimaisempi maa. Yksi kymmenestä piti Viroa luotaantyöntävänä.

Avoimissa vastauksissa eräs vastaajista kertoo hakevansa töitä sekä Virosta että Suomesta, ja jotkut toivoisivat lisää tietoa Viron tarjoamista mahdollisuuksista.

Vain kymmenesosa vastaajista ja kuusi prosenttia it-ammattilaisista ilmoitti, ettei usko koskaan hakevansa töitä Virosta.

Kansainväliseen työnvälitykseen erikoistunut Eures-asiantuntija Tomi Puranen Te-toimistosta pitää asenteita Viroa kohtaan yllättävänkin myönteisinä. Eures on eurooppalainen työnvälitysverkosto.

”Tiesin toki kyllä, että kiinnostus Viroa kohtaan on lisääntynyt”, Puranen sanoo.

”[Käännekohta] oli vuonna 2015, kun Enterprise Estonia suuntasi Suomeen vahvan tiedotuskampanjan ja virolaisilla yrityksillä oli rekrytointikiertue Suomessa. Ennen Suomessa oli ehkä tietämättömyyttä Virosta, mutta tuosta lähtien kiinnostus on kasvanut etenkin it-alalla.”

Lokakuussa 2015 Suomeen saapui virolaisia yrityksiä houkuttelemaan tietotekniikka-alan osaajia töihin. Ne vierailivat rekrytointikiertueen aikana Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Virossa on pulaa it-alan työntekijöistä, joita tarvittaisiin jopa useita tuhansia.

Virossa näyttävät houkuttelevan etenkin halvemmat elinkustannukset (noin 60 prosenttia vastaajista). Muita vetovoimatekijöitä olivat kyselytutkimuksen raportin mukaan kevyempi verotus, mielenkiintoiset työmahdollisuudet, seikkailunhalu ja oman alan työpaikkojen puuttuminen Suomesta. Avoimissa vastauksissa näkyy myös Viron maantieteellisen läheisyyden merkitys.

Purasen mukaan myös englannin kieli työkielenä madaltaa kynnystä.

Enemmistö vastaajista uskoisi palkkansa pienenevän Virossa (63 prosenttia vastaajista). Silti kolme neljästä vastaajasta arvioisi saavuttavansa siellä paremman tai vähintään yhtä korkean ostovoiman kuin Suomessa. Etenkin it-ammattilaiset uskovat korkeampaan elintasoon Suomenlahden eteläpuolella.

Enemmistö vastaajista myös uskoo, että palkasta käteen jäävä osuus olisi Virossa suurempi kuin Suomessa. Puranen kuitenkin muistuttaa, ettei elämä Virossa välttämättä ole leveämpää kaikilla aloilla.

”Suomalaisilla, jotka työskentelevät johtajina tai ict-osaajina, palkkataso on korkeampi kuin Virossa keskimäärin. Näin ollen verot ja asuinkustannukset mukaan laskettuna monelle voi olla kannattavampaa työskennellä siellä. Se ei varmaan ole tilanne yleisemmin.”

Kyselyssä kartoitettiin myös vastaajien käsityksiä viron turvallisuustilanteesta ja sosiaaliturvasta. Turvallisuustilannetta pidetään pääasiassa neutraalina tai hyvänä, mutta vain 16 prosenttia arvioi sosiaaliturvan samankaltaiseksi kuin Suomessa. Suomea heikommaksi Viron sosiaaliturvaa pitää 80 prosenttia vastaajista.

Viroa pidettiin myös enemmän avoimena ja ketteränä kuin byrokraattisena.

Virossa asui viime vuonna noin 6 500 suomalaista, joista suuri osa on opiskelijoita. Purasen mukaan suurta työperäistä muuttoa Suomesta Viroon ei ole vielä tapahtunut, vaikka kiinnostus on lisääntynyt.

Vuosi sitten tehdyn kyselytutkimuksen mukaan suomalaisia työskentelee eniten it-alalla (14 prosenttia) sekä kaupan alalla (12 prosenttia).

Tietoa virolaisista työpaikoista ja työnantajista löytyy muun muassa workinestonia-sivustolta, joka avautui keväällä 2015.

Kyselyn avoimia vastauksia:

”Näen Virossa enemmän mahdollisuuksia kuin Suomessa, varsinkin monialaosaajalle.” Mies, 45

”Viro on varsin vetovoimainen maa, johon haluaisin tutustua kokonaisvaltaisesti paremmin.” Mies, 42

”Tasaverotus kiehtoisi työskentelemään ahkerammin.” Nainen, 35

”Viron palkkataso on todella matala. Jos tämä muuttuisi, niin Virosta tulisi paljon houkuttavampi maa asua. Maan teknologinen kehitystaso on kuitenkin todella huima ja kadehdittava.” Nainen, 27

”Mielipide kiikkuu kahden vailla: uudistus ja länsimielisyys ovat ulkoisessa viestinnässä selkeitä, mutta kiinnostaisi tietää, miten paljon neuvostoaikojen luurankoja on virkamiestasolla ja rakenteissa.” Mies, 27

”Näyttää siltä, että joissain asioissa siellä on vapaammat raamit toimia, Suomeen verrattuna pikkuseikat eivät hidasta uusia ideoita ja niiden toimeenpanoa.” Nainen, 42

”Sosiaaliturva Virossa huono – en hakisi töitä, mutta saattaisin sijoittaa virolaiseen yritykseen.” Nainen, 42

”Voisin työskennellä Virossa, jos saisin lisätietoa mahdollisuuksista.” Nainen, 22

”Viro on lähellä Suomea ja varsinkaan Etelä-Suomesta ei ole edes pitkä matka Tallinnaan. Joten jos sieltä saisi töitä, kannattaa mahdollisuuteen ehdottomasti tarttua.” Nainen, 17

Work in Estonia -verkkokysely

 Verkkokysely on Viron elinkeinoelämän edistämissäätiö EAS:in ja työelämämedia Duunitorin teettämä ja viestintätoimisto Wolfcom Oy:n toteuttama. Kysely tehtiin ensi kertaa.

 Toteutettiin huhtikuussa avoimena verkkokyselynä Duunitorin työnhakuportaalissa ja sosiaalisessa mediassa.

 Tutkimukseen vastasi 1 368 ihmistä, joista 34,5 prosenttia on miehiä (472) ja 65,5 prosenttia naisia (896). Suomen kansalaisia vastaajista on 96,2 prosenttia.

 Vastaajista 53,7 prosenttia on korkeakoulukoulutettuja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työnhaku
 • Viro
 • Ura

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   VR elättelee toivoa pilkkomisen välttämisestä – Berner pysyy tiukkana: ”Kalustoyhtiö on edellytys aidolle kilpailulle”

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää