Valikko
Kotimaa

Pohjois-Karjalassa koulutetaan vapaaehtoisia pelastusryhmiä kylille

Ryhmät voisivat olla pelastuslaitoksen apuna poikkeustilanteissa kuten myrskytuhojen selvittelyssä ja sähkökatkosten aikana.

Pohjois-Karjalassa koulutetaan ja kootaan nyt vapaaehtoisia pelastusryhmiä maaseutukyliin. Tavoitteena on, että koulutetut ryhmät voisivat olla hätä- ja häiriötilanteissa arjen apuna harvaan asutulla maaseudulla.

Ryhmäläisiä koulutetaan muun muassa alkusammutustaidoissa, ensiaputaidoissa, työturvallisuudessa ja tiedustelutoiminnassa.

Valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että ryhmät eivät korvaa pelastuslaitosta, vaan täydentävät sen toimintaa.

”Poikkeavissa tilanteissa kuten myrskytuhojen aikaan nämä ihmiset voivat lähteä kartoittamaan, mitä kylällä on tapahtunut, millaista apua tarvitaan ja kertoa siitä pelastuslaitokselle”, Viitaniemi sanoo.

”Toisaalta pelastuslaitos saa heidän kauttaan välitettyä tietoa kylille. He pystyvät tekemään myös yksinkertaisia avustustoimenpiteitä kuten alkusammutusta, ensiapua ja myrskytuhoissa puunraivaustakin. Lähtökohtana on silti, etteivät he suorita mitään vaarallisia töitä.”

Turvaa maaseudulle -hankkeen taustalla on vuonna 2012 käynnistetty kokeilu nykyisin Kiteen kuntaan kuluvalla Kesälahdella. Siellä idea lähti ihmisten tarpeesta.

”Kun Asta- ja Veera-myrskyt veivät pitkäksi aikaa sähköt ja kaatuneet puut tukkivat teitä, ihmiset itse ottivat yhteyttä paikalliseen palomestariin. He kysyivät, voisivatko he auttaa myrskytuhojen raivaamisesta ja saisiko koulutusta”, kertoo hanketyöntekijä, turvallisuuskoordinaattori Eeva Kröger.

Kesälahden hyvien kokemusten myötä toiminta laajeni Kontiolahdelle ja Valtimolle. Nyt hankkeen kautta sitä levitetään ympäri maakuntaa.

Pelastusryhmäläisten tarkoituksena on olla sekä pelastusviranomaisten apuna että vapaaehtoisena naapuriapuna.

Viitaniemen mukaan pelastusryhmät eivät kilpaile esimerkiksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa, jonka toiminnassa on mukana iso joukko ihmisiä myös Pohjois-Karjalassa. Hankkeessa on tehty yhteystyötä myös Vapepan kanssa.

”Tavoite on, että nämä ihmiset olisivat mahdollisimman hyvin käytettävissä myös Vapepan tehtäviin. Ryhmiä on perustettu esimerkiksi paikkakunnille, joilla Vapepa ei toimi tällä hetkellä kuten Valtimolle. Siellä pelastusryhmät ovatkin liittyneet myös Vapepan toimintaan. Tarjoitus on, että ryhmät olisivat mahdollisimman laajasti käytettävissä turvallisuusasioihin”, Viitaniemi sanoo.

Jos pelastuslaitos pyytää ryhmän apuun, ryhmäläisille maksetaan tuntipalkka, kulukorvaukset ja he ovat pelastuslaitoksen vakuutusturvan piirissä. Kaikissa tilanteissa ei tarvita viranomaisapua, mutta naapuriapu on tarpeen.

”Naapuriapu on muutenkin luontevaa Pohjois-Karjalassa, mutta kun pelastusryhmäläiset ovat innostuneet tästä, he tekevät sitä vielä pienemmällä kynnyksellä kuin normaalisti. He tekevät pieniä, mutta yllättävän tärkeitä toimenpiteitä”, Kröger sanoo.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) projektipäällikkö Aikku Eskelisen mukaan muualla Suomessa ei ole koulutettu kyläläisiä pelastustoimen avuksi. Hän uskoo, että kiinnostusta toimintaan löytyy muualtakin.

SPEK itse on vuodesta 2014 on antanut kyläyhdistysten kautta maaseudun asukkaille turvallisuuskoulutusta. Asukkaita on koulutettu esimerkiksi alkusammutustaidoissa ja ennaltaehkäisemään vaaratilanteita.

Lisätty 15.5. kello 13:07 Markus Viitaniemen kommentti yhteistyöstä Vapepan kanssa.

Jo 30 ryhmää

 Kesällä 2015 käynnistynyt Turvaa maaseudulle -hanke on kouluttanut ja koonnut Pohjois-Karjalaan jo 30 vapaaehtoista pelastusryhmää.

 Ryhmiä on muun muassa Kiteellä, Rääkkylässä, Tohmajärvellä, Kontiolahdella, Valtimolla ja Liperissä. Uusimpia ryhmiä on koottu Lieksaan ja Ilomantsiin.

 Pohjois-Karjalan ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle 485 000 euroa.

 Hanke päättyy kesällä 2018. Tavoitteena on 50 vapaaehtoista pelastusryhmää eri puolilla Pohjois-Karjalaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Karjala
 • Pelastustehtävät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  8. 8

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää