Kotimaa

Säveltäjä ja muusikko Lasse Mårtenson on kuollut

1960-luvun poptähdestä tuli myöhemmin rakastettu elokuvamusiikin tekijä. Kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Säveltäjä ja muusikko Lasse Mårtenson kuoli lauantaiaamuna Espoossa 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 24. syyskuuta 1934.

Kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Mårtensonin tunnetuimpia sävellyksiä ovat Myrskyluodon Maija ja Laiskotellen, jolla hän edusti Suomea Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1964.

Lasse Mårtenson tulkitsi suomeksi myös useita ulkomaisia hittejä, kuten Nousevan auringon talo ja Mä lähden stadiin.

Lasse Mårtenson syntyi muusikkoperheeseen. Hänen isänsä, urkuri Elis Mårtenson arvosti klassista musiikkia ja vierasti poikansa jazzinnostusta. Lassen ensimmäinen oma yhtye aloitti jo vuonna 1952, ja muusikon töiden ohella hän toimi mainosgraafikkona Stockmannin tavaratalossa.

Mårtenson siirtyi kokopäiväiseksi musiikin ammattilaiseksi 1950-luvun lopulla ja toimi teatterikapellimestarina Lilla Teaternissa sekä ja Helsingin ja Turun ruotsalaisessa teatterissa.

1960-luvulla Mårtenson tunnettiin jazzvaikutteisten popkappaleiden esittäjänä. Hän ihaili Nat King Colea ja teki töitä saadakseen suomenkielisen laulun svengaamaan.

Helsingin Sanomien 70-vuotishaastattelussa Mårtenson muistutti, että toisin kuin luultiin, hänen omintakeinen fraseerauksensa ei johtunut suomenruotsalaisesta taustasta.

”Jazzin syke oli tärkeää”, Mårtenson sanoi.

Mårtenson sävelsi laulajan uransa ohessa myös muille. Vuonna 1967 Fredi esitti Euroviisuissa Suomen edustuskappaleena Mårtensonin sävellyksen Varjoon, suojaan.

Vuonna 1972 Mårtenson tuli tutuksi myös näyttelijänä, sillä hän esitti musiikinopettajaa Mainos TV:n lastensarjassa Lehtori M.

Vaikka Lasse Mårtenson sai suosiota uudenlaisena, svengaavana suomalaisena poplaulajana, vähitellen hän keskittyi enemmän tv- ja elokuvamusiikin säveltämiseen.

Anni Blomqvistin kirjaan perustuva tv-elokuva Myrskyluodon Maija valmistui Åke Lindmanin ohjaamana vuonna 1976, ja Mårtensonin säveltämästä tunnusmusiikista on tehty useita levytyksiä niin instrumentaaliversioina kuin laulettuina.

Tunnussävelmä on ollut myös Suomen suosituimpia nuotteina myytyjä sävellyksiä.

Mårtenson oli pitkään Åke Lindmanin yhteistyökumppani, ja hän sävelsi pitkään musiikin Lindmanin elokuviin. Mårtensonin viimeiseksi filmisävellykseksi jäi musiikki Lindmanin elokuvaan Etulinjan edessä vuonna 2004.

Lasse Mårtenson on kertonut, että hänen uransa iskelmällisen musiikin parissa loppui Myrskyluodon Maijaan.

Vuonna 2006 Mårtensonin säveltämistä ja esittämistä kappaleista koottiin kokoelmalevy Kaikki paitsi Mårtenson on turhaa, jolla nuoren polven artistit tulkitsivat hänen vanhaa tuotantoaan. Levyn kappaleita esitettiin myös Helsingin juhlaviikkojen teemakonsertissa.

Projekti herätti pienen kohun, koska Lasse Mårtenson ilmoitti, että häneltä ei kysytty lupaa uusien sovitusten tekemiseen. Levyn ja konsertin tuottajat olivat toista mieltä.

Mårtenson ei erityisemmin viihtynyt julkisuudessa. Hänen muistelmateoksensa Laiskotellen. Niin kuin minä haluan muistaa ilmestyi vuonna 2013, mutta muuten hän vetäytyi omiin oloihinsa. Mårtensonin pitkäaikainen intohimo oli purjehdus.

Omaisten mukaan Lasse Mårtenson vietti viimeiset aikansa hoitokodissa, jonne hän muutti sairastuttuaan vakavasti viime vuonna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää