Kotimaa

Luokkaretket tehdään nyt lähemmäs – taantuma ja opetushallituksen linjaus karsivat kalliit retket

Opetushallituksen kymmenen vuoden takainen ohjeistus palautti luokkaretket ja leirikoulut ulkomailta kotimaahan.

Tiukka taloustilanne näkyy myös koululaisten luokkaretkissä ja leirikouluissa. Luokat lyhentävät leirikoulujaan ja ret­kiään sekä valitsevat kohteet läheltä. Menoissa säästetään.

Rehtoreiden ja Opetushallituksen (Oph) mukaan koulujen retkipolitiikka on nykyään maltillista. Valtaosa retkeilee kotimaassa ja kohtuullisella budjetilla.

Näin tekevät myös Takamaan koulun oppilaat Ylöjärveltä: retkikohde oli tänä vuonna Turku. Koululainen Topi Siuko kertoo, että opettajan tekemä päätös kohteesta aiheutti alkuun pieniä vastalauseita, mutta kivaa on ollut.

”Suomen Joutsen jäi mieleen. Se oli vaan niin iso ja jotenkin hieno”, Siuko kuvailee.

Toukokuu on luokkaretkien ja leirikoulujen sesonkiaikaa.

Maltillisuus ei ole vain taantuman seurausta, vaan Opetushallitus vaati sitä jo vuonna 2006 laatimassaan ohjeistuksessa.

Vielä 2000-luvun alussa monet leirikoulut pidettiin Kreikan tai Espanjan lomakohteissa. Matkabudjetit paisuivat. Se herätti keskustelua eduskuntaa myöten.

Opetushallitus muistutti suosituksessaan kouluja siitä, että retket ovat opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja perusopetuksen tulee olla maksutonta. Retkiä varten voi kerätä rahaa, mutta kulujen tulee pysyä kohtuullisina. Kaikkien lasten on päästävä mukaan.

”Nykyään harvemmin kuulee ulkomaanmatkoista. Niitäkin varmasti on, mutta maltillisuus ja käytännöllisyys ovat nyt suo­siossa”, arvioi kouluneuvos Petri Heikkilä Oph:sta.

Tavallisesti isommat luokkaretket toteutetaan kuudennella ja yhdeksännellä luokalla.

Vanhempainliiton erityisasiantuntijan Tuija Metson mukaan liittoon on ajoittain tullut yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat huolissaan leirikoulusuunnitelmista ja perheen taloudesta.

”On tosi tärkeää käydä koulun ja vanhempien välinen keskustelu siitä, mikä on leirikoulun kohde, ja että se on taloudellisessa mielessä mahdollinen kaikille lapsille. Sovitaan yhdessä, miten varat kerätään”, hän sanoo.

Heikkilä huomauttaa, että kaikkien lasten on päästävä retkelle riippumatta siitä, miten huoltajat ovat osallistuneet varainkeruuseen. Koulun on järjestettävä asia.

Vaikka monet vanhemmat eivät halua kuormittaa kiireistä arkeaan varainkeruulla, Metson mielestä luokan talkootoiminnalla on hyvätkin puolensa.

”Olisi tärkeää, että lapset olisivat mukana rahojen keräämisessä ja joutuisivat näkemään vähän vaivaa. Yhdessä toimiminen hitsaa porukan yhteen.”

Kunnat ja koulut päättävät itsenäisesti retkipolitiikastaan. Osa kunnista antaa rahaa, osa ei.

Taloustilanteesta jotain kertoo se, että koululaisryhmien määrät eivät ole lisääntyneet, vaan pysyneet ennallaan esimerkiksi Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla ja Piispalan nuorisokeskuksessa Keski-Suomessa. Silti Heurekan toukokuuhun kuuluu jopa yli 2 000 kävijän päiviä. Piispalassa käy leirikoulussa vuosittain yli 300 luokkaa.

Piispalan johtaja Kari Hietaharju on aistinut, että luokilla on paineita lyhentää leirikoulujaan ja säästää.

”Sellaista ei ollut vielä viisi vuotta sitten. Toisaalta kyllä leirikouluihin halutaan kuitenkin satsata”, hän sanoo.

Helsingin kouluista osa osallistuu retkirahoitukseen maksamalla ruokarahaa päivistä, jolloin luokka ei ruokaile koulussa. Ulkomaanmatkojakin tehdään, mutta ne liittyvät usein koulun kansainvälisyyskasvatukseen, johon voi saada EU-rahaa.

”Mielestäni koulut tekevät tätä järkevästi ja ammattitaitoisesti. Matkalle ei mennä vain mat­kailun vuoksi, vaan mietitään, miten matka tukee opetuksellisia tavoitteita”, Helsingin opetuspäällikkö Marjo Kyllönen sanoo.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Leena Pöntynen muistuttaa, että koulut järjestävät lapsille myös pienimuotoista retkitoimintaa koulupäivän sisällä.

”Lähes jokaisessa koulussa tehdään keväisin pienempiä retkiä, joihin kunta kustantaa pääsylippuja ja bussilippuja. Koulujen keittiöt tekevät retkieväät mukaan.”

Hän uskoo, että pienimuotoinen retkeily voi jopa lisääntyä. Uuden opetussuunnitelman perusteissa kannustetaan lähtemään koulun ulkopuolelle.

Esimerkkejä koulujen luokkaretkistä:
Pyörön koulu, Kuopio

Kuopiossa retkillä pysytään yleensä kotimaassa.

Yksi yhdeksäs luokka tekee esimerkiksi päiväretken Tampereelle. He tutustuvat Tuomiokirkossa Hugo Simbergin maalauksiin ja viettävät aikaa kaupungilla. Jokainen oppilas on tuonut kuukausirahoina 70 euroa. Koska bussikyytikulut jaetaan toisen luokan kanssa, summasta osa jää vielä jaettavaksi Tampereella.

Rehtori Erja Kokkosen mukaan on tärkeää, että retkiasioista ja pelisäännöistä päätetään hyvissä ajoin.

”Silloin ei tule hämminkiä eikä häslinkiä”, Kokkonen sanoo.

”Koulun määrärahat ovat todella tiukat. Erikoistapauksissa olemme voineet jonkun hankkeen kautta tukea luokkia pienillä summilla.”

Osa luokista ei halua varainkeruuta, vaan päättää tehdä retken johonkin kohteeseen kotikaupungissa.

Kaakkurin koulu, Oulu

Luokkien opintoretket suuntautuvat kotimaan suuriin kaupunkeihin.

”Kun aiemmin ysiluokkalaisten lähin kohde oli Tukholma, nykyään mennään enimmäkseen Tampereelle ja Helsinkiin”, sanoo rehtori Jukka Alatalo.

Osalle perheistä luokkaretkirahojen kerääminen tai maksaminen on ollut vaikeaa.

”Erityistapauksissa on sitten neuvoteltu maksuvapautuksista”, kertoo rehtori.

Pitäjänmäen koulu, Helsinki

Helsingin Pitäjänmäen koulun perinteisiin kuuluu saksanopiskelijoiden Berliinin matka, johon kaupunki myönsi tänä vuonna tukea. Syksyllä koulu kustansi seiskaluokkalaisille yön yli kestävän retken Nuuksioon. Muut retket ovat lähinnä päiväretkiä.

Rehtori Katriina Aaltion mukaan koulu on varannut pienen euromäärän oppilasta kohden, jolla voidaan maksaa pääsylippukuluja ja museopajoja. Osa luokista kerää rahaa luokkaretkeen tai leirikouluun yhdessä.

”Se on aina hienotunteista kuulostelemista, että ovatko kaikki luokan vanhemmat sitä mieltä, että se sopii. On myös huomioitava, ettei ketään nöyryytetä, jos joku ei halua osallistua”, Aaltio sanoo.

Luolavuoren koulu, Turku

Turusta tullaan paljon luokkaretkille Helsinkiin ja naapurikaupunkeihin.

”Pääkaupunkiseutu taitaa olla ykkössuosikki ja siellä Heureka. Osa ryhmistä lähtee saaristoon kuten Bengtskärin majakalle”, kertoo rehtori Anne Perjopuro.

Turun kaupunki on linjannut, etteivät viidesluokkalaiset pääse säästösyistä leirikouluun.

Perjopuro kertoo, että luokkaretket rahoitetaan erilaisten hankerahoitusten lisäksi vanhempainyhdistyksen tuella. Osa luokista kerää varoja itse

Kaikkien päästävä luokkaretkelle

 Vuonna 2006 silloisen opetusministeri Antti Kalliomäen aloitteesta Opetushallitus laati kouluille ohjeet retkitoiminnasta.

 Ohjeissa muistutetaan, että koulun retket ovat perusopetuksen opetussuunnitelman mukaista toimintaa ja perusopetus on maksutonta.

 Retkiä voidaan rahoittaa luokkien ja huoltajien varainkeruulla, mutta sen on oltava vapaaehtoista ja kohtuullista. Koulu ja perheet yhdessä sopivat pelisäännöt.

 Perheen varallisuudesta tai rahankeruutalkoisiin osallistumisesta riippumatta kaikkien oppilaiden on pystyttävä osallistumaan retkille. Koulu on siitä vastuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  5. 5

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  6. 6

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  7. 7

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  8. 8

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää