Valikko
Kotimaa

Aalto-yliopisto luopuu japanin opetuksesta, vaikka kiinnostuksen Japaniin arvioidaan kasvavan

Eläkkeelle jäävän lehtorin paikkaa ei täytetä. Aukkoa yritetään paikata yhteistyöllä Helsingin yliopiston kanssa, mutta kovassa suosiossa olevan kielen omia opiskelijoita on siellä omastakin takaa.

Japanin opetus päättyy Aalto-yliopiston kielikeskuksessa tämän vuoden lopulla, ja viimeinen alkeiskurssi pidetään syksyllä. Yliopiston akateemisten asiain komitea päättää asiasta virallisesti tiistaina.

”Harvinaisten kielten tarjontaa tarkasteltiin jo vuonna 2013. Silloin katsottiin, ettei vuonna 2016 eläkkeelle jäävän japanin kielen lehtorin paikkaa täytetä”, sanoo oppimispalveluiden päällikkö Eija Zitting Aalto-yliopistosta.

Zittingin mukaan se, ettei yliopiston omilla palkkalistoilla ole japanin opettajaa, ei silti merkitse japanin opintojen loppumista.

”Voimme pitää yllä laajaa kirjoa kieliä yhteistyön avulla”, Zitting sanoo. Hänen mukaansa yhteistyöstä on jo sovittu Helsingin yliopiston kielikeskuksen kanssa ja myös muista yhteistyökuvioista esimerkiksi Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa neuvotellaan. Verkko-opiskelukin on mahdollista.

Aalto-yliopiston kielikeskuksen kielivalikoimassa ovat kansalliskielten ja englannin lisäksi ranska, saksa, espanja, venäjä ja kiina. Italiasta luovuttiin jo vuonna 2013.

Zittingin mukaan yliopistossa oli viime vuonna japanin kursseilla noin 140 opiskelijaa. Kun japanin opetuksen jatkosta äänestettiin kielikeskuksen johtokunnassa, opiskelijajäsenet äänestivät jatkon puolesta. Opiskelijoille viime syksynä tehdyn kyselyn mukaan japani oli kolmanneksi halutuin kieli englannin ja saksan jälkeen. Esimerkiksi espanja ja kiina jäivät jälkeen.

”Kiinan rinnalla Japani on edelleen Aasian johtava talousmahti. Lisäksi Japani on tekniikan ja taiteen alalla maailman johtava maa. Japanissa japanin kielen taito ja kulttuurin tuntemus ovat tärkeitä, joten japania kannattaa opiskella kunnolla. Siitä on varmasti hyötyä työelämässäkin”, sanotaan myös Aalto-yliopiston kielikeskuksen nettisivuilla.

Eduskunnan Japani-ystävyysseuran puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari (sd) pitää ”aivan älyttömänä” japanin kielen opetuksen lopettamisesta. ”Tarvehan vain kasvaa, kun esimerkiksi vaihto-ohjelmia ja suoria lentoja lisätään. Japani on myös tärkeä kumppani niin elinkeinoelämän kuin kulttuurin kannalta”, Skinnari huomauttaa. Suomen vienti Japaniin kasvoi viime vuonna hieman yli miljardiin euroon. Eniten viedään puuta, paperia ja pahvia sekä raskaita koneita ja laitteita.

Myös Japanin Suomen-suurlähetystössä seurataan tarkoin, miten yliopistot suhtautuvat japanin opetukseen uudistusten ja säästöjen tuoksinassa. Kulttuuri- ja informaatio-osaston päällikkö Yukiko Nakahari huomauttaa, että japanilaisten yhtiöiden suorat sijoitukset Suomeen ovat kasvaneet viime vuosina niin, että ne ylittävät jo muiden Aasian maiden investoinnit.

Helsingin yliopistossa ollaan valmiita auttamaan Aalto-yliopiston japanin opiskelijoita, mutta rajat tulevat helposti vastaan, koska kysyntää riittää omastakin takaa.

”Kyllä he voivat opiskella meidän kursseilla, jos kysyntä ei ole kovin laajaa. Osa opetuksesta voidaan antaa myös digitaalisena”, arvioi Helsingin yliopiston kielikeskuksen johtaja Ulla-Kristiina Tuomi.

Helsingin yliopiston kielikeskuksessa japania voi opiskella kymmenen opintopisteen verran eli lähinnä alkeet, kun Aallossa on ollut tarjolla opintoja myös edistyneemmille. Helsingin yliopistossa noin sata opiskelijaa aloittaa opinnot vuosittain verkkopohjalta, ja testin jälkeen käynnistyy lähiopetus.

”Kiinnostus on erittäin suurta. Esimerkiksi matemaattis-luonnontieteellisiä aineita opiskelevia poikia kiehtoo japanin kielen systemaattisuus”, Tuomi sanoo.

Japanin kieli tuli esiin myös Helsingin yliopiston irtisanomisten yhteydessä, kun japanin kielen ja kulttuurin professori Rein Raud toi itse julkisuuteen irtisanomisensa.

Humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki vakuuttaa, ettei japanin kielen ja kulttuurin opetus suinkaan lopu tiedekunnankaan puolella. ”Ehkä vuoden päästä panemme professuurin hakuun mutta uudelleen suunnattuna”, Mustajoki tarkentaa. Yliopistossa ollaan muutenkin siirtymässä entistä laaja-alaisempiin kandidaatinohjelmiin.

”Japanin kielen opetusta ei ole tarpeeksi kysyntään nähden. Varsinkin alkeiden opetukselle olisi paljon enemmän tarvetta”, arvioi yliopisto-opettaja Annamari Konttinen Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksesta. Konttisen opetusala on lähinnä Japanin nykyajan yhteiskunta.

Alkeiden lisäksi tarvetta olisi myös paljon pidemmälle meneville opinnoille, koska yhä enemmän tarvitaan eri alojen ammattilaisia, joiden työkielenä on japani, kiina tai korea.

Tutkintoon asti japania voi opiskella vain Helsingin yliopistossa, mutta myös Turun yliopistossa on panostettu erityisesti japanin opetukseen, vaikkei keskuksen varsinainen tehtävä olekaan kielten opetus. Esimerkiksi Japan Foundation on tukenut japanin opetusta niin, että sitä on tarjolla myös ”superedistyneille” akateemista tutkimusjapania myöten. Alkeita opetetaan yliopiston kielikeskuksessa.

Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksen kansainvälisen maisteriohjelman opiskelijoista noin puolet on Suomesta ja puolet muun muassa Itä-Aasian maista. Noin puolet opiskelee kiinaa, 40 prosenttia japania ja loput koreaa.

Japanin Suomen-suurlähetystön sivuilla on lueteltu paikat, joissa japania voi opiskella. Korkeakouluista on mainittu Aallon, Helsingin ja Turun lisäksi Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Lapin ja Tampereen yliopistot sekä pari ammattikorkeakoulua.

Japanin alkeita voi lisäksi opetella useissa kansalais- ja työväenopistoissa, yhdistysten kursseilla sekä joissakin lukioissa. Lukion opetussuunnitelmiin japani on tulossa ensi syksystä B3-kielenä.

Oikaisu 19.5.2016 kello 12.35: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että japanin kieltä voi Suomessa opiskella tutkintoon asti vain Helsingin yliopistossa. Opiskelu on mahdollista myös Vaasassa, jossa opetuksen järjestävät yhteistyössä Fria kristliga folkhögskolan ja Tukholman yliopisto. Ensi syksynä yhteistyö laajenee myös Taalainmaan yliopistoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Japani
 • Aalto-yliopisto
 • Kielet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  10. 10

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  8. Tunti sitten
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää