Valikko
Kotimaa

Sisäministeri Orpo vetoaa kuntiin: Turvapaikan saaneiden hakeutuminen isoihin kaupunkeihin voi tukea radikalisoitumista

EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmen mukaan kuukausia Belgiassa piilotellut terroristi onnistui, koska maahanmuuttajien yhteisöllä ei ole keskusteluyhteyttä maan viranomaisiin.

”Sisäistä ja ulkoista turvallisuutta on mahdoton erottaa toisistaan”, korostavat sisäministeri Petteri Orpo (kok). Orpo ja EU:n komission turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi.

Orpo ja Salmi puhuivat maanantaina sisäministeriön seminaarissa, joka ennakoi torstaista sisäisen turvallisuuden selonteon julkaisua. Ilkka Salmi toimi Suojelupoliisin päällikkönä ennen kuin siirtyi ensin EU:n siviilitiedustelun johtajaksi ja joulukuussa 2015 komission turvallisuusosaston johtajaksi.

Orpon ja Salmen mielestä sisäinen ja ulkoinen turvallisuus kulkevat käsi kädessä, sillä nykyiset uhkakuvat ylittävät valtioiden rajat. Näihin kuuluvat erityisesti terrorismin uhka, hallitsematon maahanmuutto ja digitalisaatioon liittyvät kyberuhat.

”Vanhat uhat ovat olemassa, mutta uudet ovat tulleet niiden rinnalle. Ne tulivat paljon voimakkaammin kuin osattiin kuvitella. Rikosten selvittämisprosentit ovat laskeneet. Näiltä osin vaikutukset näkyvät jo.”

Selonteko on tehty sisäministeriössä viranomaistyönä. Sen jälkeen käynnistetään sisäisen turvallisuuden strategian laadinta, joka on laajempi, poikkihallinnollinen työ. Lisäresursseja ei silti ole luvassa. ”Rahan lisääminen ei ole nyt oikein mahdollista kun tiedetään julkisen talouden tila.”

Orpoa ja Salmea ei huoleta niinkään suomalaisten viranomaisten ammattitaito kuin se, miten luottamus heihin varmistetaan jatkossakin. Ilkka Salmi huomautti seminaarin avauspuheessaan, että Belgiassa viranomaisia Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen jälkeen pakoillut tekijä onnistui pakoilussaan sen yhteisön johdosta, johon piiloutui.

”Eivät iskujen tekijät aina ole syrjäytyneitä. Kun viranomaisten arvostus on heikkoa, syntyy alakulttuureja, joissa ei ole integroiduttu yhteiskuntaan ja joihin viranomaisilla ei ole toimivaa yhteyttä,” Salmi sanoi.

Tällaisten yhteisöjen syntyminen pitäisi pystyä Suomessa ehkäisemään. Orpon mukaan Suomessa on nyt 1 700 turvapaikan saanutta, jotka odottavat asuinpaikkaa.

”Vetoan suomalaisiin kuntapäättäjiin ja kuntiin nyt erityisen painokkaasti, että kuntapaikkoja turvapaikan saaneille annettaisiin. Jos kuntapaikkoja ei löydy, he hakeutuvat kasvukeskuksiin.”

Kasvukeskuksiin hakeutuminen voi johtaa pahimmillaan juuri sellaisten yhteisöjen syntyyn, joissa yhteiskuntaan integroituminen vaikeutuu.

”Kaikkein suurin huoli on se että syntyisi alakulttuureja joiden usko suomalaiseen viranomaisjärjestelmään olisi heikko.”

Luottamuksen puute viranomaisiin voi tukea radikalisoitumista ja paitsi vaikeuttaisi viranomaisten työskentelyä, myös heikentäisi suomalaisen yhteiskunnan tasaveroista toimivuutta.

Suomessa on Suojelupoliisin mukaan noin 300 ihmistä, joilla on kytköksiä terrorismiin. Orpo painotti myös, että Suomessa on aiemmin ollut poliisitutkinta terrorismin rahoittamiseen liittyvistä epäilyistä.

Kaikkiaan Suomeen on tullut viime ja tänä vuonna noin 35 000 turvapaikanhakijaa, joista viranomaisarvioiden mukaan 2 500 on teillä tietymättömillä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Terrorismi
 • Terrorismi Suomessa
 • Kyberturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää