Valikko
Kotimaa

Sireenit ja paloautot hälyttäisivät, jos karhua suurempi valtakunnallinen vaara uhkaisi – ”Kuljetaan ovelta ovelle ja kerrotaan tilanteesta”

Paikalliset hälytykset ovat tarpeen, sillä radion ja television kautta tiedotettaessa tieto ei ehtisi kiireellisimmissä tapauksissa tarpeeksi nopeasti ihmisille.

Haminassa sunnuntaina liikkunut karhu pääsi koko kansan tietoisuuteen, kun Kouvolan tilannekeskus antoi eläimestä valtakunnallisen vaaratiedotteen.

Huomiota herättäneet kansalliset radio- ja televisiotiedotteet ovat vielä pientä verrattuna toimiin, joita pelastustoimella on käytössään.

Oletetaan esimerkiksi, että tapahtuu onnettomuus, jossa ympäristöön pääsee vaarallista ainetta. Miten kansalaisia tiedotetaan vaarasta?

Pelastustoimen valmiusjohtaja Janne Koivukosken mukaan ensisijaisia hälytystapoja suuremmissa vaaratilanteissa ovat tuotantolaitosten sireenihälytykset, pelastuslaitosten väestöhälyttimillä antamat hälytykset sekä paloautojen antamat kuulutukset.

”Jokaisessa paloautossa on kuulutuslaitteet, joiden avulla voidaan kertoa, minkälainen vaaratilanne on kyseessä. Mikäli pitää varmistaa, että kaikki ihmiset ovat siirtyneet suojaan, kuljetaan ovelta ovelle ja kerrotaan vaarasta”, kertoo Koivukoski.

Paikalliset hälytykset ovat tarpeen, sillä radion ja television kautta tiedotettaessa tieto ei ehtisi kiireellisimmissä tapauksissa tarpeeksi nopeasti ihmisille.

Varusmiehet astuvat kuvaan vasta sotatilanteissa, kun Suomen valmius on korotettu ja joukot jaettu ympäri maata.

”Varusmiesten suhteen on tiukat rajat siitä, minkälaisiin tehtäviin heitä saa käyttää. Pelastuslaitoksen oma organisaatio on suunniteltu kattamaan normaaliolojen organisointi, porukan pitää osata proseduurit”, Koivukoski kertoo.

Väestöhälyttimien asentaminen ja niihin investoiminen on pelastuslaitosten vastuulla. Pelastuslaitokset myös päättävät, mihin hälyttimiä asennetaan.

”Hälyttimiä tarvitaan taajama-alueille ja vaarallisten aineiden käsittelyalueille. Sellaisille paikoille, joilla voi olla vaaraa ympäristölle: esimerkiksi ydinlaitoksille ja vaarallisten kemiallisten aineiden tuotantolaitoksille. Laitosten tulee myös asentaa hälyttimet siellä työskenteleviä ja alueen läheisyydessä asuvia ihmisiä varten”, Koivukoski sanoo.

Kaikki väestöhälyttimet ovat ulkohälyttimiä. Eri tekniikoilla tuotettu ääni kantaa eri etäisyyksille, yleensä muutamasta sadasta metristä kilometriin tuulen suunnasta riippuen.

Vaarasta riippuen omakotitalo tai asuintalo toimii riittävänä suojana. Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan vaaratilanteessa tulisi pysytellä sisätiloissa ja sulkea ilmastointi.

Koivukosken mukaan yleisten väestönsuojien käyttö rajoittuu pääasiassa sotatilanteisiin, joskin ydinvoimalaitosten läheisyydessä väestönsuojia suunnitellaan käytettävän myös väestön suojaamiseen paikallisissa pelastussuunnitelmissa.

1970–90-luvulla rakennetuista yleisistä väestönsuojista löytää tietoa pelastuslaitosten ja kaupunkien omilta sivuilta ainakin suurempien kaupunkien kuten Helsingin osalta.

”Väestönsuojien rakentamisfilosofia on ollut sellainen, että suoja tulisi olla jokaisessa rakennuksessa, joka ylittää väestönsuojalaissa säädetyn rakennusvelvoitteen rajan. Jokaisen pitäisi tietää, onko omassa asuinrakennuksessa väestönsuojaa vai ei”, Koivukoski kertoo.

Koivukoski muistuttaa, että vaikka internet ei ole pelastuslaitoksen virallinen kanava, on se jatkuvasti käytössä nykypäivän onnettomuuksissa niin Twitterin kuin Facebookin osalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaaratilanteet
 • Turvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  2. 2

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  5. 5

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  8. 8

   Moskovassa pidätettiin sunnuntaina jopa tuhat ihmistä – EU vaatii Venäjää vapauttamaan mielenosoittajat heti

  9. 9

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  10. 10

   Hamilton piikitteli Rosbergia ja Räikköstä: ”Ferrarilla yksi huippukuljettaja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 44 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää