Valikko
Kotimaa

Bagdadin väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin 63 – Suomelta uusi linjaus: Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa turvallista koko maassa

Bagdadin väkivaltaisuudet, jotka tiistainakin vaativat ainakin 63 ihmisen hengen, eivät maahanmuuttoviraston mukaan ole enää syy turvapaikan saamiselle.

Maahanmuuttovirasto tiukentaa irakilaisten, afganistanilaisten ja somalialaisten mahdollisuuksia saada turvapaikka Suomesta. Taustalla on Suomen maalinjauksia koskeva muutos.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne on parantunut hiljattain kaikissa kolmessa maassa niin, että kaikille alueille on turvallista palata ”ilman että aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle hänen pelkän läsnäolonsa takia”.

Esimerkiksi tiistaina Irakin pääkaupungissa Bagdadissa räjäytettiin kuitenkin kolme pommia. Ainakin 63 ihmistä kuoli ja yli sata haavoittui.

”Bagdadissa on autopommeja ja väkivaltaa, mutta niin on monessa muussakin paikassa maailmalla. Kysymys on loppupeleissä siitä, onko Bagdad niin turvaton, että siellä asuvat kahdeksan miljoonaa ihmistä voisivat saada sillä perusteella turvan Euroopasta? Vastaus on, että ei ole”, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo.

Ulkomaalaislaista on myös maanantaina poistunut suunnitellusti oleskeluluvan saamisen kolmas kriteeri eli humanitaarinen suojelu. Tämä on ollut Suomen oma kansallinen erikoisuus eikä perustu kansainvälisiin pakolaissopimuksiin tai EU:n linjauksiin.

Vuorion mukaan uusi linjaus vaikuttaa kaikkiin tällä hetkellä käsittelyssä oleviin hakemuksiin, joita on noin 20 000.

”Pari kolme tuhatta irakilaista odottaa päätöstä, joka on nyt todennäköisesti kielteinen”, hän sanoo.

Vuorion mukaan kielteisiä päätöksiä on odotettavissa muutenkin enemmän.

Näistä kolmesta maasta tulevien kohdalla pitää siis oleskeluluvan saamiseen olla nyt yksilöllinen syy, jonka vuoksi ihminen voisi joutua kotimaassaan vainon kohteeksi. Sen sijaan esimerkiksi Suomeen tuleviin syyrialaisiin uudet linjaukset eivät vaikuta, koska koko maan tilanne arvioidaan edelleen turvattomaksi.

”Humanitäärisen suojelun kategoria poistui, ja siitä tässä on nyt kysymys”, Vuorio toteaa.

Oleskeluluvan on tähän asti voinut saada kansainvälisen suojelun vuoksi kolmella eri kriteerillä. Näitä ovat olleet turvapaikka, toissijainen suojelu ja humanitaarinen suojelu.

Turvapaikka tulee kyseeseen, jos ihminen ei voi palata kotiinsa, koska häntä uhkaa henkilökohtainen vaino tiukasti määritellyistä syistä. Näitä voivat olla esimerkiksi poliittinen kanta, uskonto tai etninen tausta. Toissijainen suojelu koskee puolestaan sellaisia ihmisoikeusloukkauksia, jotka eivät mahdu tälle lyhyelle listalle. Ihmistä saatettaisiin esimerkiksi uhata kiduttaa jostain muusta, henkilökohtaisesta syystä.

Humanitaarista suojelua on käytetty perusteluna etenkin monien irakilaisten kohdalla. Siinä on siis arvioitu, että oleskeluluvan hakijaa uhkaa väkivalta, mutta uhka ei ole osunut kansainvälisten sopimusten määritelmiin.

Uusien linjausten taustalla on vertailu muihin maihin, erityisesti Ruotsiin. Vaikka Ruotsin turvapaikkapolitiikka yleensä on sallivampaa kuin Suomen, erityisesti Irakin ja Somalian kohdalla Ruotsi hyväksyy pienemmän osuuden hakijoista kuin Suomi.

”Me olemme verranneet näitä käytäntöjä, ja se linja, mikä nyt on valittu, on vastaava kuin Ruotsissa”, Vuorio sanoo.

Irakilaiset ovat olleet Suomessa jo jonkin aikaa suurin turvapaikanhakijaryhmä, viime vuonna heitä oli yli 60 prosenttia.

”Jos ihmistä ei uhkaa henkilökohtainen vaino, katsomme nyt, että Irakiin voi palata. Bagdadiin ja Kirkukiin Suomesta on paljon lähdettykin”, sanoo Vuorio.

Maalinjaus koskee kuitenkin koko Irakia, siis myös esimerkiksi Isisin hallinnassa olevia alueita.

Myös somalien suhteen Ruotsi on ollut Suomea tiukempi. Sen sijaan esimerkiksi syyrialaisia Suomessa on Ruotsiin verrattuna erittäin vähän.

Irak, Somalia ja Afganistan ovat samaan aikaan ulkoministeriön mukaan edelleen maita, joihin matkustamista tulee välttää. Irakin ja Somalian tuoreimmat matkustustiedotteet ovat huhtikuun loppupuolelta, Afganistanin toukokuun alusta.

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tehtiin tiistaina itsemurhaisku, jossa kuoli ainakin yli 60 ihmistä ja sata haavoittui.

Lakimuutos ei vaikuta jo myönnettyihin oleskelulupiin, mutta jatkoa oleskeluluvalle ei enää voi saada humanitaarisen suojelun perusteella.

Tällä perusteella maahan tulleen pitää oleskeluluvan päättyessä siis joko poistua maasta tai hakea uutta oleskelulupaa toisella perusteella. Perusteita voivat olla vaikka työ, opiskelu, elinkeinonharjoittaminen tai perheside Suomeen.

Ennätysmäärä turvapaikanhakijoita on keväällä palannut kotimaahansa vapaaehtoisesti, monet jo ennen kielteistä päätöstä. Toisaalta tuhansia turvapaikanhakijoita on kadonnut, kertoi keskusrikospoliisi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Irak
 • Afganistan
 • Somalia
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  10. 10

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää