Kotimaa

Suihkussa maannut vuokralainen aiheutti ison vesivahingon – korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen korvausvastuusta

Taloyhtiö vaati korvauksia vuokralaisen lisäksi asunnon omistajalta, mutta maksajaksi päätyi vain vuokralainen.

Korkein oikeus hylkäsi torstaina ennakkoratkaisussaan asunnon omistajaan kohdistetun korvausvaatimuksen tapauksessa, jossa vuokralainen aiheutti mittavan vesivahingon.

Korvauksia joutuu maksamaan vain vuokralainen.

Kyse on tapauksesta, jossa päihtynyt vuokralainen oli jäänyt makaamaan suihkussa lattiakaivon päälle ja estänyt siten veden pääsyn viemäriin. Asunto-osakeyhtiö vaati yhteensä 62 600 euron korvauksia sekä asunnon omistajalta että tämän vuokralaiselta.

Asunnon omisti Raaseporin kaupunki.

Käräjäoikeus ja hovioikeus määräsivät, että vuokralaisen on maksettava taloyhtiölle korvauksia mutta asunnon omistajan ei tarvitse. Tuomioistuimet sovittelivat vuokralaisen korvausvastuun puoleen asunto-osakeyhtiön vaatimuksesta.

Korkein oikeus myönsi asunto-osakeyhtiölle valitusluvan asunnon omistajaan kohdistuvan korvausvaatimuksen osalta.

Asunto-osakeyhtiön mielestä asunnon omistaja oli laiminlyönyt asunnon kunnossapitovelvollisuutensa, kun huoneiston lattialle oli päässyt kertymään vettä usean sentin syvyydeltä. Lisäksi kaupunki oli toiminut huolimattomasti, kun se ei ollut vaatinut vuokralaiselta kotivakuutusta.

Raaseporin kaupunki vastasi asunto-osakeyhtiön mielestä vuokralaisen huolimattomuudesta kuin omastaan.

Kaupunki kiisti toimineensa asiassa huolimattomasti.

Myös korkein oikeus päätyi ratkaisussaan siihen, ettei kaupunki ole laiminlyönyt velvollisuuksiaan asunnon omistajana.

Tuomion mukaan vesivahinko ei johtunut asunnon omistajan kunnossapitovelvollisuuden piiriin kuuluvasta huoneiston tai sen laitteiston viasta. Kaupunki ei myöskään voinut vaikuttaa vuokralaisen toimintaan vesivahinkotapauksessa.

Lainsäädäntö ei edellytä, että asunnon omistajan olisi vaadittava vuokralaiselta kotivakuutusta. Omistajalla ei ole velvollisuutta huolehtia vakuutusturvasta siltäkään varalta, että asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvat rakennuksen osat vahingoittuvat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Korkein oikeus
 • Vesivahingot
 • Vuokra-asuminen
 • Asuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää