Valikko
Kotimaa

Poliisi raiskasi, Isis jahtasi – homouden takia vainotut turvapaikanhakijat tukevat ryhmässä toisistaan

Moni vaikenee vastaanotto­keskuksessa homoudestaan. Vertaisryhmässä vierailee jo kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Kesällä 2014 irakilainen Awni pakeni tuhansien muiden tapaan kotikaupungistaan Mosulista. Jihadistijärjestö Isisin valtaamassa kaupungissa ei enää ollut sijaa kristityille – varsinkaan Awnille, joka on paitsi kristitty myös homoseksuaali.

”Isis ei hyväksy homoja, ja olen myös kristitty. Jos menisin takaisin, he tappaisivat minut saman tien. En voi elää Irakissa. Poliisit pidättivät minut toistuvasti, ja kerran he raaputtivat käteeni [tatuoidun] ristin puukolla pois”, Awni kertoo ja näyttää arven hihattoman paidan paljastamassa käsivarressaan.

Awni halusi mahdollisimman kauas kotimaastaan. Hän päätyi Turkissa vietetyn vuoden jälkeen Suomeen ja kertoo nyt tarinaansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitetussa keskusteluillassa Helsingin kaapelitehtaalla.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävän HeSeta ry:n suosittuun iltamaan on saapunut kolmisenkymmentä nykyistä ja entistä turvapaikanhakijaa, jotka ovat kotoisin Lähi-idän ja Afrikan maista.

Näin he kertovat taustoistaan: Syyrialainen Omar istui viisi vuotta vankilassa homoutensa vuoksi. Bagdadilainen Elica on transihminen, minkä vuoksi veli pahoinpiteli ja poliisi raiskasi hänet. Ugandalainen Kato pakeni kotimaastaan, kun paikallinen sanomalehti julkaisi miehen nimen ja kuvan ”homolistallaan”.

HeSeta on oman arvionsa mukaan tavoittanut noin sata seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa turvapaikanhakijaa. Ryhmän osallistujamäärät ovat kaksinkertaistuneet syksystä lähinnä puskaradion avulla, eikä vastaavaa toimintaa yhdistyksen mukaan järjestetä muualla Suomessa.

”Tämä on ainoa paikka, jossa voin samaistua ihmisiin”, kertoo Kato.

Turvapaikkapäätöstä odottaa Suomessa yli 20 000 hakijaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta HeSeta arvioi heitä olevan satoja.

Päätös turvapaikasta perustuu arvioon suojelun tarpeesta. Awni, Omar ja Elica kertovat pakenevansa sotaa mutta myös henkilökohtaista vainoa.

Ovatko heidän kertomuksensa uskottavia? Tätä pohtii Maahanmuuttovirasto, joka päättää turvapaikan myöntämisestä.

”Eihän tämä helppoa ole – turvapaikkaprosessissa ei edellytetä sataprosenttista asiakirjanäyttöä. Arvioinnissa on vahvana mukana uskottavuusarvio ja kertomuksen johdonmukaisuus. Haasteita on aina, oli peruste turvapaikkahakemukseen mikä vain”, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Hyväntuulinen joukko kuuntelee ympärillä, kun HeSetan suunnittelija Aaro Horsma puhuu homofobiasta, Euroviisuista ja ajankohtaisesta homo- ja transfobian vastaisesta päivästä. Aiempina iltoina on puhuttu muun muassa Suomen historiasta, ja viime viikolla poliisi kävi esittäytymässä.

Millaisia rangaistuksia homoudesta on Suomessa langetettu? Mitä tehdä, kun vastaanottokeskus vaatii jakamaan bussikortin? Horsma vastailee kysymyksiin tulkin välityksellä. Kokoontumisten tarkoituksena on tarjota tietoa ja apua.

”Täällä jokainen voi olla oma itsensä”, Horsma kertoo. ”Me olemme varmasti vasta tavanneet jäävuoren huipun hlbt-hakijoista, jotka tarvitsevat tukea – he ovat yksinäisiä ja syrjinnän uhan alla.”

Ryhmän sääntöihin kuuluu, ettei keskusteluista ja osanottajista puhuta ulkopuolella. Pelon vuoksi osa salaa vastaanottokeskuksissa identiteettinsä sekä sen, että osallistuu tapaamisiin. HS:lle he kertovat satunnaisesta kiusaamisesta, kuten eristämisestä ja ivallisesta koskettelusta.

”Olen myös kuullut puhuttavan, että jos täällä [vastaanottoyksikössä] on homoja, heidät on tapettava. Joskus olen peloissani, mutta Suomi on turvallinen maa”, Awni kertoo.

Hakijat kiittelevät epäasiallisuuksiin puuttuvia vastaanottokeskusten työntekijöitä.

Liki sataa vastaanottoyksikköä ylläpitävästä Suomen Punaisesta Rististä kerrotaan, että sen tiedossa on yksittäisiä tapauksia seksuaalivähemmistöjen epäasiallisesta kohtelusta. Vastaanottotoiminnan suunnittelusta, ohjauksesta ja valvonnasta vastaavan Maahanmuuttoviraston tietoon varsinaisia väkivaltatapauksia ei ole tullut.

”Valveutunut näkemykseni on, että keskuksissa joudutaan jossakin määrin kokemaan muilta asiakkailta epäasiallista kohtelua”, sanoo tulosalueen johtaja Olli Snellman.

”Tämä on ongelmallista, sillä vastaanottokeskus on paikka, jossa kaikkien pitää voida olla tasa-arvoisesti ilman, että ketään syrjitään. Tätä tuomme esiin strategiassamme, keskusten järjestyssäännöissä sekä asiakkaille annettavissa infoissa.”

Esko Repo: Prosessiin voi luottaa

Ulkomaalaislaki listaa vainon syitä, joiden uhkan perusteella turvapaikka voidaan myöntää. Niihin lukeutuu muun muassa ”tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen”, jonka yhteisenä ominaisuutena voi olla seksuaalinen suuntautuminen. Huomioon otetaan myös sukupuoli-identiteetti ja muut sukupuoleen liittyvät seikat.

Kuinka usein turvapaikkaa haetaan näillä perusteilla, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo?

”Me emme tilastoi turvapaikan perusteita. Heitä on kuitenkin ollut vuosien ajan ja tapauksia on laidasta laitaan.”

Miten te tunnistatte nämä hakijat?

”Hakija on ensin kirjallisesti esittänyt perusteita. Haastattelussa sitten sanomme, että ’kerro omin sanoin yksityiskohtaisesti, miksi katsot, että sinua vainottaisiin, mikäli palaisit kotimaahasi’. Tästä se lähtee. Jos hakija katsoo, että esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen on syynä, se tulee esille ja lähdemme kyselemään tarkemmin. Prosessiin voi luottaa.”

Miten hakijan väitteitä arvioidaan?

”Taustatieto valtioista pitää olla hyvin selkeästi tiedossa. Joissakin maissa voi olla, että esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumiseen reagoidaan hyvin kielteisesti – eivät ehkä viranomaiset mutta suku, heimo tai klaani. Sen jälkeen alamme arvioida, mitä hakija kertoo ja onko se yleisesti maatiedon perusteella uskottavaa. Tässä peilataan ei niinkään, mitä on tapahtunut vaan mitä voisi tapahtua, jos hänet palautetaan kotival­tioon.”

Kuinka paljon näitä perusteita käytetään väärin?

”Sanon kokemuksellani, että jokaisen [ulkomaalaislain turvapaikkakriteerin] perusteella on myönnetty turvapaikkoja ja jokaista niistä on myös käytetty väärin.”

Ryhmän suosio kaksinkertaistui

 HeSeta ry alkoi lokakuussa 2015 pitää viikoittaisia keskusteluiltoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville turvapaikanhakijataustaisille.

 Syksyllä kävijöitä oli 8–12 viikossa. Keväällä kävijämäärä kasvoi 25–30:een viikossa.

 Toimintaa jatketaan toistaiseksi. Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto on avustanut yhdistyksen sosiaalityötä vuosittain 27 000 eurolla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  6. 6

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  3. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  4. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  5. Tunti sitten
  6. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  7. 2 tuntia sitten
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  11. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  12. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  13. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  14. Näytä lisää