Kotimaa

Kesäseteli auttaa nuoria työllistymään – ”Työnantajat saavat halvempaa työvoimaa”

Helsingissä kesäseteli jaetaan ensimmäistä kertaa kaikille peruskoulun päättäville. Työnantajien ja nuorten kohtaamisessa auttaa pikaduuni.fi-palvelu. Kaikki nuoret pääsevät haastatteluun, lupaa yritys.

Kuntien nuorille jakamat kesätyösetelit yleistyvät. Jo joka kolmas kunta antaa alaikäisille nuorilleen setelin, jonka avulla voi työllistyä kahdeksi viikoksi kesätöihin.

Helsingissä kaupunki jakaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa kesätyösetelin kaikille peruskoulunsa päättäville. Setelin arvo on 300 euroa.

Muissa kaupungeissa ikärajat vaihtelevat. Esimerkiksi Oulussa seteli jaetaan kaikille 15–17-vuotiaille. Myös setelin arvo vaihtelee kunnasta toiseen.

Helsinkiläinen Amanda Rodriguez, 15, sai kesäsetelinsä koulusta keväällä. Hän on hakenut muun muassa kesätöitä kaupoista, vaatekaupoista ja kahviloista.

”Ilmoitin työnantajille, että minulla on tällainen. Kesäseteli on tosi hyvä idea, se varmaan helpottaa nuorien työnhakua, koska työnantajat saavat halvempaa työvoimaa”, Rodriguez pohtii.

Vaikka nuorten työnhakua on pyritty setelin avulla helpottamaan, kynnys työllistymiseen on yhä korkea. Myös ahkerasti töitä hakenut Rodriguez odottelee yhä työnantajien vastauksia.

Työnantajat ja nuoret eivät kohtaa, ja uusia väyliä etsitään nyt kiivaasti. Yksi toimivaksi osoittautuneista malleista on pikaduuni.fi, jossa henkilöstövuokrausyritys johdattaa nuoret ja työnantajat yhteen.

Sijaishaltija Oy:n yrittäjä Heidi Alariesto pyöritti mallia menestyksekkäästi viime kesänä Rovaniemellä. Tänä kesänä toimintaa on Rovaniemen lisäksi Oulussa ja Helsingissä. Pääkaupungissa yhteistyökumppanina toimii VMP Varamiespalvelu Oy.

”Vahva visioni on opettaa teinit töihin”, sanoo Alariesto.

Amanda Rodriquez kuuli pikaduuni.fistä opinto-ohjaajaltaan. Espoolainen Iivari Mikkonen, 16, puolestaan löysi sivustolle omatoimisesti.

”Hain paljon kesätöitä yhdessä vaiheessa – muun muassa kaupungille ja hautausmaalle – ja löysin sivuston noin kuukausi sitten. Täytin hakemuksen ja sain pian puhelun, että haluaisinko tulla haastatteluun”, Mikkonen kertoo.

”Vastasin siihen, että ehdottomasti. Töiden tekeminen mun mielestä tässä iässä tosi tärkeää ja hyödyllistä.”

Alariesto lupaa haastatella kaikki kesäsetelinuoret, jotka töitä hänen kauttaan hakevat. Tähän mennessä tulevan kesän hakijoita on jututettu Rovaniemellä 300, Oulussa 230 ja Helsingissä lähes 200.

”Tavoittelemme tuhatta työpaikkaa, joista tiedossa on jo lähes kuusi sataa”, Alariesto kertoo.

”Nuorilta puuttuu rohkeutta, joten kynnys on tuotu mahdollisimman alas”, VMP:n toimitusjohtaja Juha Pesola sanoo.

Haastattelu oli mukava ja rento, kertovat Rodriguez ja Mikkonen.

”Pikaduuni on tosi hyvä [palvelu], sillä he ikään kuin etsivät töitä puolestasi – tässä vaiheessa ei itse niin ehkä osaa”, Rodriguez sanoo.

Yritys laskuttaa työnantajana toimivaa yritystä tai perhettä, jonka huoleksi jää vain yhden laskun maksaminen. Sijaishaltija lupaa hoitaa kaiken palkkaamiseen liittyvän byrokratian.

Laskun suuruus on Helsingissä runsaat 320 euroa, Oulussa 285 euroa. Työnantaja maksaa enemmän kuin itsenäisesti kesäsetelin avulla työllistäessään, mutta Alariesto vakuuttaa, että se kannattaa.

”Me etsimme oikeat nuoret heille sopiviin töihin. Teemme heille työelämän pelisäännöt selviksi. Samalla työnantaja voi löytää nuoren, jota voi kutsua lyhytaikaiseen keikkatyöhön syksyllä ja talvellakin”, Alariesto kuvailee.

Osa kunnista on rajoittanut kesäsetelityötä niin, ettei yksi yritys voi hakea kesässä kuin yhden tai kaksi kesäsetelikorvausta. Sijaishaltija Oy:n toimialueella rajoituksia ei ole.

Useimmissa kunnissa yksityishenkilö ei voi suoraan palkata nuorta kesätyösetelillä. Sijaishaltijan kaltainen yritys toimii silloin välikätenä.

”Iso osa meidän välittämistä työpaikoista on perheissä niin sanottuja au pairin töitä. Kodin- ja lastenhoitoa silloin kun lapsilla on lomaa, mutta vanhemmat ovat töissä. Mikä olisi mukavampaa nuorelle kuin istua hiekkalaatikolla ja syödä jätskiä”, Alariesto toteaa.

Alariesto on saanut hankittua myös sponsoreita, joiden ansiosta oululaisissa leikkipuistoissa toimii nuoria leikinohjaajina.

Toisin kuin suurin osa kesätöiden hakuajoista, pikaduuni.fi ei umpeudu.

”Viime kesä osoitti, että työnantajia löytyy pitkin kesää. Esimerkiksi taloyhtiöillä tuli tarpeita maalausporukoille ja monenlaisiin töihin. Lopulta jouduimme myymään eioota, kun teinit loppuivat kesken.”

Alarieston mielestä nuoret täytyy opettaa työelämään ajoissa.

”Kun vedin Rovaniemellä talviduuni-kokeilun työttömille parikymppisille, porukka oli hurjan erilaista. Kun on ollut pitkään työttömänä, istuma-asennosta sen jo näkee. Työelämään pitää päästä kiinni ajoissa.”

Iivari Mikkonen löysi lopulta kesätyöpaikan lehti-ilmoituksesta. Kolme kuukautta vierähtää marjakojulla Helsingin keskustassa.

”Marjamyyntipaikka palkkasi minut setelistä huolimatta, koska unohdin mainita, että minulla tällainen on”, Mikkonen naurahtaa.

Mikkonen on myös taikuuden Suomen mestari. Mikäli hänet valitaan, Mikkonen tekee kesäkuun alussa viikon kesätyöpestin taikurina Etelä-Ranskassa sijaitsevassa hotellissa.

Joka kolmas kunta jakaa kesätyö­seteleitä

  Helsingissä kesätyöseteli on arvoltaan 300 euroa ja sen avulla helsinkiläinen nuori voi hakea työpaikkaa yrityksestä, yhdistyksestä, säätiöstä tai seurakunnasta.

  Kesäseteli jaetaan kaikille Helsingin kaupungin peruskouluista valmistuville noin 5200 nuorelle.

  Viime kesänä seteliä kokeiltiin Itä-Helsingissä. Suurin osa nuorista työllistyi toimistotöihin, puutarha-, kiinteistönhuolto- ja siivousalalle, kauppoihin sekä liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyviin tehtäviin.

  Kaupungin mukaan puolet työnantajista ilmoitti, ettei olisi palkannut nuorta ilman kesäseteliä.

  Kesäsetelin summa tulee käyttää kokonaisuudessaan nuoren palkkakustannuksiin.

  Työnantajan tulee noudattaa oman alan työehtosopimusta kesäsetelinuoren palkkauksessa.

  Työnantajalle jää sopimusten mukaisesti toimien omavastuuosuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Kesätyöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomisen kieltävää lakia

  6. 6

   Helsingillä on kymmeniä rapistuvia arvohuviloita, joita ei saada järkevään käyttöön – Villingin mökkivaltaus kertoo kaupungin hitaudesta

  7. 7

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  10. 10

   Britannian prinssi William lopettaa työnsä ambulanssilentäjänä – keskittyy nyt kokonaan kuninkaallisiin tehtäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  5. 5

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  6. 6

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  7. 7

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  8. 8

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  9. 9

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  10. 10

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää