Valikko
Kotimaa

Seteli käteen ja kahdeksi viikoksi töihin – kuntien kesätyöseteli auttaa nuoria työllistymään

Helsingissä 300 euron arvoinen kesätyöseteli jaetaan ensimmäistä kertaa kaikille peruskoulun päättäville.

Kuntien nuorille jakamat kesätyösetelit yleistyvät. Jo joka kolmas kunta antaa alaikäisille nuorilleen setelin, jonka avulla voi työllistyä kahdeksi viikoksi kesätöihin.

Helsingissä kaupunki jakaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa kesätyösetelin kaikille peruskoulunsa päättäville. Setelin arvo on 300 euroa.

Muissa kaupungeissa ikärajat vaihtelevat. Esimerkiksi Oulussa seteli jaetaan kaikille 15–17-vuotiaille. Myös setelin arvo vaihtelee kunnasta toiseen.

Helsinkiläinen Amanda Rodriguez, 15, sai kesäsetelinsä koulusta keväällä. Hän on hakenut muun muassa kesätöitä kaupoista, vaatekaupoista ja kahviloista.

”Ilmoitin työnantajille, että minulla on tällainen. Kesäseteli on tosi hyvä idea, se varmaan helpottaa nuorien työnhakua, koska työnantajat saavat halvempaa työvoimaa.”

Vaikka nuorten työnhakua on pyritty setelin avulla helpottamaan, kynnys työllistymiseen on yhä korkea. Myös ahkerasti töitä hakenut Rodriguez odottelee yhä työnantajien vastauksia.

Työnantajat ja nuoret eivät kohtaa, ja uusia väyliä etsitään nyt kiivaasti. Yksi toimivaksi osoittautuneista malleista on pikaduuni.fi, jossa henkilöstövuokrausyritys johdattaa nuoret ja työnantajat yhteen.

Sijaishaltija Oy:n yrittäjä Heidi Alariesto pyöritti mallia menestyksekkäästi viime kesänä Rovaniemellä. Tänä kesänä toimintaa on Rovaniemen lisäksi Oulussa ja Helsingissä. Pääkaupungissa yhteistyökumppanina toimii VMP – Varamiespalvelu Oy.

”Vahva visioni on opettaa teinit töihin”, sanoo Alariesto.

Rodriquez kuuli pikaduuni.fistä opinto-ohjaajaltaan. Espoolainen Iivari Mikkonen, 16, löysi sivustolle omatoimisesti.

”Hain paljon kesätöitä yhdessä vaiheessa – muun muassa kaupungille ja hautausmaalle – ja löysin sivuston noin kuukausi sitten. Täytin hakemuksen ja sain pian puhelun, että haluaisinko tulla haastatteluun”, Mikkonen kertoo.

”Vastasin siihen, että ehdottomasti. Töiden tekeminen on mun mielestä tässä iässä tosi tärkeää ja hyödyllistä.”

Alariesto lupaa haastatella kaikki kesäsetelinuoret, jotka töitä hänen kauttaan hakevat. Tähän mennessä tulevan kesän hakijoita on jututettu Rovaniemellä 300, Oulussa 230 ja Helsingissä lähes 200.

”Tavoittelemme tuhatta työpaikkaa, joista tiedossa on jo lähes kuusi sataa”, Alariesto kertoo. VMP:n toimitusjohtaja Juha Pesolan mukaan nuorilta puuttuu rohkeutta, joten kynnys on tuotu mahdollisimman alas.

Nuoret kertovat, että haastattelu oli mukava ja rento.

”Pikaduuni on tosi hyvä [palvelu], sillä he ikään kuin etsivät töitä puolestasi – tässä vaiheessa ei itse niin ehkä osaa”, Rodriguez sanoo.

Yritys laskuttaa työnantajana toimivaa yritystä tai perhettä, jonka huoleksi jää vain yhden laskun maksaminen. Sijaishaltija lupaa hoitaa kaiken palkkaamiseen liittyvän byrokratian.

Laskun suuruus on Helsingissä runsaat 320 euroa, Oulussa 285 euroa. Työnantaja maksaa enemmän kuin itsenäisesti kesäsetelin avulla työllistäessään, mutta Alariesto vakuuttaa, että se kannattaa.

”Etsimme oikeat nuoret heille sopiviin töihin. Teemme heille työelämän pelisäännöt selviksi. Samalla työnantaja voi löytää nuoren, jota voi kutsua lyhytaikaiseen keikkatyöhön syksyllä ja talvellakin.”

Osa kunnista on rajoittanut kesäsetelityötä niin, ettei yksi yritys voi hakea kesässä kuin yhden tai kaksi kesäsetelikorvausta. Sijaishaltija Oy:n toimialueella rajoituksia ei ole.

Useimmissa kunnissa yksityishenkilö ei voi suoraan palkata nuorta kesätyösetelillä. Sijaishaltijan kaltainen yritys toimii silloin välikätenä.

”Iso osa välittämistämme työpaikoista on perheissä niin sanottuja au pairin töitä. Kodin- ja lastenhoitoa silloin kun lapsilla on lomaa, mutta vanhemmat ovat töissä”, Alariesto kertoo.

Alariesto on saanut hankittua myös sponsoreita, joiden ansiosta oululaisissa leikkipuistoissa toimii nuoria leikinohjaajina.

Toisin kuin suurin osa kesätöiden hakuajoista, pikaduuni.fi ei umpeudu.

”Viime kesä osoitti, että työnantajia löytyy pitkin kesää. Esimerkiksi taloyhtiöillä tuli tarpeita maalausporukoille ja monenlaisiin töihin”, Alariesto kertoo.

Alarieston mielestä nuoret tulisi opettaa työelämään ajoissa.

”Kun vedin Rovaniemellä talviduuni-kokeilun työttömille parikymppisille, porukka oli hurjan erilaista. Kun on ollut pitkään työttömänä, istuma-asennosta sen jo näkee. Työelämään pitää päästä kiinni ajoissa.”

Mikkonen löysi lopulta kesätyöpaikan lehti-ilmoituksesta.

”Marjamyyntipaikka palkkasi minut setelistä huolimatta, sillä unohdin mainita, että minulla tällainen on”, hän naurahtaa.

Joka kolmas kunta jakaa kesätyö­seteleitä

  Helsingissä kesätyöseteli on arvoltaan 300 euroa ja sen avulla helsinkiläinen nuori voi hakea työpaikkaa yrityksestä, yhdistyksestä, säätiöstä tai seurakunnasta.

  Kesäseteli jaetaan kaikille Helsingin kaupungin peruskouluista valmistuville noin 5200 nuorelle.

  Viime kesänä seteliä kokeiltiin Itä-Helsingissä. Suurin osa nuorista työllistyi toimistotöihin, puutarha-, kiinteistönhuolto- ja siivousalalle, kauppoihin sekä liikuntaan ja vapaa-aikaan liittyviin tehtäviin.

  Kaupungin mukaan puolet työnantajista ilmoitti, ettei olisi palkannut nuorta ilman kesäseteliä.

  Kesäsetelin summa tulee käyttää kokonaisuudessaan nuoren palkkakustannuksiin.

  Työnantajan tulee noudattaa oman alan työehtosopimusta kesäsetelinuoren palkkauksessa.

  Työnantajalle jää sopimusten mukaisesti toimien omavastuuosuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Kesätyöt
 • Työnhaku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää