Valikko
Kotimaa

Hallitus kaavailee suomalaisille 200-450 miljoonan euron veronalennuksia – kokoomus haraa edelleen vastaan paikallisesta sopimisesta

HS:n tietojen mukaan hallitus suunnittelee ensi vuodelle satojen miljoonien eurojen verohuojennusta kaikkiin tuloluokkiin, jos kilpailukykysopimus syntyy.

Työmarkkinoiden kilpailukykysopimus pitäisi saada maaliin ensi viikon loppuun mennessä, mutta hallituksessa on edelleen kiistaa sen keskeisistä pilareista, paikallisesta sopimisesta ja sopimukseen kytketystä, alunperin miljardin euron verohuojennuksesta.

Hallitus keskustelee asiasta tulevina päivinä.

Mikäli hallitus hyväksyy kilpailukykysopimuksen, se on valmis antamaan suomalaisille ensi vuonna noin 200–450 miljoonan euron verohuojennukset, hallituslähteistä kerrotaan.

Haarukka on vielä iso, koska valtiovarainministeriö päivittää arviotaan verohuojennusten vaikutuksesta Suomen alijäämään. EU:n sääntöjen mukaan se ei saa ylittää kolmea prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Verohuojennuksen kokoon vaikuttaa myös se, miten kattava kilpailukykysopimuksesta tulee, ja kuinka monta palkatonta täyttä työpäivää liitot saavat sovittua työehtosopimuksiinsa.

Liitot neuvottelevat parhaillaan työehtosopimuksista kilpailukykysopimuksen pohjalta. Työmarkkinajärjestöjen hallinnot päättävät ensi viikon loppuun mennessä, onko sopimus kattava. Hallitus puolestaan katsoo, minkälaisiin veronkevennyksiin sopimus riittää.

Hallituslähteiden mukaan verohuojennus on ensi vuodelle vähintään 200 miljoonaa euroa, mutta sopimuksen kattavuuden ja tehokkuuden perusteella se voi olla myös yli 400 miljoonaa euroa.

Tällainen malli on jo pitkään ollut todennäköinen, koska lähemmäs miljardin euron verohuojennukset yhtenä vuonna kasvattaisivat Suomen julkista alijäämää merkittävästi.

Noin 400 miljoonan euron verohuojennus kompensoisi myös suurin piirtein kilpailukykysopimuksen aiheuttamaa ostovoiman heikennystä ensi vuodelle, työmarkkinalähteestä kerrotaan. Se on lähteen mukaan työmarkkinoiden vähimmäisvaatimus.

Verohuojennus tulisi jokaiseen tuloluokkaan, pienituloisimpia painottaen.

Vaikka verohuojennusten haarukka ensi vuodelle on aika selvä, on hallituksen sisällä yhä kiistaa siitä, miten kilpailukykysopimukseen kytketyt, alunperin miljardin euron verohuojennukset aiotaan toteuttaa.

HS:n tietojen mukaan kokoomus haluaa jarruttaa liian suuria ja sitovia lupauksia ja kytkeä tulevien vuosien verohuojennukset vahvemmin talouden tilaan. Puolueessa ei haluta myöntää lähimainkaan hallitusohjelmaan kirjattua miljardin euron veroalea, koska kilpailukykysopimuksen taloudelliset vaikutukset ovat osoittautuneet odotettua heikommiksi.

Perussuomalaisissa ja keskustassa ollaan taas valmiimpia lyömään yhteensä lähemmäs miljardin euron verohuojennukset lukkoon myös tuleville vuosille.

Myös työmarkkinakeskusjärjestöissä ajatellaan, että verohuojennusten täytyy olla yhteensä noin miljardi euroa, ja ne täytyy lyödä lukkoon myös seuraaville vuosille.

Kokoomus haraa verohuojennusten lisäksi edelleen vastaan paikallisessa sopimisessa.

Puoluetta ärsyttää kilpailukykysopimuksen kirjaus siitä, että jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimisen osapuoleksi on määrätty luottamusmies, se sitoo myös järjestäytymättömiä yrityksiä.

Keskustassa ja perussuomalaisissa ihmetellään sitä, että kokoomus yrittää avata sopimusta tässä vaiheessa.

”Tämä maito on kaatunut aikaa sitten. Päätös asiasta tehtiin siinä vaiheessa, kun kilpailukykysopimus kuitattiin. Ainakin me ymmärsimme, mitä se tarkoitti”, kertoo hallituslähde.

Kahdessa suurimmassa hallituspuolueessa uskotaankin, että kokoomuksen toimissa on pääosin kyse meneillään olevasta puheenjohtajakampanjasta ja tarpeesta profiloitua omalle kentälle.

Keskustalaisen hallituslähteen mukaan tämä on tosin omituista, koska sekä kokoomuksen istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, että hänen haastajansa, sisäministeri Petteri Orpo, ovat olleet sopimassa ”joka ikistä yksityiskohtaa” kilpailukykysopimuksessa.

Kolmas kisaaja, kansanedustaja Elina Lepomäki taas on profiloitunut paikallisen sopimisen puolestapuhujana ja kilpailukykysopimuksen arvostelijana.

Hallituslähteet uskovat, että osittain kiistely paikallisesta sopimisesta liittyy myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ja ärhäköidempien kokoomuslaisten, kuten Juhana Vartiaisen aitoon yritykseen puuttua vielä paikallisen sopimisen sääntöihin.

”Tämä on kuitenkin aivan turha keskustelu ja haittaa myös paikallista sopimista. Mitä epävarmempi tilanne, sitä vähemmän ay-liike haluaa edetä asian kanssa”, hallituslähteestä sanotaan.

Hallituskriisiä asiasta tuskin syntyy, perussuomalaisista kerrotaan. Jonkinlaisia yrittäjiä tyydyttäviä sanamuotoja voidaan hallituslähteiden mukaan kirjata lakiin, mutta kahdella suurimmalla hallituspuolueella ei ole mitään aikeita yrittää muuttaa paikallista sopimista koskevan kohdan sisältöä tässä vaiheessa.

Se voisi kaataa koko sopimuksen, koska sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että palkansaajapuoli ovat siitä jo sopineet. Lisäksi luottamusmiestä koskevan kohdan muuttaminen tarkoittaisi pitkälle vietynä yleissitovuuteen puuttumista, mikä on ay-liikkeen suurin punainen vaate.

Tarkennus 19.58: Jutun sanamuotoa muutettiin selventämään, että hallitus ei ole päättänyt myöntää miljardin euron veroalea, jos kilpailukykysopimus syntyy. Miljardin euron summa tulee hallitusohjelmasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  6. 6

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

  9. 9

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  10. 10

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää