Valikko
Kotimaa

Hallitus kaavailee suomalaisille 200-450 miljoonan euron veronalennuksia – kokoomus haraa edelleen vastaan paikallisesta sopimisesta

HS:n tietojen mukaan hallitus suunnittelee ensi vuodelle satojen miljoonien eurojen verohuojennusta kaikkiin tuloluokkiin, jos kilpailukykysopimus syntyy.

Työmarkkinoiden kilpailukykysopimus pitäisi saada maaliin ensi viikon loppuun mennessä, mutta hallituksessa on edelleen kiistaa sen keskeisistä pilareista, paikallisesta sopimisesta ja sopimukseen kytketystä, alunperin miljardin euron verohuojennuksesta.

Hallitus keskustelee asiasta tulevina päivinä.

Mikäli hallitus hyväksyy kilpailukykysopimuksen, se on valmis antamaan suomalaisille ensi vuonna noin 200–450 miljoonan euron verohuojennukset, hallituslähteistä kerrotaan.

Haarukka on vielä iso, koska valtiovarainministeriö päivittää arviotaan verohuojennusten vaikutuksesta Suomen alijäämään. EU:n sääntöjen mukaan se ei saa ylittää kolmea prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Verohuojennuksen kokoon vaikuttaa myös se, miten kattava kilpailukykysopimuksesta tulee, ja kuinka monta palkatonta täyttä työpäivää liitot saavat sovittua työehtosopimuksiinsa.

Liitot neuvottelevat parhaillaan työehtosopimuksista kilpailukykysopimuksen pohjalta. Työmarkkinajärjestöjen hallinnot päättävät ensi viikon loppuun mennessä, onko sopimus kattava. Hallitus puolestaan katsoo, minkälaisiin veronkevennyksiin sopimus riittää.

Hallituslähteiden mukaan verohuojennus on ensi vuodelle vähintään 200 miljoonaa euroa, mutta sopimuksen kattavuuden ja tehokkuuden perusteella se voi olla myös yli 400 miljoonaa euroa.

Tällainen malli on jo pitkään ollut todennäköinen, koska lähemmäs miljardin euron verohuojennukset yhtenä vuonna kasvattaisivat Suomen julkista alijäämää merkittävästi.

Noin 400 miljoonan euron verohuojennus kompensoisi myös suurin piirtein kilpailukykysopimuksen aiheuttamaa ostovoiman heikennystä ensi vuodelle, työmarkkinalähteestä kerrotaan. Se on lähteen mukaan työmarkkinoiden vähimmäisvaatimus.

Verohuojennus tulisi jokaiseen tuloluokkaan, pienituloisimpia painottaen.

Vaikka verohuojennusten haarukka ensi vuodelle on aika selvä, on hallituksen sisällä yhä kiistaa siitä, miten kilpailukykysopimukseen kytketyt, alunperin miljardin euron verohuojennukset aiotaan toteuttaa.

HS:n tietojen mukaan kokoomus haluaa jarruttaa liian suuria ja sitovia lupauksia ja kytkeä tulevien vuosien verohuojennukset vahvemmin talouden tilaan. Puolueessa ei haluta myöntää lähimainkaan hallitusohjelmaan kirjattua miljardin euron veroalea, koska kilpailukykysopimuksen taloudelliset vaikutukset ovat osoittautuneet odotettua heikommiksi.

Perussuomalaisissa ja keskustassa ollaan taas valmiimpia lyömään yhteensä lähemmäs miljardin euron verohuojennukset lukkoon myös tuleville vuosille.

Myös työmarkkinakeskusjärjestöissä ajatellaan, että verohuojennusten täytyy olla yhteensä noin miljardi euroa, ja ne täytyy lyödä lukkoon myös seuraaville vuosille.

Kokoomus haraa verohuojennusten lisäksi edelleen vastaan paikallisessa sopimisessa.

Puoluetta ärsyttää kilpailukykysopimuksen kirjaus siitä, että jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimisen osapuoleksi on määrätty luottamusmies, se sitoo myös järjestäytymättömiä yrityksiä.

Keskustassa ja perussuomalaisissa ihmetellään sitä, että kokoomus yrittää avata sopimusta tässä vaiheessa.

”Tämä maito on kaatunut aikaa sitten. Päätös asiasta tehtiin siinä vaiheessa, kun kilpailukykysopimus kuitattiin. Ainakin me ymmärsimme, mitä se tarkoitti”, kertoo hallituslähde.

Kahdessa suurimmassa hallituspuolueessa uskotaankin, että kokoomuksen toimissa on pääosin kyse meneillään olevasta puheenjohtajakampanjasta ja tarpeesta profiloitua omalle kentälle.

Keskustalaisen hallituslähteen mukaan tämä on tosin omituista, koska sekä kokoomuksen istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb, että hänen haastajansa, sisäministeri Petteri Orpo, ovat olleet sopimassa ”joka ikistä yksityiskohtaa” kilpailukykysopimuksessa.

Kolmas kisaaja, kansanedustaja Elina Lepomäki taas on profiloitunut paikallisen sopimisen puolestapuhujana ja kilpailukykysopimuksen arvostelijana.

Hallituslähteet uskovat, että osittain kiistely paikallisesta sopimisesta liittyy myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen ja ärhäköidempien kokoomuslaisten, kuten Juhana Vartiaisen aitoon yritykseen puuttua vielä paikallisen sopimisen sääntöihin.

”Tämä on kuitenkin aivan turha keskustelu ja haittaa myös paikallista sopimista. Mitä epävarmempi tilanne, sitä vähemmän ay-liike haluaa edetä asian kanssa”, hallituslähteestä sanotaan.

Hallituskriisiä asiasta tuskin syntyy, perussuomalaisista kerrotaan. Jonkinlaisia yrittäjiä tyydyttäviä sanamuotoja voidaan hallituslähteiden mukaan kirjata lakiin, mutta kahdella suurimmalla hallituspuolueella ei ole mitään aikeita yrittää muuttaa paikallista sopimista koskevan kohdan sisältöä tässä vaiheessa.

Se voisi kaataa koko sopimuksen, koska sekä Elinkeinoelämän keskusliitto EK että palkansaajapuoli ovat siitä jo sopineet. Lisäksi luottamusmiestä koskevan kohdan muuttaminen tarkoittaisi pitkälle vietynä yleissitovuuteen puuttumista, mikä on ay-liikkeen suurin punainen vaate.

Tarkennus 19.58: Jutun sanamuotoa muutettiin selventämään, että hallitus ei ole päättänyt myöntää miljardin euron veroalea, jos kilpailukykysopimus syntyy. Miljardin euron summa tulee hallitusohjelmasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  5. 5

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  8. 8

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  9. 9

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  10. 10

   Ilmaston lämpeneminen uhkaa hävittää kahvin: ”On mahdollista, että kahvi on vuonna 2080 vain harvojen herkkua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää