Valikko
Kotimaa

Rkp:n puheenjohtajaehdokkaista kaksi kolmesta kannattaa vapaampaa alkoholipolitiikkaa

Anna-Maja Henriksson huolissaan vaikutuksista kansanterveyteen

Ruotsalaisen kansanpuolueen (Rkp) puheenjohtajaehdokkaat ovat osittain eri linjoilla alkoholipolitiikassa. Ida Schauman ja Anders Adlercreutz ymmärtävät hallituksen ratkaisuja myynnin vapauttamisesta ja voisivat harkita myös viinien tuomista ruokakauppoihin.

Kokenein puheenjohtajaehdokas Anna-Maja Henriksson sen sijaan vastustaa myynnin vapauttamista tiukasti.

”Vastaukseni on selkeä ei. Hallitus on päätöksissään unohtanut täysin kansanterveyden aspektin”, Henriksson sanoi HS:n puheenjohtajatentissä tiistaina. Henriksson on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja istuu myös Alkon hallintoneuvostossa.

Puheenjohtajaehdokkaiden mielipiteet jakautuivat myös, kun heiltä kysyttiin Juha Sipilän (kesk) hallituksen huonointa päätöstä. Vastaukseksi ei saanut tarjota koulutusleikkauksia, joista Rkp on jo tehnyt välikysymyksen.

”Työttömiin kohdistuvat leikkaukset kuten jatkokoulutuksen heikentäminen”, Ida Schauman sanoi.

Anders Adlercreutz puolestaan mainitsi hallituksen turvapaikkapolitiikan. ”Nuivan manifestin tuominen siihen.”

Pietarsaarelainen Henriksson sen sijaan piti pahimpana hallituksen päätöstä päivystävistä sairaaloista. Kaksikielisiä palveluja tarjoava Vaasan keskussairaala ei saa laajaa ympärivuorokautista päivystystä, vaan se menee Seinäjoelle.

Myöhemmin keskustelussa myös muut puheenjohtajaehdokkaat pahoittelivat tätä.

”Tämä oli selvä poliittinen päätös, joka palvelee keskustan poliittiisia tavoitteita eikä muuta”, Adlercreutz sanoi.

Ehdokkaat olivat huolissaan myös Raaseporin ja Porvoon käräjäoikeuksien lakkautuksista.

”On kova isku, jos ihminen ei voi tuomioistuimessa tai sairaalassa asioida omalla äidinkielellään”, Henriksson sanoi ja lisäsi, että Rkp:n eduskuntaryhmä käy vielä asiasta keskusteluja työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) kanssa.

Kaikki ehdokkaat kannattavat työllisyyden parantamiseksi paikallisen sopimisen lisäämistä, mutta kukaan ei ollut valmis purkamaan työehtosopimusten yleissitovuutta.

”Joustavaa turvaa työttömille, tuet laskisivat joustavasti, kun työtulot kasvavat. Työttömien aktivointiin ja koulutukseen pitäisi panostaa paljon enemmän”, Ida Schauman sanoi.

Kaikki ehdokkaat olisivat valmiita nostamaan työttömyysturvan tasoa työttömyyden alussa, mutta leikkaamaan kestoa. He eivät puuttuisi ay-liikkeen valtaan, mutta toivovat sen rooliin muutosta.

”Ruotsin mallin mukaisesti kattojärjestöt keskittyisivät neuvoa-antavaan rooliin ja koulutukseen. Asioista sovitaan työpaikoilla”, Adlercreutz sanoi.

Ida Schauman panostaisi parempaan yhteistyöhön kolmikantaisessa sopimisessa.

”Sipilän hallituksen lähestymistapa edetä uhkaamalla oli huono. Ensin pitää rakentaa luottamusta, vasta sitten voi tehdä uudistuksia”, Schauman sanoi.

Ehdokkaat kiittelivät kilpaa luopuvaa puheenjohtajaa Carl Haglundia. Anders Adlercreutz toivoi, että Rkp jatkaa Haglundin aloittamalla linjalla ja nousee yleispoliittisesti varteenotettavaksi puolueeksi.

”Meillä on annettavaa laajemmallekin yleisölle. Nyt on tilaisuus ja mahdollisuus muuttaa toimintatapoja”, hän sanoi. ”Puolueen sisäinen keskustelu on kuitenkin juuttunut siihen, miten kukin alue saa pidettyä omat kiintiönsä. Pitäisi miettiä miten puolue voisi olla vahvempi koko maassa.”

Adlercreutzin mielestä paikallistasosta puolueen johtoon on liian pitkä matka.

Anna-Maja Henriksson näpäytti tähän vastaukseksi, että puolue on myös saanut paljon aikaiseksi.

”Kokouksissa on istuttu, jotta saadaan jotain aikaiseksi. Esimerkiksi minun ministerikaudella oikeusministeriössä on tehty yhdenvertaisuuslaki, tiukennettu raiskausrangaistuksia ja pikavippilainsäädäntöä”, Henrkisson luetteli.

Ehdokkaat olivat hyvin varovaisia, kun heiltä kysyttiin veisivätkö he Rkp:tä enemmän oikealle vai vasemmalle.

”Ei, ei vasemmalle. Ehkä hivenen keskemmälle”, Anna-Maja Henriksson muotoili. ”Ajamme järkevää talouspolitiikkaa, mutta itse ehkä painottaisin hivenen enemmän sosiaalisia ulottuvuuksia.”

Anders Adlercreutzin mielestä jako vasmmistoon ja oikeistoon on vanhaniakaista.

”Tällä kartalla olemme hyvässä paikassa, täkeintä olisi terävöittää sanomaa, mutta en veisi vasemmalle.”

Ida Schauman oli kaikkein varovaisin, mutta hän myönsi, että Rkp on ehkä vaikuttanut hieman oikeistolaiselta.

”Veisin Rkp:tä enemmän koko Suomelle. Tarvitaan selkeämpi profiili tasa-arvo-, ihmisoikeus- ja maahanmuuttokysymyksissä.”

Myös Adlercreutz korosti, että Rkp:n pitäisi vahvistaa rooliaan yleispuolueena.

Anna-Maja Henrikssonin mielestä puolueen pitäisi panostaa erityisesti Helsinkiin, jossa sen menestys vaaleissa on ollut heikompi muihin kaksikielisiin vaalipiireihin verrattuna.

Rkp valitsee uuden puheenjohtajan puoluekokouksessaan 12. kesäkuuta, kun Carl Haglund luopuu tehtävästä. Ehdokkailla on hyvin erilaista kokemusta politiikasta.

Kokenein on kolmannen kauden kansanedustaja Anna-Maja Henriksson, 52, joka oli edellisellä vaalikaudella oikeusministerinä. Nyt hän johtaa Rkp:n eduskuntaryhmää. Pietarsaarelainen Henriksson tulee Rkp:n vahvalta alueelta Vaasan vallipiiristä.

Henriksson kisasi puheenjohtajuudesta myös 2010, mutta hävisi tuolloin Haglundille.

Anders Adlercreutz, 46, on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja koulutukseltaan arkkitehti. Eduskunnassa hän toimii ympäristövaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa. Hän asuu Kirkkonummella ja edustaa Uudenmaan vaalipiiriä.

Ida Schauman, 27, on Rkp-nuorten puheenjohtaja. Hän on toiminut vuosia Rkp:ssä, ja on myös puoluehallituksen jäsen sekä puolueen maahanmuuttopoliittisen valiokunnan puheenjohtaja. Turkulainen Schauman edustaa Varsinais-Suomen vaalipiiriä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rkp
 • Anna-Maja Henriksson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää