Valikko
Kotimaa

Vasemmistoliiton johtoon pyrkivät ottelivat yksimielisesti HSTV:n tentissä – mielipiteissä vain sävyeroja

Vasemmistoliiton kolmen puheenjohtajaehdokasta väittelivät Sanomatalon Mediatorilla. Vain linjavaalit ja kansallislaulu jakoivat mielipiteitä.

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi pyrkivät ehdokkaat väittelivät tiistaina Sanomatalon Mediatorilla HSTV:n tentissä.

Puheenjohtajatenttiin osallistuivat kaikki kolme vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokasta: Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski.

Ehdokkaista oli vaikea nyhtää irti selkeitä poliittisia eroja. Eniten mielipiteet tuntuivat eroavan sen suhteen, kuinka koko puheenjohtajavaali pitäisi määritellä.

Anderssonin ja Pekosen mukaan kyseessä on henkilövaalit. Myllykoski sen sijaan yritti erottua kilpakumppaneistaan.

”Linjavaalista on kyse. Työllistämisen pitää olla vasemmistoliitossa keskiössä vahvemmin. Vaikka olemme punavihreä puolue, meidän pitää olla aktiivisempi työmarkkina-asioissa”, Myllykoski totesi.

Anderssonin mielestä vasemmistoliitossa ei ole kahtiajakoa työläisten ja vasemmistovihreiden välillä.

”Olemme poliittisista linjoista, sisällöistä ja muuttumistarpeista samaa mieltä. Kaikki ehdokkaat ovat painottaneet, että vasemmistoliiton pitää parantaa yhteyksiä ammattiyhdistysliikkeeseen ja että työmarkkinakysymysten esillä pitäminen on äärimmäisen tärkeää”, Andersson sanoi.

Kovin suurta pesäeroa Myllykoski ei kilpailijoihinsa tehnyt. Hän puhui vasemmistoliitosta punavihreänä puolueena ja kertoi olevansa feministi.

Kaikki ehdokkaat lyttäsivät hallituksen leikkauspolitiikan etenkin koulutuksen osalta. Pekonen kertoi olevansa huolissaan vientiteollisuuden rappeutumisesta.

”Olemme leikanneet koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovaatioista. Ilman osaamista meillä ei ole mitään, mitä viedä.”

Koko kolmikko oli myös valmis nostamaan pääomatulojen verotusta progressiivisesti. Konkreettisin talouspoliittinen esitys tuli Pekoselta, joka haluaisi valtion ostavan takaisin yksityistetyt sähkönsiirtoverkot.

Andersson esitti epäilyksiä Juha Sipilän (kesk) hallituksen sinnikkäästi ajamaa kilpailukykysopimusta kohtaan.

”Ajatus siitä, että kilpailukykyä voidaan parantaa leikkaamalla koulutuksesta ja tutkimuksesta sekä pidentämällä työviikkoa puolella tunnilla, kuulostaa todella vanhanaikaiselta”, Andersson totesi.

Pekonen kertoi olevansa hieman maltillisempi kuin Andersson. Hän korosti useaan otteeseen yhteistyökykyään tentin aikana.

”Pidän itseäni yhteistyökykyisenä, sovittelevana ja maltillisena. Pystyn tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen”, Pekonen sanoi.

Andersson piti vahvuuksinaan poliittista monipuolisuutta ja nopeaa reagointikykyään. Myllykoski korosti ay-liiketaustaansa ja kutsui itseään ”yhteen kokoavaksi voimaksi”.

Andersson erottui kolmikosta pitämällä Jyrki Kataisen (kok) hallitukseen osallistumista virheenä. Pekonen ja Myllykoski uskoivat, että vasemmistoliitto sai hallituksessa torjuntavoittoja ja kykeni vaikuttamaan yhteiskunnan suuntaan.

Ehdokkaista vain Pekonen halusi ottaa kantaa kansallislaulukeskusteluun. Hänen mielestään Maamme-laulun pitäisi pysyä kansallislauluna. Andersson kertoi pohtineensa asiaa, mutta piti muita aiheita yhteiskunnallisesti tärkeämpinä. Myöskään Myllykoski ei halunnut ottaa kantaa lauludebattiin.

Kokoomuksen puoluehallitus esitti viime viikolla, että Finlandia-hymnistä tehtäisiin Suomen virallinen kansallislaulu.

HS järjestää eri puolueiden puheenjohtajakisojen alla kolme puheenjohtajatenttiä.

Rkp:n puheenjohtajatentti on jo pidetty aiemmin, ja sen voi katsoa edelleen HSTV:stä. Myös vasemmistoliiton ehdokkaiden tentti jää katsottavaksi HSTV:seen.

Puheenjohtajatenttien tarkoitus on tehdä löytää ideologisia eroja ehdokkaiden välille, jotta puolueiden valitsijaväki sekä muut suomalaiset saavat tietää, millaisia johtajia puolueille ollaan valitsemassa.

Vasemmistoliitto on nyt oppositiossa, mutta on mahdollista, että seuraavilla vaalikausilla se on hallituksessa. Silloin vasemmistoliiton puheenjohtaja olisi todennäköisesti myös yksi maan hallituksen ministereistä. Esimerkiksi väistyvä puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ehti olla kulttuuri- ja urheiluministerinä.

Ehdokkailla on hyvin erilaista kokemusta politiikasta.

Riihimäkeläinen Pekonen, 37, on toisen kauden kansanedustaja, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja. Myllykoski on toisen kauden kansanedustaja Nakkilasta, ja Andersson ensimmäisen kauden kansanedustaja Turusta.

Arhinmäki jättää paikkansa kesäkuussa. Uusi puheenjohtaja valitaan tilalle vasemmistoliiton puoluekokouksessa Oulussa 10.–12. kesäkuuta.

Kaksi tiistaita, kaksi tenttiä

 Vasemmistoliiton puheenjohtajatentti tiistaina 31. toukokuuta. Suora lähetys HSTV:ssä klo 17–18. Näkyy osoitteessa hs.fi.

 Kokoomuksen puheenjohtajatentti tiistaina 7. kesäkuuta. Suora lähetys HSTV:ssä klo 17–18. Näkyy osoitteessa HS.fi.

 Yleisö pääsee paikalle molempiin tentteihin Sanomatalon Mediatorille (Töölönlahdenkatu 2). Yleisötilaisuus on ilmainen, mutta paikkoja on rajallisesti.

 Vasemmistoliiton tentin juontavat Piia Elonen ja Marko Junkkari, kokoomuksen tentin Marko Junkkari ja Teija Sutinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puoluepolitiikka
 • HSTV
 • Vasemmistoliitto
 • Rkp
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää