Valikko
Kotimaa

Lääkeyritykset maksoivat lääkäreille lähes 30 miljoonaa euroa – Lääkäriliitto: Yhteistyö nostaa terveyden­huollon tasoa

Lääkeyritykset maksavat lääkäreille koulutusta ja asiantuntijapalkkioita. Ilman yhteistyötä terveydenhuollon taso ei olisi näin korkea, sanoo Lääkäriliiton puheenjohtaja.

Lääkeyritykset käyttivät viime vuonna 27 miljoonaa euroa yhteistyöhön lääkärien, hoitajien, apteekkiväen ja järjestöjen kanssa. Keskimäärin yksi saaja sai noin tuhat euroa.

Tiedot käyvät ilmi Lääketeollisuus ry:n yhteenvedosta. Kaikki yhdistyksen jäsenet julkistavat yhteistyönsä osapuolet ja rahamäärät toukokuun lopussa tai viimeistään kesäkuussa.

Yhdistykseen kuuluu 42 Suomessa toimivaa yritystä. Niistä 29:n tiedot ovat yhteenvedossa. Raportointiin velvoittaa teollisuuden eurooppalaisen kattojärjestö Efpian päätös, joka kehottaa julkistamaan viime vuoden luvut viimeistään kesäkuussa ja sen jälkeen vuosittain.

Lukujaan kertovat myös monet yhdistykseen kuulumattomat yritykset kuten kotimainen Orion, joka aikoo tuoda yhteistyönsä summat nettisivulleen.

Lääkeyritykset tekevät terveydenhuollon toimijoiden kanssa monenlaista yhteistyötä. Ne antavat apurahoja terveydenhuollon organisaatioille ja potilasjärjestölle sekä esimerkiksi ostavat esittelypisteitä erikoislääkäriyhdistysten vuosikokouksen yhteydessä oleviin näyttelyihin.

Yritykset hoitavat lääkärien jatkokoulutusta kustantamalla heitä alan kokouksiin maksamalla ilmoittautumismaksuja sekä matka- ja majoituskuluja.

Yritykset myös kutsuvat alan ammattilaisia luennoimaan ja asiantuntijoiksi ja maksavat niistä palkkioita.

”Yhteistyö on erittäin tärkeää. Se hyödyttää potilaita, terveydenhoitoa ja yhteiskuntaa”, korostaa Lääketeollisuuden erityisasiantuntija Laura Labart.

”Lääkehoitoja ei kehitetä vain laboratoriossa vaan tarvitaan kanssakäymistä eli tietoja siitä, kenellä hoito toimii. Tällainen viestintä on välttämätöntä.”

Kokouksissa lääkärit taas kuulevat uusista hoidoista nopeammin kuin niiden tulokset ilmestyvät alan lehdissä. ”Potilaat Suomessakin hyötyvät uusista hoidosta nopeasti”, Labart sanoo.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju on samaa mieltä:

”Yhteistyö on välttämätöntä. Jos haluaa olla mukana lääketieteen kehityksessä, on osallistuttava kokouksiin ja tehtävä kansainvälistä yhteistyötä. Terveydenhuollon ja lääketieteen laatu eivät olisi näin korkeita ilman niitä.”

Potilas hyötyy siitä, että lääkärillä on viimeisin tieto, hän sanoo. Samalla lääkärin pitää kuitenkin olla taloudellisesti riippumaton. Siksi liitto on kannattanut yhteistyön julkistamista. Se linjasi jo muutama vuosi sitten, että lääkärit kertovat saamansa tuen avoimesti.

”Suomalaiset lääkärit kertovat kokouksissa jo rutiininomaisesti sidonnaisuutensa”, Parkkila-Harju huomauttaa. Eli kertovat keneltä ovat saaneet tukea.

Parkkila-Harjun sidonnaisuus on tällainen: Hän sai Bayerilta ja Pfizeriltä tukea osallistuakseen Maailman lääkäriliiton järjestämään johtajakoulutukseen. Parkkila toimii apulaisylilääkärinä Pitäjänmäen terveysasemalla Helsingissä.

Lääkärien jatkokoulutus on työnantajan vastuulla, mutta käytännössä kunnilla ei ole siihen niin paljon rahaa kuin lääkärit toivoisivat. Siksi yritysten tarjoama tuki on ollut suosittua.

Yritykset kertovat tietonsa nettisivuillaan. Esimerkiksi lääkeyritys GSK raportoi tiistaina, että se maksoi viime vuonna kokousten ilmoittautumismaksuja 140–830 eurolla sekä matkoja ja majoituksia 6,6–2 000 eurolla. Palkkioita se maksoi 12 eurosta useisiin tuhansiin euroihin.

GSK päätti lopettaa kokousmatkojen ja palkkioiden maksamisen tämän vuoden alussa. Asiantuntijoina se käyttää enää vain omia työntekijöitään.

Oikaisu 31.5. kello 16:10: Toisin kuin tekstissä aiemmin luki, GSK ei lopettanut kokousmatkojen ja palkkioiden maksamista tietojen julkistamisen takia. Yritys ilmoitti jo 2013 aikovansa lopettaa tiettyjä käytäntöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaali- ja terveydenhuolto
 • Lääkkeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää