Kotimaa

Hallitus paljastaa tänään, paljonko verot kevenevät, jos kiky-sopimus syntyy

Hallitus hioo päätöstä kiky-sopimuksen veroporkkanaksi torstaina. Veroalepäätös koskisi vain vuotta 2017.

Hallituksen on määrä päättää kilpailukykysopimuksen kylkeen luvatusta veroporkkanasta torstaina aamupäivällä. Veronkevennyksen ehto kuitenkin on, että Metalliliitto ja Palvelualojen Ammattiliitto (PAM) hyväksyvät lopullisesti neuvottelutuloksen.

HS:n tietojen mukaan hallitus paljastaisi torstaina vain vuodelle 2017 kaavaillut verokevennykset. Vuoden 2018 ja 2019 veroratkaisut päätettäisiin myöhemmin.

Verokevennyksistä liikkui keskiviikkona erilaisia arvioita, koska hallituspuolueiden kesken ei asiasta oltu vielä sovittu. HS:n tietojen mukaan suuruusluokka olisi ensi vuodelle 300–400 miljoonaa euroa.

Veroalen suuruuteen vaikuttavat kiky-sopimuksen kattavuus ja sen vaikutus julkisen talouteen. Rajoite on valtion talouden heikko tila.

Erimielisyyttä on ollut muun muassa siitä, kenelle kevennykset annetaan: palkansaajille vai kaikille kansalaisille.

Jos veroale annetaan vain kilpailukykysopimuksen piirissä oleville eli töissä käyville kansalaisille, summa olisi 300 miljoonaa. Jos verokevennyksiä annettaisiin myös eläkeläisille, opiskelijoille ja työttömille, summa kasvaisi satakunta miljoonaa.

Tavoite on, että verokevennykset korvaisivat palkansaajille ainakin kiky-sopimuksesta aiheutuvat verojen kiristykset.

Töissä käyvien verorasitus kasvaa, koska sopimus leikkaisi yritysten sosiaaliturvamaksuja ja siirtäisi ne palkansaajien kontolle.

Veronkevennyksillä hallitus varmistaisi, että palkansaajien ostovoima säilyy ainakin ennallaan.

Kaikkien kansalaisten ostovoimaa lisäisi kuitenkin inflaatiopaineiden hidastuminen kiky-sopimuksen ansiosta.

Koska palkat eivät ensi vuonna nouse ja yritysten kustannuspaineet hellittävät, valtiovarainministeriössä arvioidaan, että ostovoima lisääntyisi hidastuvan inflaation vuoksi jopa 400 miljoonaa euroa.

Päättäjät olivat keskiviikkona niukkasanaisia, koska sopimustakaan ei vielä ollut.

”Tavoitteena on sopimus. Osana sopimusta ovat veronkevennykset, mutta niiden määrästä en halua sanoa mitään”, kuittasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Talouden orastava kasvu olisi HS:n tietojen mukaan alkuvuonna jatkunut. Tilastokeskus julkistaa perjantaina ensimmäisen vuosineljänneksen kasvuluvut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Supolla oli vihje Turun puukotuksista epäillystä, mutta konkreettista isku-uhkaa ei pitänyt olla – ”Jokaista vihjettä ei ole mahdollista käsitellä täydellä höyryllä”

  7. 7

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  10. 10

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää