Kotimaa

Silja Symphonyn pahoinvointiepidemian syy on ehkä norovirus – viisi sairastui torstaina

Potilas- ja pintanäytteistä on löytynyt norovirusta. Laivalla sairastuneiden joukossa on pomarkkulaisen koulun 9-luokkalaisia, jotka olivat Tukholman-risteilyllä luokkaretkellä alkuviikosta.

Silja Symphonyn laivaepidemian on saattanut aiheuttaa norovirus, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos tiedotteessa.

Sairastuneista otettiin laivamatkan jälkeen näytteitä, ja kahdesta potilasnäytteestä löytyi norovirus. Helsingin epidemiaselvitystyöryhmä on tehnyt laivalla tarkastuksen ja ottanut laivalta näytteitä elintarvikkeista, vedestä ja pinnoilta. Yhdessä pintapuhtausnäytteessä on todettu norovirus, joka kuuluu THL:n tyypityksissä yleisimpien todettujen norovirusten ryhmään.

THL ei ole vielä saanut potilasnäytteitä tyypitettäväksi. Tyypitystutkimuksilla pyritään selvittämään vastaavatko potilas- ja pintanäytteiden löydökset toisiaan. Epidemian selvitys jatkuu, ja tämän viikon aikana laivalla matkustaneille tehdään kyselytutkimus altisteiden kartoittamiseksi.

THL:n mukaan laivassa on entisestään tehostettu puhdistustoimia toimenpideohjeen mukaisesti, ja matkustajia on muistutettu hyvästä käsihygieniasta.

Viikonloppuna alkanut pahoinvointiepidemia Silja Symphony -aluksella jatkui yhä torstaina, mutta laantui hieman.

”Yö oli rauhallinen, mutta aamulla kello kymmenen jälkeen saimme tiedon, että neljä miehistön jäsentä sairastunut ja yksi matkustaja ilmoittanut oireista”, kertoo Tallink Silja Linen viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Sairastunut matkustaja on lähtenyt Helsingin-risteilylle Tukholmasta tiistai-iltana ja palasi Tukholmaan torstaiaamulla.

Keskiviikkona Helsingistä lähteneet matkustajat eivät vielä olleet ilmoittaneet oireista. Taudin itämisaika on kuitenkin Nöjdin mukaan sen verran pitkä, että todellinen tartuntatilanne Helsingistä lähteneiden osalta tiedetään vasta myöhemmin.

”Tyypillisesti oireet ovat tulleet toisen laivalla vietetyn yön aikana”, hän sanoo.

Keskiviikkona aamulla Suomeen Tukholmasta saapuneista matkustajista uusia tapauksia oli Nöjdin mukaan tullut ”muutamia kymmeniä”.

Laivalla sairastuneiden joukossa on pomarkkulaisen koulun 9-luokkalaisia, jotka olivat Tukholman-risteilyllä luokkaretkellä alkuviikosta. 22 oppilasta ja kolme valvojaa palasivat keskiviikkona Suomeen, ja paluumatkan aikana viisi oppilasta sairastui, kertoo Pomarkun yhteiskoulun rehtori Jussi Heervä.

Tartuntariskin vuoksi kouluterveydenhuolto on ohjeistanut, että sairastuneiden oppilaiden ei tule osallistua kevätjuhlaan, joka olisi siis ollut heidän peruskoulutaipaleensa viimeinen. Sen sijaan ne, jotka olivat laivalla mutteivät sairastuneet, voivat osallistua juhlaan normaalisti, kertoo Heervä.

Luokan sairastumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Epidemia todettiin viime viikonloppuna, kun ruotsalaiset salibandyjuniorit sairastuivat pahoinvointiin Silja Symphonilla. Keskiviikkona laivayhtiö sai ilmoituksia ainakin 20 hytissä matkustaneilta ihmisiltä.

”He olivat todennäköisesti samat matkustajat, jotka pari päivää sitten lähtivät Helsingistä matkaan kohti Tukholmaa. Tauti oli itänyt matkan aikana, ja sitten he sairastuivat”, Nöjd arvelee.

Laivalla on käynnissä tehostettu siivous. Nöjdin mukaan ”saastuneet hytit ovat pois käytöstä”. Laivalla on käynyt myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiolääkäreitä.

”Tilanne on käyty läpi THL:n tartuntatautilääkärin ja Helsingin epidemiaselvitystyöryhmän edustajan kanssa. Heidän mukaansa laivalla on toimittu erittäin hyvin ja tehty tarvittavat toimenpiteet. Ei ole ohjeistettu, että olisi tarvetta poistaa laivaa liikenteestä”, Nöjd sanoo.

Yhdistävää tekijää sairastuneiden kesken ei ole löydetty.

”Erikoista, ettei ole mitään yhteistä. Hytit olivat eri kansilla, sairastuneissa on matkustajia ja miehistöä, he ovat eri ikäisiä, he ovat syöneet eri paikoissa . . .”, Nöjd luettelee.

Tallink Silja tiedotti asiasta keskiviikkona matkan varanneille. Noin tuhannesta varanneesta 300 perui matkansa.

Laivalla on myös paluumatkustajia, ja Nöjd arvelee, että yhteensä keskiviikkona Tukholmaan lähteneellä laivalla on noin 1 300 matkustajaa.

”Perjantaina katsotaan, mikä on tilanne eli tuleeko lisää tapauksia ja tiedotetaan tarvittaessa uusille matkustajille”, hän sanoo.

Tärkein epidemian pysäyttäjä ovat Nöjdin mukaan matkustajat itse.

Laivalla on saatavilla käsidesiä, mutta pelkästään se ei auta ärhäkästi leviävään virukseen. Nöjd korostaa käsien pesun merkitystä kierteen katkaisemisessa.

”Tärkeintä olisi, että ihmiset pesisivät käsiään lämpimällä vedellä ja saippualla ja kuivaisivat kätensä hyvin”, hän sanoo.

Tallink Silja Line tiedotti torstaina THL:n norovirustiedotteen jälkeen, että edellisen viikon sunnuntaista lähtien noin 150 ihmistä on saanut vatsataudin oireita. Oireiden saaneiden joukossa on matkustajia ja miehistön jäseniä.

Helsingin ja Tukholman laivaterminaaleja Tallink Silja Linen mukaan siivotaan ja desinfioidaan joka päivä. Laivalla lasten leikkipaikka on suljettu desinfioinnin ajaksi, ja miehistön kuntosali on pois käytöstä.

Epidemiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaudet
 • Laivat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee pian halki Yhdysvaltojen – HSTV:n kolmetuntinen suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää