Valikko
Kotimaa

Kysely: Suomalaiset kuluttajat jakautuvat kahtia – joka neljäs ei usko, että valinnoilla voi vaikuttaa

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen ajattelee ostoksilla tuotteen ympäristöystävällisyyttä ja sosiaalista vastuullisuutta. Toisaalta neljännes vastaajista pitää edullista hintaa kaikkein tärkeimpänä.

Yhä useampi suomalainen ajattelee ostoksilla tuotteen ympäristöystävällisyyttä, paikallisuutta ja sosiaalista vastuullisuutta, kertoo tuore kyselytutkimus.

Tiedostava Kuluttaja -kyselyssä tutkittiin runsaan tuhannen suomalaisen kulutustottumuksia ja asenteita. Vastaajat luokiteltiin vastaustensa perusteella kahdeksaan eri ryhmään.

Tutkimustulosten yhteenvedon mukaan enemmistö vastaajista näytti uskovan aiempaa enemmän omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Tuotteiden alkuperän ja taustojen selvittäminen kiinnosti yhä useampia, ja vastuullinen kuluttaminen miellettiin helpommaksi kuin aiemmin.

Syyt vastuullisiin valintoihin kumpusivat yhä useammin omista arvoista, eivät ulkopuolelta tulevista paineista.

Suurimmaksi yksittäiseksi ryhmäksi nousivat ne, joille hinta on ostopäätöksissä tärkeintä. Tähän ”sivullisiksi” nimettyyn ryhmään kuuluvat pitivät vastuullista kuluttamista tyypillisesti turhan kalliina eivätkä uskoneet, että heidän omilla toimillaan olisi vaikutusta asioihin. Ryhmään kuului neljännes vastaajista.

Tutkimukseen osallistuneen dosentti Arto O. Salosen mukaan suomalaiset kuluttajat näyttävät tulosten perusteella jakautuvan kahtia.

”Vastuullisuusajattelu on selvästi valtavirtaistumaan päin. Mutta on kiinnostavaa, että [kuluttamiseen liittyvä asennemaailma] on lähtenyt eriytymään myös toiseen suuntaan”, yliopettajana Metropoliassa työskentelevä Salonen pohtii.

Vastaavassa kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä lähes viidennes eli 19 prosenttia vastaajista kuului ”sivullisten” ryhmään, jota kiinnostaa ostoksilla hinta. Heille vastuullisuus ei ole tärkeä kriteeri. Tuoreissa tuloksissa tähän ryhmään sijoittuu jo 25 prosenttia eli joka neljäs.

”Ryhmä on kasvanut yllättävästi. Sinne on valunut väkeä sellaisista ryhmistä, joista vähän ajattelimme, että ne voisivat lähteä kasvamaan toiseen suuntaan”, Salonen arvioi.

Sen lisäksi, että varovaisten ja hintatietoisten kuluttajien osuus on lisääntynyt, vastuullisuuskysymyksiin heräilevien ”huolenpitäjien” osuus on vähentynyt 24 prosentista 15 prosenttiin.

Olisiko syynä yksinkertaisesti heikko taloustilanne?

Dosentti Salonen arvelee, että taloustilanteella ja turvattomuuden tunteella on merkitystä. Hän huomauttaa tosin, että kulutusvalintoihin vaikuttavat muutkin asiat kuin käytössä olevat varat.

”Aina ei mene niin, että vastuullisia valintoja tekevät ne, joilla on rahaa. Parikin ryhmää teki erittäin vastuullisia valintoja, vaikka heillä olisi pienet tulot”, Salonen sanoo.

Myös edullista hintaa arvostavat ihmiset kuluttavat tyypillisesti niukasti ja pohtivat kulutuspäätöksiä tarkkaan. Tähän ryhmään kuuluvista yli yhdeksän kymmenestä kertoi ostavansa uusia tuotteita yleensä vasta silloin, kun vanhat ovat rikki tai loppuun kulutettuja.

Näin tutkimus tehtiin

 Kyselyyn vastasi marraskuussa 1052 suomalaista, joiden ikä vaihteli 19 ja 74 vuoden välillä. Vastaajat kuuluivat kuluttajapaneeliin, joka vastaa rakenteeltaan Suomen väestöä.

 Vastaajille esitettiin 71 kuluttamisasenteisiin liittyvää väittämää ja heitä pyydettiin arvioimaan, ovatko he samaa mieltä. Lisäksi osallistujilta kyseltiin muun muassa kuluttamistottumuksista.

 Tuloksia syvennettiin yhdeksän tutkimushenkilön laajalla haastattelulla.

 Vastaavanlainen kysely tehtiin aiemmin vuonna 2013. Uusia tuloksia vertailtiin kahden vuoden takaisiin.

 Tutkimuksen tekivät Kuudes Kerros -designtoimisto sekä dosentti Arto O. Salonen. Tiedonkeruun toteutti Designtutkimus Helsinki -niminen tutkimustoimisto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • eettinen kuluttaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  2. 2

   Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

  3. 3

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  4. 4

   Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

  5. 5

   Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  6. 6

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

  8. 8

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  9. 9

   Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

  10. 10

   Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  3. 3

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  8. 8

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  9. 9

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  10. 10

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää