Kotimaa

”Emme enää voi olla EK:n apupuolue”, sanoo kokoomuksen johtoon pyrkivä Elina Lepomäki

Elina Lepomäki ei hyväksy väitteitä, että hän edustaisi puolueensa oikeaa laitaa.

Järjettömiä, älyllisesti epärehellisiä väitteitä. Leimakirveen heiluttelua. Absurdia ja pöyristyttävää.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) ei kerta kaikkiaan voi käsittää, miksi häntä pidetään kovana oikeistolaisena, ja kiihtyy kertoessaan, kuinka mediassa häntä on kutsuttu jopa äärioikeistolaiseksi.

Saksassa osan lapsuudestaan viettäneelle Lepomäelle äärioikeistolaisuus on erityisen loukkaava sana, sillä saksan kielen Rechtsextremist sisältää synkkiä mielleyhtymiä.

Hän selittää juurta jaksain, kuinka kansallissosialisteilla ja hänen kaltaisillaan arvo- ja talousliberaaleilla ei ole mitään yhteistä.

Lepomäki ei edes koe olevansa puo­lueensa oikealla laidalla.

”Vastustan Elinkeinoelämän keskusliiton erityisasemaa. Se ei ole suomalaisittain kovin oikeistolaista. Ajan sosiaaliturvamallia, joka on käytännössä perustulo. Se on kokoomuksen sisällä ihan muuta laitaa kuin perinteinen oikeistolaisuus”, Lepomäki aloittaa.

”Vastustan valtiokapitalismia, kuten valtion rahoittamia mittavia telakkahankkeita, mikä Suomessa on liitetty vahvasti myös oikeistoon. Mistä se leima tulee?” hän kysyy.

No mistä se tulee?

”Siitä, että olen systemaattisesti vastustanut työmarkkinoiden kartellisoitumista.”

Siis työehtosopimisten yleis­sitovuutta eli ammattiliittojen oikeutta neuvotella muiden kuin jäsentensä puolesta palkoista ja työehdoista.

Lepomäen ajattelussa neuvottelut käytäisiin yksilökohtaisesti työpaikalla, ja asioista voitaisiin sopia myös alan työehtosopimusten vastaisesti. Yritysten kilpailukyky paranisi ja työpaikkoja syntyisi.

Lepomäki ilmoittautui kokoomuksen puheenjohtajakisaan kaksi kuukautta sitten. Hän lähti kilpailuun pitkältä takamatkalta.

Vastaehdokkaat, istuva puheenjohtaja Alexander Stubb ja sisäministeri Petteri Orpo, ovat monin verroin tutumpia kokoomuslaisten keskuudessa.

Kahden kuukauden aikana Lepomäki on kiertänyt kenttää tehdäkseen itseään tutummaksi. Hänen mukaansa kiertäminen on ollut hyödyllistä ihan siitäkin syystä, että mielikuva ”kylmäkästä akasta” muuttuisi.

”Kävin näyttämässä, että kädenpuristuksesta ei saa jääshokkihoitoa.”

Kovan oikeistolaisen leima ei ole ainoa, joka Lepomäkeen on isketty.

Myös hänen kykyään johtaa puoluetta on epäilty. Häntä pidetään ideologisena ja joustamattomana.

”Minun mielestä siinä ei ole mitään pahaa, että on linja”, Lepomäki vastaa.

”Itse näkisin mieluummin, että politiikassa olisi enemmän ihmisiä, joilla on selkeä systeemi toiminnan taustalla. Samat ihmiset saattavat aivan pokkana sanoa, että pitää edistää elinkeinovapauksia, ja pitää samalla kiinni apteekkien monopolista.”

Puheenjohtajavaalissa on ennen kaikkea kyse johtajuudesta, mutta myös puolueen linjasta, Lepomäki katsoo. Linja alkoi hämärtyä jo kymmenen vuotta sitten.

”Meiltä on jo pitkän aikaa puuttunut johtajuutta. Johtajuus vaatii, että on visio siitä, millaista Suomea tavoittelemme. Tällä hetkellä puolueella ei ole visiota eikä strategiaa. Tämä näkyy tuloksessa.”

Jälleen päästään Lepomäen lempiaiheeseen, työmarkkinoiden joustojen lisäämiseen ja paikalliseen sopimiseen.

Vastapuolia ovat yhtä lailla ammattiliitot kuin Elinkeinoelämän keskusliitto EK:kin. Lepomäen mukaan yleissitovat työehtosopimukset hyödyttävät vain suuryrityksiä.

”Kokoomus ei enää jatkossa voi olla Elinkeinoelämän keskusliiton apupuolue. Meidän täytyy ajaa elinkeinovapautta ja sopimusvapautta työmarkkinoilla.”

Kokoomuslaiset valitsevat seuraavan puheenjohtajan Lappeenrannassa runsaan viikon kuluttua. Kannatuskyselyt ennakoivat vaalista sisäministeri Orpon ja puoluetta nykyisin johtavan Stubbin välistä kauppaa.

”En ole tässä tehdäkseni itselleni upeaa poliittista uraa. Jos olisin palkintovirkojen perässä, tuskin olisi lähtenyt ehdolle nyt”, hän sanoo.

”Minulla on vaihtoehtoja, enkä todennäköisesti ole seuraavaa 20 vuotta politiikassa.”

Ratkaiseeko puheenjohtajavaali sen, kuinka kauan politiikassa viihdyt?

”Ei tietenkään täysin, mutta joltain osin. Olen tietysti istuva kansanedustaja, ja kautta on kolme vuotta jäljellä. Siinä on jo tehtävää kylliksi. On hirveän vaikea sanoa, mitä sen jälkeen tapahtuu.”

Konkariedustaja Tiuri teki vaikutuksen nuoreen avustajaan

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva kansanedustaja Elina Lepomäki sai ensikosketuksensa politiikkaan kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustajan ja akateemikon Martti Tiurin avustajana. Tiuri teki 19-vuotiaaseen avustajaan vaikutuksen.

”Ihailin sitä, että hän oli täysin riippumaton poliittisesta hälinästä ja perusti kaiken politiikkaansa tutkittuun tietoon ja mielipiteisiin, jotka eivät välttämättä olleet valtavirtaa”, Lepomäki kertoo.

Lepomäellä on edelleen vankka usko asiantuntijuuteen.

Hän uskoo politiikkaan, jossa epäsuosittukin kanta on jaksettava perustella julkisuuteen kerta toisensa jälkeen, ja lopulta äänestäjät palkitsevat parhaan argumentin esittäjän.

”Meillä ei painoteta asiantuntemusta tarpeeksi, vaan luotetaan siihen, että virkamiehet osaavat”, Lepomäki sanoo.

”Kyllä he osaavat, mutta jos ministerillä ei ole asiantuntemusta ja hän on heikko johtaja, ministeriö on virkamiesten vietävissä. Mitä kansanvaltaa se on?”

Ei siis ole yllätys, että Lepomäen mielestä puoluejohtajankin pitää olla asiantuntija.

”Ei ole kyse siitä, että on paras asiantuntija jokaisessa asiassa. On oltava riittävän perehtynyt, jotta tietää, kuka on paras asiantuntija missäkin asiassa. Tähän liittyy myös se, että kykenee johtamaan.”

Lepomäen näkemystä politiikan tekemisestä on helppo kritisoida siitä, että se perustuu idealistiseen käsitykseen siitä, kuinka ihmiset jaksavat perehtyä politiikan asiakysymyksiin.

”Asiantuntijuus ei sulje pois sitä, että johtaja on hyvä myymään.”

Elina Lepomäki

 Syntynyt 1981 Helsingissä. Vietti osan lapsuudesta Saksassa.

 Asuu perheineen Espoossa.

 Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.

 Kokoomuksen kansanedustaja ja puheenjohtajaehdokas.

 Nousi eduskuntaan kesken vaalikauden kesällä 2014, kun Jyrki Katainen nimitettiin Euroopan komission varapuheenjohtajaksi.

 Toimi aiemmin pitkään muun muassa rahoitusalalla sekä ajatushautomo Liberan tutkimusjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  9. 9

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  10. 10

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää