Valikko
Kotimaa

Silja Symphonyn vatsatautiepidemia jatkuu yhä – kymmeniä Tukholman maratonille lähdössä olleita perui laivamatkansa

Silja Symphonylla on todettu perjantaina kymmenen uutta vatsatautitapausta. Sunnuntaina Tallink Silja aikoo teettää laivalla desinfioivan suursiivouksen.

Tukholman-maraton juostaan lauantaina, ja noin 1 000 hengen suomalaisryhmä matkustaa juoksua varten Tukholmaan Silja Symphonylla. Laiva lähti Helsingistä perjantaina kello 17, ja maraton alkaa lauantaina puoliltapäivin.

Silja Symphonylla on hiljattain todettu vatsatautiepidemia.

Perjantain aikana laivayhtiön tietoon on tullut 10 uutta tapausta. Matkaan nyt lähteville matkustajille on tiedotettu, että laivalla edelleen on epidemiaa, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd HS:lle.

Sunnuntaina Tallink Silja aikoo teettää laivalla desinfioivan suursiivouksen, kun se on pysähtynyt Helsingin Olympiaterminaaliin. Siivouksen ajaksi laiva tyhjennetään matkustajista ja miehistöstä. Laivalle tulee tuolloin satoja siivoajia, kertoo laivayhtiö tiedotteessaan.

Siivous aiheuttaa muutoksia laivan aikatauluissa. Symphony ei pysähdy lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Maarianhaminassa ja Helsingissä laivan pitäisi olla sunnuntaina klo 9.30. Tukholmasta laivalle pääsevät vain Helsinkiin palaavat matkustajat. Sunnuntaina laiva lähtee Tukholmaan klo 20 ja on perillä maanantaina klo 10.45 reilun tunnin normaalia myöhemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan laivan potilas- ja pintanäytteistä on löytynyt norovirusta, joka saattaa olla epidemian aiheuttaja. Epidemian selvitys jatkuu, ja laiva liikennöi normaalisti.

”Jonkin verran on tullut juoksijoilta huolestuneita kyselyjä”, kertoo Vetikko Travelsin toimitusjohtaja Paula Vetikko. Vetikko Travels on Symphonylla matkustavan juoksijaryhmän matkanjärjestäjä.

Paula Vetikon mukaan tilanteeseen on suhtauduttu rauhallisesti ja ilman paniikkia. Vetikko uskoo, että peruutuksia voi tulla vielä lisää.

”Tietysti juoksu ja mahatauti ovat huono yhdistelmä, jota ei kukaan halua”, hän sanoo.

Perjantain aikana matkansa perui tai siirsi yhteensä ainakin noin 140 matkustajaa, kertoi Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd perjantaina alkuillasta. Heistä useiden kymmenien oli määrä matkustaa Tukholmaan maratonin vuoksi.

Viime sunnuntaista lähtien Silja Symphony -laivalla on todettu yhteensä 160 vatsatautitapausta. Vetikko Travelsin Paula Vetikko muistuttaa, että kyseessä ei ole järkyttävän suuri epidemia, kun se suhteutetaan matkustajamääriin.

Juoksijoille järjestetään laivalla erikoisohjelmaa suunnitelmien mukaan. Heille on tarjolla esimerkiksi hierontaa, verryttelyä, urheilukauppa ja terveydenhoitohenkilökuntaa. Laivalla on myös muita matkustajia.

Tukholman-maratonille oli ilmoittautunut toukokuun puoleenväliin mennessä miltei 16 700 juoksijaa. Vetikko arvioi, että Suomesta tulee noin 2 000 juoksijaa, joista osa matkustaa laivoilla, osa muilla tavoin.

Suomesta esimerkiksi CWT Kaleva Travel järjestää myös maratonmatkoja Tukholmaan. Heidän kauttaan lauantain maratonille matkustaa 350 suomalaista Viking Linella.

Virusten aiheuttamat mahataudit paranevat yleensä itsestään. Tauti voi olla rajukin.

Vennon perhe Etelä-Karjalan Simpeleeltä oli viime viikonloppuna Tukholman-risteilyllä Silja Symphonylla, ja koko viisihenkinen perhe sairastui mahatautiin. Perheen risteily lähti Helsingistä lauantaina.

”Ikävää, etenkin koska tämä oli meille juhlaristeily. Leukemian sairastanut tyttäremme sai ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen luvan lähteä ulkomaille”, kertoo äiti Suvi Vento.

Perheen 12-vuotias tytär sairastui leukemiaan vuonna 2013, ja hoidot loppuivat marraskuussa. Tarkoituksena oli myös juhlia äidin 40-vuotissyntymäpäiviä.

”Vatsatauti iski voimakkaasti koko perheeseen, vaikka olemme huolehtineet erittäin tarkasti käsihygieniasta tyttären infektioriskin takia”, Suvi Vento kertoo.

Koko risteily ei kuitenkaan mennyt pilalle. Tytöt alkoivat oksentaa paluumatkan yön aikana ja poistuivat laivasta satamassa pyörätuoleilla. Neljän tunnin kotimatkasta oli ajettu pari tuntia, kun perheen isä sairastui ja teini-ikäinen poika seuraavana yönä. Suvi Vento itse sairastui pari päivää myöhemmin.

Taudin akuuttivaihe kesti muutaman päivän ajan. Nyt perhe on jo paranemaan päin, vaikka olo on vielä heikko. Suvi Vento oli perjantaina jo töissä.

”Aiemman vatsatautikokemuksen mukaan monta päivää menee, kunnes ruoka alkaa taas maistua.”

”Nyt on kyse kuitenkin vain mahataudista, eikä mistään vakavammasta”, hän korostaa.

Suvi Vento toivoo kuitenkin, että laivayhtiö olisi panostanut tehokkaaseen siivoamiseen välittömästi.

”Myös matkustajille olisi pitänyt kertoa jo heti viikonloppuna, jotta kaikki olisivat osanneet huolehtia käsihygieniasta paremmin.”

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo, että tilanteen laajuus alkoi selvitä laivayhtiölle vasta sunnuntain aikana ja tehostettu siivous aloitettiin heti.

”Aluksi tietoomme tuli yksittäistapauksia ja epäiltiin ruokamyrkytystä. Vasta alkuviikosta selvisi, että kyseessä on isompi epidemia.”

Oikaisu klo 15.43: Tallink Siljan Marika Nöjdin titteli korjattu jutun loppuun. Nöjd on yhtiön viestintäjohtaja, ei viestintäpäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vatsataudit
 • risteily
 • Maraton
 • Silja Symphony

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

  7. 7

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 46 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  10. 10

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 46 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää