Valikko
Kotimaa

Silja Symphonyn vatsatautiepidemia jatkuu yhä – kymmeniä Tukholman maratonille lähdössä olleita perui laivamatkansa

Silja Symphonylla on todettu perjantaina kymmenen uutta vatsatautitapausta. Sunnuntaina Tallink Silja aikoo teettää laivalla desinfioivan suursiivouksen.

Tukholman-maraton juostaan lauantaina, ja noin 1 000 hengen suomalaisryhmä matkustaa juoksua varten Tukholmaan Silja Symphonylla. Laiva lähti Helsingistä perjantaina kello 17, ja maraton alkaa lauantaina puoliltapäivin.

Silja Symphonylla on hiljattain todettu vatsatautiepidemia.

Perjantain aikana laivayhtiön tietoon on tullut 10 uutta tapausta. Matkaan nyt lähteville matkustajille on tiedotettu, että laivalla edelleen on epidemiaa, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd HS:lle.

Sunnuntaina Tallink Silja aikoo teettää laivalla desinfioivan suursiivouksen, kun se on pysähtynyt Helsingin Olympiaterminaaliin. Siivouksen ajaksi laiva tyhjennetään matkustajista ja miehistöstä. Laivalle tulee tuolloin satoja siivoajia, kertoo laivayhtiö tiedotteessaan.

Siivous aiheuttaa muutoksia laivan aikatauluissa. Symphony ei pysähdy lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Maarianhaminassa ja Helsingissä laivan pitäisi olla sunnuntaina klo 9.30. Tukholmasta laivalle pääsevät vain Helsinkiin palaavat matkustajat. Sunnuntaina laiva lähtee Tukholmaan klo 20 ja on perillä maanantaina klo 10.45 reilun tunnin normaalia myöhemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan laivan potilas- ja pintanäytteistä on löytynyt norovirusta, joka saattaa olla epidemian aiheuttaja. Epidemian selvitys jatkuu, ja laiva liikennöi normaalisti.

”Jonkin verran on tullut juoksijoilta huolestuneita kyselyjä”, kertoo Vetikko Travelsin toimitusjohtaja Paula Vetikko. Vetikko Travels on Symphonylla matkustavan juoksijaryhmän matkanjärjestäjä.

Paula Vetikon mukaan tilanteeseen on suhtauduttu rauhallisesti ja ilman paniikkia. Vetikko uskoo, että peruutuksia voi tulla vielä lisää.

”Tietysti juoksu ja mahatauti ovat huono yhdistelmä, jota ei kukaan halua”, hän sanoo.

Perjantain aikana matkansa perui tai siirsi yhteensä ainakin noin 140 matkustajaa, kertoi Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd perjantaina alkuillasta. Heistä useiden kymmenien oli määrä matkustaa Tukholmaan maratonin vuoksi.

Viime sunnuntaista lähtien Silja Symphony -laivalla on todettu yhteensä 160 vatsatautitapausta. Vetikko Travelsin Paula Vetikko muistuttaa, että kyseessä ei ole järkyttävän suuri epidemia, kun se suhteutetaan matkustajamääriin.

Juoksijoille järjestetään laivalla erikoisohjelmaa suunnitelmien mukaan. Heille on tarjolla esimerkiksi hierontaa, verryttelyä, urheilukauppa ja terveydenhoitohenkilökuntaa. Laivalla on myös muita matkustajia.

Tukholman-maratonille oli ilmoittautunut toukokuun puoleenväliin mennessä miltei 16 700 juoksijaa. Vetikko arvioi, että Suomesta tulee noin 2 000 juoksijaa, joista osa matkustaa laivoilla, osa muilla tavoin.

Suomesta esimerkiksi CWT Kaleva Travel järjestää myös maratonmatkoja Tukholmaan. Heidän kauttaan lauantain maratonille matkustaa 350 suomalaista Viking Linella.

Virusten aiheuttamat mahataudit paranevat yleensä itsestään. Tauti voi olla rajukin.

Vennon perhe Etelä-Karjalan Simpeleeltä oli viime viikonloppuna Tukholman-risteilyllä Silja Symphonylla, ja koko viisihenkinen perhe sairastui mahatautiin. Perheen risteily lähti Helsingistä lauantaina.

”Ikävää, etenkin koska tämä oli meille juhlaristeily. Leukemian sairastanut tyttäremme sai ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen luvan lähteä ulkomaille”, kertoo äiti Suvi Vento.

Perheen 12-vuotias tytär sairastui leukemiaan vuonna 2013, ja hoidot loppuivat marraskuussa. Tarkoituksena oli myös juhlia äidin 40-vuotissyntymäpäiviä.

”Vatsatauti iski voimakkaasti koko perheeseen, vaikka olemme huolehtineet erittäin tarkasti käsihygieniasta tyttären infektioriskin takia”, Suvi Vento kertoo.

Koko risteily ei kuitenkaan mennyt pilalle. Tytöt alkoivat oksentaa paluumatkan yön aikana ja poistuivat laivasta satamassa pyörätuoleilla. Neljän tunnin kotimatkasta oli ajettu pari tuntia, kun perheen isä sairastui ja teini-ikäinen poika seuraavana yönä. Suvi Vento itse sairastui pari päivää myöhemmin.

Taudin akuuttivaihe kesti muutaman päivän ajan. Nyt perhe on jo paranemaan päin, vaikka olo on vielä heikko. Suvi Vento oli perjantaina jo töissä.

”Aiemman vatsatautikokemuksen mukaan monta päivää menee, kunnes ruoka alkaa taas maistua.”

”Nyt on kyse kuitenkin vain mahataudista, eikä mistään vakavammasta”, hän korostaa.

Suvi Vento toivoo kuitenkin, että laivayhtiö olisi panostanut tehokkaaseen siivoamiseen välittömästi.

”Myös matkustajille olisi pitänyt kertoa jo heti viikonloppuna, jotta kaikki olisivat osanneet huolehtia käsihygieniasta paremmin.”

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd sanoo, että tilanteen laajuus alkoi selvitä laivayhtiölle vasta sunnuntain aikana ja tehostettu siivous aloitettiin heti.

”Aluksi tietoomme tuli yksittäistapauksia ja epäiltiin ruokamyrkytystä. Vasta alkuviikosta selvisi, että kyseessä on isompi epidemia.”

Oikaisu klo 15.43: Tallink Siljan Marika Nöjdin titteli korjattu jutun loppuun. Nöjd on yhtiön viestintäjohtaja, ei viestintäpäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vatsataudit
 • risteily
 • Maraton
 • Silja Symphony

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  4. 4

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  5. 5

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  6. 6

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  7. 7

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  9. 9

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  10. 10

   Miksi Osuuspankki utelee kulutusluottoja hakevilta armeijasta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  8. 8

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  9. 9

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää