Kotimaa

Tasavallan presidentti ylensi kenraaleja – etsi ylennettyjä HS:n hakukoneella

Presidentti ylensi yli 700 reservin upseeria ja erikoisupseeria Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt tänään Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä kolme kenraalia.

Kenraalimajuri Timo Kivinen on ylennetty kenraaliluutnantiksi ja lippueamiraali Timo Junttila kontra-amiraaliksi.

Kivinen palvelee tällä hetkellä Puolustusvoimien strategiapäällikkönä Pääesikunnassa. Junttila on Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön sijainen.

Uutena jäsenenä kenraalikuntaan liittyy Vesa Virtanen, joka on ylennetty prikaatikenraaliksi. Hän on Kainuun prikaatin komentaja.

Presidentti on myös ylentänyt reservissä yhteensä 744 reserviupseeria ja erikoisupseeria. Everstiluutnantiksi ylennettiin yksi, majuriksi 26, komentajakapteeniksi yksi ja lääkintämajuriksi kaksi reserviläistä.

Juttu jatkuu hakukoneen alla.

Lippujuhlapäivänä korkeimpaan sotilasarvoon ylennetty ­Kivinen on alun perin rakuuna. Hän aloitti sotilaspalveluksensa 1970-luvun lopulla Lippueskadroonassa Uudenmaan rakuunapataljoonassa.

”Meillä on täällä semmoinen sanonta, että tärkein ylennys on ensimmäinen eli korpraaliksi ylennys. Jos ei sitä tule, niin ei tule muitakaan”, Kivinen hymähtää.

Kivinen kertoo, ettei sotilasuran valinta ole koskaan kaduttanut. Hänen lapsuutensa kotitalo oli Lappeenrannan varuskunnan lähiharjoitusalueen tuntumassa.

”Kai sitä sitten pikkupoikana näki sotaväen toimintaa ja jollain tavalla sitä kautta kasvoi ­varuskunnan henkiseen ilma­piiriin.”

Kivinen on toiminut muun muassa Utin jääkärirykmentin ja Karjalan prikaatin komentajana.

Erityisen kiinnostavana vaiheena urallaan hän mainitsee sen, kun hänet komennettiin Budapestiin sotilasasiamieheksi kesällä 1998. Unkari valmisteli tuolloin sotilasliitto Natoon liittymistä, ja seuraavana kesänä käytiin Kosovon sotaa.

”Kyllä se aika mieleen jäi”, ­Kivinen sanoo.

Kivinen on käynyt myös amerikkalaisen erikoisjoukkojen Ranger-kurssin. Kursseilla koulutetaan pienten tiedustelu- ja taistelupartioiden toimintaa ja johtamista taistelutilanteen mukaisissa olosuhteissa.

”Kurssin kouluttajat eivät olleet ystäviä, vaan heidän tehtävänään oli luoda taistelutilanteen mukaiset paineet. Meidän kurssimme aloitti runsaat 120 oppilasta ja noin 60 päätyi maaliin”, Kivinen muistelee.

Kivinen oli kadettikurssi 66:n priimus. Samalta kurssilta valmistui myös kolme muuta nykyistä kenraalia: Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg, Logistiikkalaitoksen johtaja Timo Rotonen ja tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho.

Eräs Kivisen kurssitoveri kertoo, että Kivinen oli kurssinsa toiseksi nuorin, mutta hänellä oli luontaista arvovaltaa.

”Hän oli tyyliltään ja ominaisuuksiltaan luottamusta herättävä ja luontainen johtaja. Hän on rauhallinen ja pitää malttinsa.”

Kivistä itseään määritelmä ­huvittaa.

”Tuota noin. Vaimo voi olla eri mieltä.”

Puolustusvoimain komentaja Lindberg on myöntänyt lippujuhlan päivänä sotilasansiomitalin 213 henkilölle. Mitali voidaan myöntää sekä Puolustusvoimien palveluksessa oleville että Puolustusvoimiin kuulumattomille henkilöille.

Tänä vuonna sotilasansiomitali myönnettiin muun muassa ulkoministeri Timo Soinille (ps), sisäministeri Petteri Orpolle (kok), sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeelle, Suojelupoliisin päällikölle Antti Pelttarille ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselle.

Puolustusvoimat saa kymmenkunta uutta everstiä

 Tänään ylennetään everstiksi Tommi Haapala, Timo Herranen, Jukka Jokinen, Reima Kuutsa, Rainer Peltoniemi, Harri Suni, Sami-Antti Takamaa ja Esapekka Vehkaoja.

 Insinöörieverstiksi ylennetään Jaakko Jurvelin ja Kimmo Nortaja.

 Kommodoriksi ylennetään Tuomas Tiilikainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  4. 4

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  9. 9

   VR elättelee toivoa pilkkomisen välttämisestä – Berner pysyy tiukkana: ”Kalustoyhtiö on edellytys aidolle kilpailulle”

  10. 10

   Tuhansia tuholaisperhosia saapui Suomeen Virosta – invaasio saattaa näkyä puutarhoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää