Valikko
Kotimaa

Pahimmat polttari­kokemukset liittyvät nöyryyttämiseen – yli tuhat vastasi HS:n polttari­kyselyyn

HS:n kyselyyn vastanneiden mukaan polttareiden sopiva kustannus on 90 euroa.

Polttareihin osallistuvan vieraan sopiva kustannus on HS:n kyselyyn vastanneiden mukaan reilut 90 euroa.

HS kysyi tällä viikolla polttareihin liittyivät mielipiteitä. Verkkokyselyyn vastasi yli tuhat lukijaa, joista suuri osa kertoi myös pahimmista ja parhaasta polttarikokemuksistaan.

Kymmenet vastaajat kertoivat onnistuneista polttareista, joiden aikana vieraat olivat rennosti kaveriporukalla ja tekivät yhdessä jotain mukavaa. Moni vastaaja halusi korostaa, että polttarit ovat paljon hauskempia kuin häät.

”Tärkeintä on porukan kokoaminen yhteen ja sen osoittaminen, että sulhasesta välitetään ja halutaan tehdä asioita, joista hän pitää, ja viestitään, että ollaan tukena myös sitten avioliiton aikana.”

Pahimmat kokemukset liittyvät yleisimmin sulhasen tai morsiamen nöyryyttämiseen. Eräs lukija kirjoitti polttareista, joissa morsian oli puettu prostituoiduksi.

”Morsiamen vyötärölle kiinnitettiin siihen aikaan myynnissä olleiden pims-keksien tyhjä pahvikotelo. Kaulaan laitettiin lappu, jossa luki, että haluatko harjata pims-looraani? Satunnaiset halukkaat saivat sitten tiskiharjalla suditella tyhjää keksipakkausta”, polttareihin osallistunut nainen kertoo.

Moni vastannut piti pukeutumiseen ja varsinkin myymiseen liittyviä tehtäviä inhottavina. Eräs morsian pistettiin myymään maito ja toinen perunoita. Kolmas maalattiin mustaksi ja puettiin banaaneista tehtyyn hameeseen. Hänen tehtävänään oli myydä banaaneja baarissa.

”Pahinta oli kysellä avioliittoneuvoja tuntemattomilta ihmisiltä”, yksi morsian kiteytti polttaripäiväänsä.

Myös sulhasten pukuleikit saivat moitteita. Eräs vastaaja kertoi polttareista, joissa sulhasen vaatteet heitettiin mereen. Varavaatteiden sijaan sulhanen puettiin munasuojiin.

”Koko remmi autoon ja juhlakalu Alepaan ostamaan pari koria kaljaa syndeissä.”

Julkinen tempaus voi olla päivänsankarin mielestä myös hauska. Pohjoissavolainen sulhanen joutui pilkkimään Kuopion torin kahvilan edessä sadevesikaivosta kalaa vuonna 2011.

”Hauskaa oli yleisöllä, päivänsankarilla ja kahvilan yrittäjällä. Vuodesta 2015 lähtien samaisen kahvilan edustalla on pilkitty oikeasti lohia torikannen alla olevasta tankista”, kertoo polttarivieras.

Nöyryyttävien tempausten jälkeen eniten närää polttareissa aiheuttavat kustannukset ja juhlan suunnittelu. Kaaso tai bestman on esimerkiksi suunnitellut polttareihin niin kallista ohjelmaa, ettei kaikilla vierailla ole siihen varaa.

”Lapsettomat pappabetalar-kaverit järjestivät niin kalliit polttarit, että me perheelliset jouduimme joko jäämään pois tai maksamaan hammasta purren.”

”Kaasoilla lähti omaan makuuni ja budjettiini nähden mopo käsistä: oli rooliasut koko porukalle, useita hintavia ohjelmanumeroita ja siirtymiä eri kaupunkeihin.”

Moni lukija kertoi päivän aikatauluun liittyvistä ongelmista. Ohjelma oli niin tiukka, että seurue joutui juoksemaan paikasta toiseen. Muutamassa tapauksessa ohjelmaa ei ollut riittävästi, eivätkä toisilleen tuntemattomat vieraat löytäneet yhteisiä puheenaiheita.

Eräs lukija kertoi polttareista, joissa osa vieraista olisi halunnut pukea morsiamen hassuun asuun ja juottaa pullon kossua kaupungilla.

”Se olisi ollut morsiamen pahin painajainen. Kaasot ehdottivat yhteistä tekemistä ja rentoa oloa morsiamen toiveiden mukaan. Lopputuloksena oli jäätävä tunnelma, ja osa vieraista lähti kesken saunomisen kotiin.”

Aina ei myöskään polttarisankari ole tyytyväinen päivän kulkuun.

”Täydellisesti yllätetty morsian oli kurkkukipunsa vuoksi huonolla tuulella ja osallistui happamasti marttyyrimaisella kärsimyksellä päivän ohjelmaan, kunnes sulhanen joutui hakemaan itkuisen morsiamen pois. En ryhdy toista kertaa kaasoksi.”

Kyselyyn vastanneiden polttaritarinoita

”Koska en halunnut nolata itseäni, minun ei tarvinnut. Eikä minua pakotettu juomaan. Kaasoni oli suunnitellut syömisetkin niin hyvin, että nälkä ei tullut kertaakaan.”

”Olin ehdottomasti sanonut, että ei pukeutumista, ei tehtäviä, ei perinteistä möykkäämistä vaan morsiussauna ja taikoja. Ne olivat maailman laimeimmat bileet, eikä sinne päässyt kuin noin puolet vieraista. Seuraavana aamuna ambulanssi haki minut, ja minut toimitettiin paketoituna kaason pihalle, josta lähti yön yli kestävä seikkailu.”

”Parhaimmat olivat ystävän polttarit, joissa käytiin sirkuskoulussa, hyvällä lounaalla, pelattiin koripalloa ja mentiin mökille viettämään rentouttavaa iltaa ruoan ja olemisen merkeissä. Saunan lämmetessä morsian sai vielä hieronnan hemmotteluksi.”

”Juhlakalu oli suurimman osan ajasta silmät sidottuina, niin paikasta toiseen siirryttäessä kuten myös monissa tapahtumissa. Hän oli ottanut sen asenteen, että hän vain on ja muut touhuavat, mutta hänen olisi ollut kiva myös nähdä, mitä ympärillä on tekeillä.”

”Saunakeskusteluissa käsiteltiin lähinnä häitä, häähaaveita ja poikaystäviä.”

”Kaaso oli etsinyt listan vanhoja naimisiinmenoon liittyviä riittejä. Saunottaessa morsian pestiin kananmunilla, jauhoilla ja suolalla, millä perinteen mukaan toivottiin hänelle onnea, vaurautta ja hedelmällisyyttä. Saunavihtaan sidottiin männynoksa muistuttamaan, että elämä voi olla välillä myös piikikäs.”

”Olin sivullisena istumassa suurkirkon portailla, kun paikalle tuli polttariseurue. Humalainen morsian laitettiin nousemaa jyrkät raput korkeissa koroissa ja huutamaan jotain rappujen yläpäästä. Morsian kaatui pää edellä noin viisi porrasta suoraan jalkakäytävälle. Kuului ontto kumahdus ja polttarimorsian oli tajuton.”

”Miksi polttareissa kiusataan? Eikö polttareiden pidä olla iloinen juhla, josta jää hyvä kokemus ja mieli kaikille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Häät
 • polttarit
 • Juhlat
 • Ystävät
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  7. 7

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää