Kotimaa

Merenkulkualalle ei vielä sopua – työnantajapuoli kaatoi kilpailukykysopimuksen

Kauppamerenkulku on yhä kilpailukykysopimuksen ulkopuolella. Työnantajien hallitus hylkäsi sopimuksen, mutta haluaa jatkaa neuvotteluja.

Kauppamerenkulussa ei ole vielä saatu ratkaisua kilpailukykysopimuksesta (kiky).

Ala on erikoisessa tilanteessa, sillä työnantajia edustavan Suomen Varustamot ry:n hallitus hylkäsi sopimuksen, vaikka sen omat neuvottelijat ja palkansaajat olivat päässeet sopuun kilpailukykysopimuksen mukaisista työehdoista.

Palkansaajapuolen eli Suomen laivanpäällystöliiton, Suomen Merimies-Unionin ja Suomen konepäällystöliiton hallinnot ovat jo hyväksyneet sopimuksen, joka heikentää palkansaajien sopimusta ja alentaa työnantajien työvoimakustannuksia.

Suomen Varustamot ry:n hallitus hylkäsi ratkaisun alkuviikosta tiettävästi äänestyksen jälkeen ja jäi siis kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle.

HS:n tietojen mukaan ainakin osa hallituksen jäsenistä tulkitsi, että sopimus ei ole kikyn mukainen, koska siinä on työnantajan kustannuksia lisääviä osia. Hallituksessa on myös valtion omistama jäänmurtaja­yhtiö Arctic Shipping.

Suomen Varustamot ry:n puheenjohtaja Tapani Voionmaa ei halua ruotia tapahtumien kulkua.

”Meillä on vahva halu päästä vielä sopimukseen”, hän sanoo.

Suomen Varustamojen hallitus piti perjantaina uuden kokouksen ja päätti yrittää jatkaa neuvotteluja.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) on vedonnut, jotta kauppamerenkulun sopijaosapuolet palaisivat takaisin neuvottelemaan kilpailukykysopimuksesta. HS:n tietojen mukaan osapuolten pitäisi tavata lähipäivinä.

Sopimus olisi taannut kahden vuoden työrauhan alalle, joka on erityisen herkkä Suomen viennin sujuvuuden kannalta. Alan sopimus päättyy 28. helmikuuta 2017 eli mahdollisesti jäiden aikaan, jolloin murtajien lakko tekisi hallaa Suomen viennille.

Palkansaajapuolella ei nähdä erityistä syytä neuvotteluihin, koska alalla on jo hallintojen hyväksymä neuvottelutulos.

”Meille riittää, että Suomen Varustamojen hallitus hyväksyy jo neuvottelijoiden hyväksymän neuvottelutuloksen”, sanoo Suomen laivanpäällystöliiton puheenjohtaja Kristian Heiskanen. Hän sanoo, että tilanne on jatkon suhteen auki.

Sopimukset koskisivat lähes 6 000:tta merenkulkijaa, jotka työskentelevät ulkomaanliikenteen kauppa-aluksissa, ulkomaanliikenteen matkustaja-aluksissa, jäänmurtajissa ja monitoimimurtajissa.

Kiky-sopimuksessa on mukana 85 prosenttia palkansaajista. Merenkulkijoiden mukanaolo ei nostaisi kattavuutta 90 prosenttiin, joka lisäisi entisestään hallituksen verokevennyksiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää