Kotimaa

”Anta soitta niin satanan taval!” – sotahistorian harrastajat antavat oppia Tuntemattoman sotilaan näyttelijöille

Asehistorian harrastajat kouluttivat Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöitä.

”Vitsinä heitin, että jos olisi lähdetty kaksi vuotta sitten tätä treenaamaan, niin olisimme saaneet näistä näyttelijöistä samanlaisia sotureita kuin isoisät olivat aikoinaan”, Veijo Rautio sanoo.

Rautio on aktiivinen reserviläiskouluttaja. Maanpuolustuskoulutusyhdistys antoi hänen tehtäväkseen laatia pienimuotoisen sotilaskoulutusohjelman uuden Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöille.

Tarkoituksena oli tutustuttaa näyttelijät 1940-luvun sotilasmaailmaan. Kaikki näyttelijät eivät ole myöskään suorittaneet varusmiespalvelusta.

”Harjoitussuunnitelmat ovat pitkälti minun käsialaani. Teimme ne yhdessä tuotantoyhtiön kanssa. Heiltä tuli ehdotelmia, ja katsoin, että ne palvelivat tarkoitusta”, Rautio kertoo.

”Se oli hirveän kiinnostava projekti.”

Elokuvan kuvaukset alkavat tässä kuussa. Ensi-ilta on ensi vuoden syksyllä.

Väinö Linnan hahmojen esikuvilla oli takanaan kahden vuoden sotilaskoulutus. Rautio suunnitteli näyttelijöille koulutuksen, jossa he elivät kuin Linnan kuvaama konekiväärikomppania konsanaan.

Kurssit toteutettiin Vekaranjärven ja Santahaminan varuskunnissa. Koulusta järjestettiin kolmena viikonloppuna.

”Se oli monipuolista: oli jalkaväkikoulutusta, kuntokoulutusta, asekoulutusta, ampumakoulutusta ja leirielämää.”

Ajan kuluminen on tuonut ongelmia sotien aikaan sijoittuvien elokuvien tekijöille. Esimerkiksi vanhoja toimivia aseita ei ole enää Puolustusvoimien varikoilla entiseen tapaan.

Maxim-konekivääreistä, sotilaskivääreistä, Suomi-konepistooleista ja pikakivääreistä on jo luovuttu. Lähes kaikki on hävitetty, muutettu toimimattomaksi tai myyty keräilijöille.

”Puolustusvoimilla ei sinänsä ole juurikaan tarjota sen aikakauden koulutusta, ja heillä on omat kiireensä”, Rautio sanoo.

Viihdeteollisuuden avuksi ovat rientäneet asekeräilijät ja elävän historian harrastajat, joilla on aikakauteen liittyviä aseita, asusteita, varusteita ja ennen kaikkea tietoa. Heihin turvautui myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys, kun Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöiden koulutusta suunniteltiin.

Näyttelijöiden ampumakoulutuksessa käytettiin oikeita toisen maailmansodan aikaisia aseita.

Ammunnoissa tarvittavat aseet lainattiin yksityisten asekeräilijöiden kokoelmista.

”Anna soitta niin satanan taval!” ja ”Tulta munil!” ovat kuuluisia alikersantti Hietasen sitaatteja Tuntemattomasta sotilaasta. Tositilanteen jäljittely ei ole kuitenkaan enää välttämättä kovin helppoa.

”Sellaisia ihmisiä, jotka osaavat kouluttaa esimerkiksi Maxim-konekiväärin käyttöä, ei enää hirveän paljon löydy”, tiivistää teknisenä asiantuntijana toiminut Arto Pulkki.

”Nämä ovat taisteluvälineitä, joita Puolustusvoimat ei enää käytä. Näiden käyttämisen osaaminen on harrastajien varassa, joista osa on toki Puolustusvoimien entistä henkilökuntaa.”

Pulkki sanoo, että oikea pukeutuminen ja vanhojen komentojen osaaminen ovat kiinteä osa elävän historian ja sotahistorian harrastamista.

”Esimerkiksi tätä projektia varten olemme tehneet arkistotutkimusta, käyttäneet sen aikaisia jalkaväen ohjesääntöjä ja verranneet niitä Väinö Linnan romaaniin.”

Pulkki kehuu, että Linnan romaani on käskyjen ja taistelutekniikan kuvausten suhteen erittäin todenmukainen.

”Asepuolesta voin todeta, että ne on mallinnettu erittäin tarkasti romaanissa. Kirjassa on juuri ne aseet, jotka sillä joukolla oli ja oikeat asiat niistä.”

Elokuvan valmisteluissa auttaminen ei ole ollut kuitenkaan arkipäivää edes asehistorian harrastajille. Aseiden hankkiminen yksityisistä kokoelmista, valvojien järjestäminen ja huolto on vaatinut työtä.

Näyttelijät eivät pelkästään ampuneet aseilla, vaan he joutuivat kantamaan niitä ja komppanian varusteita maastosta, jotta he olisivat saaneet tuntumaa konekiväärikomppanian arkeen.

Kun sotamies Määttä sanoo Tuntemattomassa sotilaassa, että ”otahan mie jalustan”, niin lause saa toisen merkityksen, kun on itse joutunut kantamaan Maximin 30-kiloista jalustaa tuntikausia maastossa: tiheässä metsässä, suolla, pehmeällä hiekalla ja lumessa.

”Nyt he tietävät, millaista sen kantaminen on. Se on ihan järjetöntä puuhaa, se sattuu vaan. Kuten he itse totesivat, siinä on vain vähemmän huonoja kantotapoja”, Pulkki sanoo. ”Kovasti he kiittelivät, että se oli arvokas kokemus.”

Veijo Rautio kertoo, että näyttelijöiden tunnelma oli ensimmäisen harjoitusviikonlopun jälkeen ”ehkä vähän sekalainen, että mihin tässä on jouduttu”.

Tunnelma kuitenkin muuttui koulutuksen edetessä ja harjoitusten vaikeutuessa.

Rautio kertoo tyytyväisenä ja hiukan ylpeänäkin, miten näyttelijäjoukko ”ryhmäytyi”.

”Lähdettiin pilkkopimeään metsään. Siirtymiset olivat 4–5 tunnin siirtymisiä. Koko ryhmä kantoi kaikkia varusteita: ota sinä varsinainen, niin minä otan jalustan. Unet jäivät todella vähiin, ja siinä yritettiin demonstroida todellista väsymystä”, Rautio sanoo.

Erottuivatko näyttelijäjoukosta tosi kantajat?

”Kyllä. Osalla meni paremmin”, Rautio paljastaa.

”Siinä rupesivat jopa kiväärit ja konepistoolit painamaan.”

Ammunnan koulutus yritettiin järjestää mahdollisimman todenmukaisesti. Aseiden luokse tultiin vauhdilla, pulssi hakaten. Jos syntyi virheitä, tilannetta toistettiin, kunnes se osattiin.

”Loppua kohti se alkoi näyttää todella hyvältä”, Rautio kehaisee.

”Kun mentiin konekivääreiden luo, niin alkoi kuulua vain klik klik ja klik klik. Miehet alkoivat työntää patruunavyötä sisään, eikä tulitoiminta ollut mitään villiä, vaan hyvin suunnitelmallista.”

Näyttelijöiden koulutuksessa oli mukana puolisen tusinaa asehistorian harrastajaa. Rautio korostaa, ettei Tuntematon sotilas ole heille vain yksi projekti.

”Me harrastamme tätä. Harrastus on ollut ennen tätä projektia, ja harrastus jatkuu tämän projektin jälkeen. Viemme eteenpäin asehistorian ja sen aikakauden tuntemusta. Se on meille tärkeää.”

Elävän historian tapahtumiin osallistuu jopa tuhansia ihmisiä

 Elävän historian harrastaminen tunnetaan englanninkielisessä maailmassa nimellä ”reenactment”. Suomeksi siitä ei ole vakiintunutta käännöstä.

 Elävän historian harrastamiseen kuuluu tietyn aikakauden vaatetuksen, aseiden ja tavaroiden hankkiminen ja niiden käyttäminen harrastajien tapaamisissa.

 Suosittuja ajanjaksoja ovat keskiaika, Yhdysvaltain sisällissota ja toinen maailmansota.

 Harrastus on erityisen suosittua Yhdysvalloissa, jossa maan sisällissotaan liittyviin tapahtumiin osallistuu jopa tuhansia ihmisiä.

 Harrastajia löytyy runsaasti myös esimerkiksi Venäjältä ja Britanniasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuntematon sotilas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

  4. 4

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  5. 5

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi

  8. 8

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  9. 9

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  10. 10

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  7. 7

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  8. 8

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  9. 9

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yksi henkilö kuoli kopteriturmassa Pohjois-Ruotsissa
  3. Onnettomuus Ruotsin Aurora-suursotaharjoituksessa: Matkustajajuna törmäsi armeijan panssariajoneuvoon ja suistui raiteilta – ainakin neljä ihmistä loukkaantui
  4. Macron piti rohkean EU-linjapuheen – EU:lle tiiviimpi yhteinen puolustus, uudet säännöt eurovaaleihin ja komissaarien määrä alas
  5. HIFK:n seurajohto vakuuttaa: päävalmentaja Ari-Pekka Selinin potkuille ei ole mitään syytä – ”Minulla on hyvä asema, pelolle ei kannata antaa valtaa”, sanoo Selin
  6. Ihmisiä pitää kouluttaa rohkeammin uudelleen ja työllisyyttä täytyy tukea – nobelistit Ahtisaari ja Holmström keskustelivat talouden vakaudesta ja demokratiasta
  7. Tunti sitten
  8. Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”
  9. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi
  10. Trump: Pohjois-Korea kidutti vangitsemaansa amerikkalaista – kuolleen opiskelijan vanhemmat pitävät diktatuuria terroristivaltiona
  11. Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa
  12. Syyttäjä vaatii sarjakuristajana tunnetun miehen vangitsemista välittömästi – perusteena riski uusista väkivaltarikoksista
  13. Näytä lisää