Valikko
Kotimaa

Äiti ja kolmevuotias aiotaan käännyttää Suomesta – isä ja vauva saavat jäädä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: Suomi ei enää noudata lasten oikeuksien sopimusta.

Kun Riihimäellä asuva Huner Ali Muhammed palaa töistä, naapurilla on hänelle asiaa. Asia on joka päivä sama: ”Mene pois.”

Huner ei aio lähteä, sillä hän on asunut Suomessa jo seitsemän vuotta. Hänelle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa.

Hänen vaimonsa Gashaw Khaleel Hamad ja kolmevuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed sen sijaan ovat saaneet käännytyspäätöksen. Heidän on lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina.

Perheessä on myös kolmen kuukauden ikäinen vauva Klara, jonka oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä. Ainakin toistaiseksi Klara saa siis jäädä Suomeen.

Käännytyspäätöksestä puhuminen saa perheen vanhemmat hiljaisiksi.

”En tiedä, mitä sanoa. Perheemme on menossa rikki, emmekä voi tehdä mitään. Vaimoni imettää vauvaa, miten ihmeessä hän pystyisi jättämään vauvan tänne?” Huner kysyy.

”Päätös oli yllätys. Emme odottaneet sitä”, Gashaw sanoo.

Hän on hakenut oleskelulupaa Suomeen kahdella eri tavalla. Hän haki ensin perheenyhdistämistä, myöhemmin turvapaikkaa.

Molempiin hakemuksiin tuli Maahanmuuttovirastosta kielteinen päätös.

Perheenyhdistäminen ei ­onnistunut, koska perheen tulot ovat liian matalat. Perheen isä on tehnyt työtä ravintolan autonkuljettajana, mutta hänen palkkansa on päätöksen mukaan liian pieni.

Gashawin juristi Jari Vuorijoki pitää perheen tilannetta epä­inhimillisenä.

”Onhan aivan kohtuutonta, että pienten lasten äiti lähetettäisiin Irakiin ja erotettaisiin vauvastaan. Ei tässä ole ajateltu lasten etua ollenkaan”, Vuorijoki sanoo.

”Ja vaikka Maahanmuutto­virasto muuta sanoo, tietenkin myös perhe on vaarassa Irakissa, jos perheen isää on uhattu, ja hän on vaarassa.”

Maahanmuuttovirasto perustelee kielteistä päätöstä muun muassa sillä, että perheen äiti ja kolmevuotias Sämä eivät ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isä onkin. Siksi he eivät ole viraston mukaan tarvitse suojelua.

Huner sai turvapaikan, koska oli ammattiurheilija ja hänen joukkueensa oli vaarassa. Pyöräilyjoukkueessa, johon hän kuului, oli alun perin 15 ihmistä. Heistä 11 on tapettu, neljä on saanut turvapaikan Euroopasta.

Gashaw ja Sämä voisivat saada oleskeluluvan myös ”yksilöllisestä, inhimillisestä syystä”, mutta sellaista ei Maahanmuuttoviraston mukaan tässä tapauksessa ole. Päätöksessä korostetaan, että perhe on hankkinut lapsia, vaikka vanhemmat tiesivät, että oleskeluluvan saaminen on epävarmaa.

Maahanmuuttovirasto perustelee päätöstään muun muassa näin:

”Gashaw Khaleel Hamad, olet terve, työkykyinen nainen. Sinulla on miespuoleisista sukulaisista koostuva turvaverkko koti­alueellasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, ettei asiassanne ole esitetty perusteita oleskeluluvan myöntämiseksi yksilöllisestä inhimillisestä syystä.”

Päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Parhaillaan perhe odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.

Perheenyhdistämistä koskevat säännökset kiristyvät kohta entisestään. Ehtoja kiristävä lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Suunniteltuja muutoksia ovat kritisoineet muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu sekä 11 lastensuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan perheen­yhdistämisestä ollaan tekemässä mahdotonta. Hänen mukaansa Suomi ei ota päätöksissään huomioon lasten etua.

”Lasten oikeuksien sopimuksen yhdeksäs artikla edellyttää, että lasta ei eroteta vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa. Tämä ei enää toteudu Suomessa. Toivon päättäjiltä rehellisyyttä tässä: pitää todeta, että Suomi ei enää noudata tätä artiklaa”, Kurttila sanoo.

”Suomessa tehdään päätöksiä, joissa perheet rikkoutuvat, perheitä ei voi yhdistää ja alaikäinen lapsi ei saa vanhempiaan luokseen. Tämä on nyt osa meidän suomalaista arkeamme.”

Kurttila on huolissaan erityisesti yksin tulleista alaikäisistä, jotka eivät saa vanhempiaan Suomeen.

Suomi myönsi viime vuonna 986 oleskelulupaa, joiden perusteena oli turvapaikan saaneen perheenyhdistäminen. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 406. Alaikäisten lasten huoltajille myönnettiin viime vuonna vain viisi oleskelulupaa. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 15.

Maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen Maahanmuuttovirastosta kiistää Kurttilan ja järjestöjen kritiikin.

”Lapsen etu otetaan huo­mioon päätöksissä. Tämä on asia, johon olemme viime vuosina kiinnittäneet entistä enemmän huomiota”, Suominen sanoo.

”Vaikka päätös olisi kielteinen, se ei tarkoita, etteikö lapsen etua olisi huomioitu. Meillä on tietty soveltamiskäytäntö, jota testataan koko ajan. Kielteisistä päätöksistä tehdään valituksia, ja seuraamme niitä tarkkaan. Jos korkeimmasta hallinto-oikeudesta tulee viestiä, että linjassamme on korjattavaa, me ilman muuta korjaamme sitä.”

Riihimäellä Gashaw ja Huner odottavat korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Jos se ei tule ajoissa, Gashawin ja Sämän on lähdettävä ensi viikolla.

Mikä heitä odottaa Irakissa?

”Emme tiedä. Ei Gashawilla ole siellä enää elämää eikä kotia. Perheen hän ainakin menettää, sillä minä en voi palata Irakiin”, Huner sanoo.

Maahanmuuttovirasto tiedotti alkuviikosta, että käännytyspäätös olisi koskenut myös perheen kolmen kuukauden ikäistä vauvaa, vaikka vauvasta ei olekaan tehty erikseen päätöstä.

Näillä ehdoilla saa perheensä Suomeen

 Eduskunta käsittelee parhaillaan ulkomaalaislain muutosta. Laki kiristäisi perheenyhdistämisen ehtoja nykyisestä.

 Jatkossa perheenkokoajalta vaaditaan turvattua toimeentuloa useammin kuin ennen.

 Turvattu toimeentulo tarkoittaa kahden aikuisen ja kahden lapsen perheessä vähintään 2 600 euron nettotuloja kuussa.

 Tulorajaa ei ole, jos perheenkokoaja on saanut turvapaikan tai on kiintiöpakolainen ja perheenyhdistämistä haetaan kolmen kuukauden sisällä.

 Toissijaisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita tulorajat koskisivat aina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Maahanmuutto
 • Lapsiperhe
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  4. 4

   Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

  7. 7

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  8. 8

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  9. 9

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  10. 10

   Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  3. 3

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  4. 4

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  5. 5

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  6. 6

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  8. 8

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää