Kotimaa

Äiti ja kolmevuotias aiotaan käännyttää Suomesta – isä ja vauva saavat jäädä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila: Suomi ei enää noudata lasten oikeuksien sopimusta.

Kun Riihimäellä asuva Huner Ali Muhammed palaa töistä, naapurilla on hänelle asiaa. Asia on joka päivä sama: ”Mene pois.”

Huner ei aio lähteä, sillä hän on asunut Suomessa jo seitsemän vuotta. Hänelle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa.

Hänen vaimonsa Gashaw Khaleel Hamad ja kolmevuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed sen sijaan ovat saaneet käännytyspäätöksen. Heidän on lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina.

Perheessä on myös kolmen kuukauden ikäinen vauva Klara, jonka oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä. Ainakin toistaiseksi Klara saa siis jäädä Suomeen.

Käännytyspäätöksestä puhuminen saa perheen vanhemmat hiljaisiksi.

”En tiedä, mitä sanoa. Perheemme on menossa rikki, emmekä voi tehdä mitään. Vaimoni imettää vauvaa, miten ihmeessä hän pystyisi jättämään vauvan tänne?” Huner kysyy.

”Päätös oli yllätys. Emme odottaneet sitä”, Gashaw sanoo.

Hän on hakenut oleskelulupaa Suomeen kahdella eri tavalla. Hän haki ensin perheenyhdistämistä, myöhemmin turvapaikkaa.

Molempiin hakemuksiin tuli Maahanmuuttovirastosta kielteinen päätös.

Perheenyhdistäminen ei ­onnistunut, koska perheen tulot ovat liian matalat. Perheen isä on tehnyt työtä ravintolan autonkuljettajana, mutta hänen palkkansa on päätöksen mukaan liian pieni.

Gashawin juristi Jari Vuorijoki pitää perheen tilannetta epä­inhimillisenä.

”Onhan aivan kohtuutonta, että pienten lasten äiti lähetettäisiin Irakiin ja erotettaisiin vauvastaan. Ei tässä ole ajateltu lasten etua ollenkaan”, Vuorijoki sanoo.

”Ja vaikka Maahanmuutto­virasto muuta sanoo, tietenkin myös perhe on vaarassa Irakissa, jos perheen isää on uhattu, ja hän on vaarassa.”

Maahanmuuttovirasto perustelee kielteistä päätöstä muun muassa sillä, että perheen äiti ja kolmevuotias Sämä eivät ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isä onkin. Siksi he eivät ole viraston mukaan tarvitse suojelua.

Huner sai turvapaikan, koska oli ammattiurheilija ja hänen joukkueensa oli vaarassa. Pyöräilyjoukkueessa, johon hän kuului, oli alun perin 15 ihmistä. Heistä 11 on tapettu, neljä on saanut turvapaikan Euroopasta.

Gashaw ja Sämä voisivat saada oleskeluluvan myös ”yksilöllisestä, inhimillisestä syystä”, mutta sellaista ei Maahanmuuttoviraston mukaan tässä tapauksessa ole. Päätöksessä korostetaan, että perhe on hankkinut lapsia, vaikka vanhemmat tiesivät, että oleskeluluvan saaminen on epävarmaa.

Maahanmuuttovirasto perustelee päätöstään muun muassa näin:

”Gashaw Khaleel Hamad, olet terve, työkykyinen nainen. Sinulla on miespuoleisista sukulaisista koostuva turvaverkko koti­alueellasi. Maahanmuuttovirasto katsoo, ettei asiassanne ole esitetty perusteita oleskeluluvan myöntämiseksi yksilöllisestä inhimillisestä syystä.”

Päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Parhaillaan perhe odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.

Perheenyhdistämistä koskevat säännökset kiristyvät kohta entisestään. Ehtoja kiristävä lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Suunniteltuja muutoksia ovat kritisoineet muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu ja lapsiasiavaltuutettu sekä 11 lastensuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan perheen­yhdistämisestä ollaan tekemässä mahdotonta. Hänen mukaansa Suomi ei ota päätöksissään huomioon lasten etua.

”Lasten oikeuksien sopimuksen yhdeksäs artikla edellyttää, että lasta ei eroteta vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa. Tämä ei enää toteudu Suomessa. Toivon päättäjiltä rehellisyyttä tässä: pitää todeta, että Suomi ei enää noudata tätä artiklaa”, Kurttila sanoo.

”Suomessa tehdään päätöksiä, joissa perheet rikkoutuvat, perheitä ei voi yhdistää ja alaikäinen lapsi ei saa vanhempiaan luokseen. Tämä on nyt osa meidän suomalaista arkeamme.”

Kurttila on huolissaan erityisesti yksin tulleista alaikäisistä, jotka eivät saa vanhempiaan Suomeen.

Suomi myönsi viime vuonna 986 oleskelulupaa, joiden perusteena oli turvapaikan saaneen perheenyhdistäminen. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 406. Alaikäisten lasten huoltajille myönnettiin viime vuonna vain viisi oleskelulupaa. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 15.

Maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen Maahanmuuttovirastosta kiistää Kurttilan ja järjestöjen kritiikin.

”Lapsen etu otetaan huo­mioon päätöksissä. Tämä on asia, johon olemme viime vuosina kiinnittäneet entistä enemmän huomiota”, Suominen sanoo.

”Vaikka päätös olisi kielteinen, se ei tarkoita, etteikö lapsen etua olisi huomioitu. Meillä on tietty soveltamiskäytäntö, jota testataan koko ajan. Kielteisistä päätöksistä tehdään valituksia, ja seuraamme niitä tarkkaan. Jos korkeimmasta hallinto-oikeudesta tulee viestiä, että linjassamme on korjattavaa, me ilman muuta korjaamme sitä.”

Riihimäellä Gashaw ja Huner odottavat korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Jos se ei tule ajoissa, Gashawin ja Sämän on lähdettävä ensi viikolla.

Mikä heitä odottaa Irakissa?

”Emme tiedä. Ei Gashawilla ole siellä enää elämää eikä kotia. Perheen hän ainakin menettää, sillä minä en voi palata Irakiin”, Huner sanoo.

Maahanmuuttovirasto tiedotti alkuviikosta, että käännytyspäätös olisi koskenut myös perheen kolmen kuukauden ikäistä vauvaa, vaikka vauvasta ei olekaan tehty erikseen päätöstä.

Näillä ehdoilla saa perheensä Suomeen

 Eduskunta käsittelee parhaillaan ulkomaalaislain muutosta. Laki kiristäisi perheenyhdistämisen ehtoja nykyisestä.

 Jatkossa perheenkokoajalta vaaditaan turvattua toimeentuloa useammin kuin ennen.

 Turvattu toimeentulo tarkoittaa kahden aikuisen ja kahden lapsen perheessä vähintään 2 600 euron nettotuloja kuussa.

 Tulorajaa ei ole, jos perheenkokoaja on saanut turvapaikan tai on kiintiöpakolainen ja perheenyhdistämistä haetaan kolmen kuukauden sisällä.

 Toissijaisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneita tulorajat koskisivat aina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Maahanmuutto
 • Lapsiperhe
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuollut ja useita haavoittunut

  6. 6

   Tämä oli nyt tässä, tai sitten ei – Trump vihjasi, että Obamacare voisi vielä kaatua likaisen tempun avulla

  7. 7

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  8. 8

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  9. 9

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  10. 10

   Arnold Schwarzenegger oli maailman isoin toimintatähti, joka nousi kuvernööriksi kuin Donald Trump presidentiksi – olemalla menestynyt mies, joka ahdistelee ja kourii naisia häpeilemättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  6. 6

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  7. 7

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  8. 8

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  9. 9

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  10. 10

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää