Valikko
Kotimaa

Suomesta käännytettävälle irakilaisäidille olisi järjestynyt työpaikka – Presidentti Halonenkin otti kantaa tapaukseen

Perheenäidin ja lapsen saamaa käännytyspäätöstä arvosteli Twitterissä myös Tarja Halonen.

Riihimäellä asuvan Huner Ali Muhammedin ja hänen perheensä tapaus on herättänyt suomalaiset arvostelemaan byrokratian kankeita rattaita. Helsingin Sanomat kertoi perheen tilanteesta sunnuntaina.

Huner on asunut Suomessa seitsemän vuotta. Hänelle on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa. Hänen myöhemmin Suomeen Irakista saapuneet vaimonsa Gashaw Khaleel Hamad ja kolmevuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed ovat sen sijaan saaneet käännytyspäätöksen.

Perheen kolmen kuukauden ikäisen Klara-vauvan oleskeluluvasta ei ole vielä päätöstä, joten hän jäisi Suomeen äidin ja toisen lapsen lähtiessä Irakiin.

Maahanmuuttovirasto on hylännyt Gashawin hakemukset sekä perheenyhdistämisestä että turvapaikasta. Perheenyhdistämisen esteenä on viraston mukaan isän liian pieni palkka, turvapaikan puolestaan se, että Gashawilla on kotimaassaan Irakissa turvaverkko.

Hallinto-oikeus ei hyväksynyt päätöksistä tehtyjä valituksia. Nyt perhe hakee valituslupaa ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokieltoa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Perheen hankalaa tilannetta kommentoi sunnuntaina muiden muassa presidentti Tarja Halonen Twitter-viestissään. ”Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa – myös pakolaisen perhe”, Halonen kirjoittaa.

Maahanmuuttovirasto (Migri) vastasi Haloselle omassa Twitter-viestissään: ”Lapsen etu huomioidaan aina. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lapsille vain myönteisiä päätöksiä.”

Näin totesi myös Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen HS:n sunnuntaina julkaistussa uutisessa.

Migri muistutti sunnuntaisessa twiitissään myös, etteivät tunteet saa vaikuttaa viraston päätöksiin, jotka tehdään lain mukaan.

Perheen kohtelua arvostelevia kannanottoja julkaisivat sunnuntaina myös useat kansanedustajat, puoluejohtajat ja mielipidevaikuttajat.

Sunnuntaina perustettuun adressit.com-nettivetoomukseen oli alkuiltaan mennessä kertynyt liki 12 000 allekirjoitusta perheen puolesta.

Riihimäellä perhettä on voimavarojensa mukaan yrittänyt auttaa ystävien lisäksi seurakunta.

”Perheen äidille olisi kauttamme järjestynyt osapäiväinen apuohjaajan työpaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton Riihimäen yhdistyksen järjestämässä lasten kesätoiminnassa. Tämä yritys kilpistyi kuitenkin siihen, että äiti ei saa tehdä töitä ilman työlupaa”, kertoo Riihimäen seurakunnan kirkkoherra Sirpa Viherä.

Työluvan saaminen saattaa hänen mukaansa kestää jopa neljä kuukautta. Äidin ja lapsen käännytys voidaan panna toimeen jo alkavan viikon perjantaina.

Seurakunnan auttamiskeinot ovat Viherän mukaan tällaisissa tapauksissa vähissä. Hän kuitenkin arvelee, että Riihimäen seurakunta voisi toimia niin kutsutun kirkkoturva-ajatuksen mukaisesti.

”Sen mukaan kirkko voi yhteistyössä viranomaisten kanssa toimia niin, että avuntarvitsijoiden annettaisiin esimerkiksi oleskella seurakunnan tiloissa. Tämä tulee meillä ehkä harkittavaksi. Toisenlainen ratkaisu olisi kuitenkin toivottavampi.”

Viherän kanssa samoin ajattelee irakilaisperheen tilanteeseen perehtynyt riihimäkeläinen seurakuntapastori Jukka Vänskä.

”Kirkkoturvaa on Suomessa annettu tällaisissa [turvapaikka]tapauksissa aiemminkin. Toivottavasti ratkaisu löytyy muuta kautta, mutta jos rohkeutta vaativia toimia tässä tapauksessa tarvitaan, niin perheelle löytynee turvapaikka seurakunnasta.”

Vänskän mielestä on valitettavaa, että häädön uhkaama perhe putoaa moneen byrokratiakuoppaan.

”Jos perheen vanhemmat olisivat olleet naimisissa jo ennen äidin tuloa Suomeen, heidän tilannettaan tarkasteltaisiin eri tavalla kuin nyt.”

”Lisäksi äidin ei katsota olevan enää turvapaikanhakija, koska hakemuksesta on hänelle tullut kielteinen päätös. Turvapaikanhakija saisi tehdä töitä ja ansaita palkkaa.”

Työperusteisen oleskeluluvan hakeminen kestäisi tässä tapauksessa liian kauan.

Vänskä muistuttaa, että perheen hyvinvoinnin puolesta toimimisessa ei ole kysymys lain rikkomisesta.

”Kyse on siitä, miten lakia tulkitaan ja sovelletaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuutto
 • Pakolaiset
 • Turvapaikanhakijat
 • Riihimäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Mies ryöstettiin väkivaltaisesti Vantaan Korsossa

  5. 5

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  10. 10

   Game of Thrones -sarjan tekijöiltä tulee uusi sarja, eikä sillä ole mitään tekemistä Westerosin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  4. 4

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  5. 5

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  6. 6

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  7. 7

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää