Valikko
Kotimaa

THL:n tutkimus: Ero perheestä voi aiheuttaa psyykkisiä oireita ja vaikeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista

Tutkimusten mukaan ero perheestä on yhteydessä maahanmuuttajien ahdistukseen ja masennukseen. Perheenyhdistäminen nousi keskusteluun, kun HS kertoi, että irakilaismiehen vaimoa ja lapsia ollaan käännyttämässä Suomesta.

Lapsuudenperheestä erossa olo liittyy maahanmuuttajien univaikeuksiin, ahdistus- ja masennusoireisiin sekä kotoutumisen vaikeuksiin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistavan tutkimuksen mukaan vanhemmista ja sisaruksista erossa ololla on yhteys aikuisten maahanmuuttajien hyvinvointiin ja kotoutumiseen Suomeen.

”Ne, joilla on lähisukulaisia entisessä kotimaassa, voivat huonommin kuin ne, joilla lähisukulaiset asuvat Suomessa”, tutkimuspäällikkö Anu Castaneda kertoo.

Tutkimuksen mukaan erityisesti perheestään erossa asuvilla kurditaustaisilla vakavat masennus- ja ahdistuneisuusoireet ovat selvästi yleisempiä kuin koko väestöllä ja kurdeilla, joiden lapsuudenperhe asuu Suomessa.

Vastaavasti perheensä kanssa Suomessa asuvat kurditaustaiset ovat useammin töissä, osaavat suomea tai ruotsia ja kokevat vähemmän yksinäisyyttä.

Kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus perustuu THL:n vuosina 2010–2012 keräämään Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksen poikkileikkausaineistoon.

Siinä selvitettiin hyvinvointiin ja kotoutumiseen liittyviä tekijöitä somali- ja kurditaustaisilla aikuisilla, joilla ainakin toinen vanhemmista ja joku sisaruksista asuu Suomen ulkopuolella.

Tutkimuksessa ei voitu aineiston perusteella selvittää, miten puolisosta ja lapsista erossa olo vaikuttaa maahanmuuttajiin. Castanedan mukaan kansainvälisissä, laadullisissa tutkimuksissa on osoitettu, että perheestä erossa ololla on selvä yhteys pakolaisten psyykkisiin oireisiin ja integroitumiseen.

”Vanhempien ja sisarusten osalta yhteydet hyvinvointiin ja kotoutumiseen ovat tutkimuksessamme selvät. Oletan, että ne olisivat vielä selvemmät, jos olisimme voineet tarkastella puolisoja ja lapsia”, hän pohtii.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan ilman perheenjäseniä muuttaneilla pakolaisilla on jatkuva huoli kotimaan turvattomiin oloihin jääneistä perheenjäsenistään.

”Jos kokee ahdistusta siitä, miten perheenjäsenet voivat konfliktin keskellä, on ymmärrettävää, että se vie psyykkistä kapasiteettia, jota voisi käyttää esimerkiksi kotoutumiseen tarvittavaan kielen oppimiseen.”

Castanedan mukaan Suomessa ajatellaan, että maahanmuuttajat kotiutuvat, kun heidät laitetaan kielikurssille ja töihin. Samalla pitäisi kuitenkin muistaa, että terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat ovat edellytyksiä esimerkiksi kielen oppimiselle, hän sanoo. Maahanmuuttajat ovat myös taustansa ja elämänmuutostensa vuoksi alttiita terveyshaitoille.

”Tiedämme koko väestön osalta, että jos kaikki energia menee mielenterveyden ylläpitämiseen, elämään on vaikea saada mahtumaan esimerkiksi opiskelua.”

Samassa maassa asuvat perhe ja sukulaiset toimivat Castanedan mukaan myös sosiaalista tukea antavana suojakilpenä, kun uudessa ympäristössä pitää opetella uusia asioita.

Perheenyhdistämisehtojen kiristykset ovat nousseet viime päivinä keskusteluun, kun HS kertoi, että irakilaisperheen äitiä ja lapsia ollaan käännyttämässä Suomesta. Arvostelua herättäneen käännytyspäätöksen syynä on se, etteivät perheen isän tulot ole riittävän suuret.

Jos vireillä oleva lainmuutos toteutuu, toimeentulovaatimukset laajenevat koskemaan yhä useampia perheitä.

Castanedan mukaan perheenyhdistämiseen liittyvät poliittiset päätökset eivät ole ongelmattomia, ja helppoja ratkaisuja ei ole. Hän toivoisi, että isojen kysymysten äärellä painiskelevat päättäjät olisivat tietoisia tutkimustuloksista.

”Se, että ihmisillä on Suomessa perhettä, edistää hyvin todennäköisesti heidän kotoutumistaan ja hyvinvointiaan. Mikäli perheenjäseniä ei ole Suomessa, siinä otetaan integroitumista hidastava riski.”

Perheenyhdistäminen on laillinen maahanmuuton keino, joka voi Castanedan mukaan vaikuttaa turvapaikanhakijoiden määrään ja niistä johtuviin paineisiin. Jos perheenyhdistämisen kriteerit tiukkenevat, samat henkilöt saattavat pyrkiä Suomeen turvapaikanhakijoina.

”Sellainen maahanmuutto on perheenyhdistämistä hallitsemattomampaa ja vaikeammin ennustettavaa. Matka voi myös tehdä enemmän hallaa turvapaikanhakijoille itselleen.”

Näin tutkimus tehtiin

 THL:n tuore tutkimus on kvantitatiivinen tutkimus, joka perustuu vuosina 2010–2012 kerättyyn Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksen poikkileikkausaineistoon.

 Aineistoon poimittiin satunnaisotoksella 1 000 vähintään vuoden Suomessa asunutta 18–64-vuotiasta ihmistä kustakin tutkitusta maahanmuuttajaryhmästä. Somalitaustaisista 51 prosenttia ja kurditaustaisista 63 prosenttia osallistui tutkimukseen.

 Uudessa tutkimuksessa selvitettiin somali- ja kurditaustaisten maahanmuuttajien hyvinvointia ja kotoutumista.

 Hyvinvointia tarkasteltiin masennus- ja ahdistusoireiden, univaikeuksien ja koetun elämänlaadun näkökulmasta. Kotoutumista selvitettiin työssä olon, suomen tai ruotsin kielen osaamisen ja yksinäisyyden kokemusten perusteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maahanmuuttajat
 • Perhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   ”Vallanpitäjiemme osoittamaa törkeää kyynisyyttä voi verrata­ ainoastaan natsien operaatioihin” – Leif Salménin kärjistykset sopisivat paremmin tv:n debattiohjelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää