Valikko
Kotimaa

Stubb harmitteli oman pesän likaantumista puheenjohtaja­kilpailussa: ”Lyön ensi kerralla nyrkkiä pöytään”

Kokoomuksen puheenjohtaehdokkaat sanailivat tiistaina Sanomatalon Mediatorilla HS:n väittelyssä muun muassa kokoomuksen alentuneesta kannatuksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaehdokkaat sanailivat tiistaina Sanomatalon Mediatorilla HS:n väittelyssä muun muassa kokoomuksen alentuneesta kannatuksesta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb harmitteli, että hän ei ole lyönyt kyllin lujaa nyrkkiä pöytään kokoomuksen keskinäisen mollauksen lopettamiseksi. Sisäministeri Petteri Orpo myönsi, että Stubb kiirehti ilmoittamaan päivähoitomaksujen korotusten perumisesta eduskunnalle hänellekään kertomatta.

Kokoomuksen viimeisen puheenjohtajatentin alla tiistaina Sanomatalolla MTV julkisti, että piirihallitusten jäsenille tehdyssä kyselyssä Orpo on puolueväen ylivoimainen suosikki.

Orpon kannatus oli kyselyssä 59 prosenttia, Stubbin 33 ja kansanedustaja Elina Lepomäen viisi prosenttia.

Stubb vähätteli kyselyä.

”Tullaan seuraavina päivinä näkemään erilaisia kyselyitä, erilaisilla osumatarkkuuksilla. Kisa tulee olemaan huomattavasti tiukempi. Uskon, että Lappeenrannassa nähdään sellainen tulos, jossa porukat päättävät, eivätkä Maikkarin kyseenalaiset gallupit.”

Lepomäki totesi, että ”tilastotieteilijänä voin sanoa, että otos ei ole kattava”.

”Piirijohtajathan eivät asiaa päätä. Minä olen korostetusti kentän ja kansalaisyhteiskunnan ehdokas. En ole tullut politiikkaan puoluekoneiston tai valtaeliitin kautta. Haluan tuoda politiikkaan uutta osaamista, uudenlaista johtamista ja näkemystä, joka kunnioittaa paremmin kokoomuslaista perinnettä.”

Orpo oli kyselyyn tyytyväinen.

”Minusta piirihallitusten jäsenet eivät ole puolue-eliittiä. He ovat kentän edustajia, eri puolilta Suomea. Olen tyytyväinen ja iloinen, että saan heiltä tukea. Kentällä kokoomuksen perusväki haluaa rytmivaihdosta.”

Kun tenttaajat, Helsingin Sanomien politiikan toimittajat Marko Junkkari ja Teija Sutinen, tivasivat, missä Stubbilla on mennyt vikaan, Stubb harmitteli, että puheenjohtajakisassa oma pesä on päässyt likaantumaan.

Stubb ilmoitti, että puoluetoverien mollaaminen ei enää käy päinsä.

”Tietyissä tilanteissa en ole lyönyt nyrkkiä tarpeeksi kovaa pöytään. En voi kertakaikkiaan sietää, että toista ihmistä haukutaan ja mollataan julkisesti tai muutoin. Meidän täytyy käyttäytyä kunnioittavasti toisiamme kohtaan. Seuraavan kerran kun joku kokoomuslainen haukkuu toista kokoomulaista julkisuudessa, silloin lyödään nyrkkiä pöytään .”

”Kokoomuksen omaa pesää ei pidä liata”, Stubb sanoi.

Orpo harmitteli, että yhteys ihmisiin on kadonnut ja luottamus laskenut.

”Helsingissä tutkimusten mukaan vihreät ovat ylivoimaisesti suurin puolue. Meillä kuntavaalit ovat vuoden päästä. Olen todella huolissani, miten käy, jos nyt ei oteta rytmivaihdosta. Haluan, että vuoden päästä valitaan kokoomuslainen pormestari ja kokoomus on suurin puolue.”

Lepomäki arvosteli Stubbia ja myös Orpoa paikallisen sopimisen vesittymisestä.

”Kokoomuksen olisi pitänyt edistää sopimusvapautta hallituksessa huomattavasti enemmän. Meillä olisi ollut siihen peliteknisesti myös kaikki mahdollisuudet.” Lepomäki sanoi.

Stubbia ärsytti, kun häneltä tivattiin mahdollisista ministerikierrätyksistä, jos hän saa jatkokauden.

”Nyt on kyse puheenjohtajavaalista, ei ministerivaalista.”

Orpo tyytyi sanomaan, että sisäministerisalkkua tarkistetaan, koska hän puheenjohtajana ottaisi valtiovarainministerin salkun.

Lepomäki sanoi, että hän ei aio tavoitella edes varapuheenjohtajan paikkaa puolueessa, jos häntä ei johtoon valita.

”En ole huolissani Lepomäestä. Hän pärjää jatkossakin. Olen huolissani Suomesta.”

Lepomäki haastoi kilpailijoitaan toimettomuudesta puolueen tavoitteiden ajajina hallituksessa.

”Yksi syy, miksi kokoomus on alennustilassa on se, että kokoomus oli viime kaudella pääministeripuolue. Nyt jälkikäteen selitellään, että tilanne oli hankala. Kyllä joskus pitää tehdä asioille jotain.”

”Perussuomalaiset ovat saaneet hallituksessa tavoitteitaan enemmän läpi. Meillä on kertakaikkiaan huonoa johtamista ja huonoa toimeenpanoa. Tulokset puhuvat puolestaan. Ei ole enää vastuunkantoa, jos pidetään sellaista hallitusta pystyssä, joka ei kykene muuttamaan isänmaan suuntaa”, Lepomäki ryöpytti.

Stubb myönsi pohtineensa hallituksen hajottamista, mutta painotti, että kokoomus on myös uudistunut.

”Jälkikäteen mietittynä hallitus olisi pitänyt hajoittaa kesäkuussa 2014. Mutta siinä olisi ollut perustuslaillisia ongelmia.”

Orponkin mielestä kokoomuksen olisi pitänyt tehdä hallitustyön rinnalla ohjelmatyötä. Yksin ei silti voi päättää.

”Politiikka on sellaista, että mennään askel kerrallaan. Kun yksin ei voi päättää.”

”Nyt tehdään historian kokoomuslaisinta hallituspolitiikkaa. Tämä on se, joka kääntää kokooomuksen suunnan. Tosiasia on, että Suomella menee hyvin ja kokoomus on osa tätä menestystarinaa”, Stubb korosti.

Orpo on jo väläyttänyt hallitusohjelmaan muutoksia, jos hänestä tulee puheenjohtaja.

”Isoin asia, jossa olemme jäljessä, on työllisyys ja kilpailukyky. Haluan keskustella pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa, miten tästä eteenpäin jatketaan. ”Stubb kertoi keskustelleensa Sipilän kanssa viimeksi aamulla hallitusohjelman toimeenpanon vauhdittamisesta.

”Työllisyyden puolella tarvitaan lisätoimia, jos pidetään kiinni hallitusohjelman kirjaimesta”, hän sanoi.

Lepomäki haluaisi irrottaa paikallisen sopimisen kilpailukykysopimuksesta.

”Emme saavuta mitenkään 72 prosentin työllisyysastetta ilman, että vapautamme työmarkkinoita. Pienille ja mikroyrityksille pitää sallia nykyistä helpompi työllistäminen.”

Lepomäki uudistaisi myös sosiaaliturvaa ja jatkaisi työttömyysturvan uudistamisessa.

”En ole pystynyt puolustamaan kaikkea politiikkaa, mitä tällä kaudella tehty. Se on mennyt aika kauaksi siitä, mitä kokoomus minulle edustaa.”

Ainakin kotitalousvähennys paranee ja yrittäjäverotus kevenee jo syksyn bujdettiriihessä, olipa Orpo tai Stubb valtiovarainministeri.

Orpo myös haluaisi helpottaa verokeinoin työn perässä liikkumista.

”Haluaisin, että asuntokaupassa maksettavaa varainsiirtoveroa alennettaisiin. Ihmiset ovat monesti tilanteessa, että oma työ on hävinnyt ja muualta olisi töitä tarjolla, mutta ei pysty lähtemään, koska on kiinni omistusasunnossaan.”

Stubb lupasi yrittäjäveropaketin elokuun budjettiriiheen mennessä.

”Yrittäjävähennys, maksuperusteinen alv, sukupolvenvaihdos ja kotitalousvähennyksen korottaminen”, Stubb luetteli.

”Jos jotain korotetaan, sitten kuluttaja- , haitta- ja välillisiä veroja korotetaan.”

Subb närkästytti hallituskumppanit viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun hän kiirehti kertomaan, että hallitus aikoo perua päivähoitomaksujen korotukset. Asiasta ei ole vielä hallituksessa sovittu.

”Henkilökohtainen näkemykseni on, että korotuspäätös ei ole reilu päätös. Ei fiskaalisesti järkevä, eikä myöskään naisia kohtaan reilua. Jos itse saisin päättää, ja toivottavasti tässä onnistutaan, päätös perutaan”, Stubb sanoi.

Orpo komppasi.

”Tämä olisi järkevä päätös. Toivon, että hallitus päätyy tähän.”

Orpo kuitenkin myönsi, että Stubbin ilmoitus tuli hänellekin yllätyksenä.

”Olimme puhuneet tästä omassa porukassa. En tiennyt, että asia nousee kyselytunnilla esille”, Orpo tunnusti.

Koko puheenjohtajatentti on katsottavissa HSTV:n videolla:

Kokoomuksen puheenjohtajakisa

 Kokoomuksen uusi puheenjohtaja valitaan lauantaina Lappeenrannan puoluekokouksessa.

 Puheenjohtajavaalin ennakkosuosikkeja ovat ministerit Alexander Stubb sekä Petteri Orpo, kun taas Elina Lepomäellä on haastajan rooli.

 Kokoomuksen sisällä on noussut kritiikkiä Stubbia kohtaan. Eduskuntaryhmä on tyytymätön muun muassa siihen, ettei Stubb ole kyennyt viemään hallituksessa läpi kokoomukselle tärkeimpiä asioita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Verottaja tutkii Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  7. 7

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  8. 8

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  9. 9

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  10. 10

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viivi Lehikoinen aitoi 19-vuotiaiden EM-pronssia hurjalla ennätysparannuksella: ”Tuo aika oli hirveä yllätys”
  3. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  4. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  5. Verottaja tutkii Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin
  6. Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin
  7. ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu
  8. Jenna Laukkanen jäi sekauintiennätyksellään MM-kisojen alkueriin – kaksi muutakin suomalaista karsiutui jatkosta
  9. Temppelin torni luisui jokeen Myanmarissa – Rankkasateiden aiheuttamien tulvien uskotaan tuhonneen perustukset
  10. Tunti sitten
  11. Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu
  12. Real Madridin tähtipuolustaja siirtyy pelaajakaupoilla mässäilevään Manchester Cityyn – kymmenien miljoonien arvoinen sopimus
  13. Näytä lisää