Valikko
Kotimaa

Vatsatautiepidemia jatkuu yhä Siljan laivoilla – Serenade ja Symphony jatkavat liikenteessä

Silja Tallink ei aio vielä pysäyttää laivoja telakalle.

Silja Symphonylla ilmoitettiin tiistain ja keskiviikon väliseltä yöltä vielä kolme vatsatautitapausta. Sairastuneista kaksi oli miehistön jäseniä ja yksi matkustaja, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

Silja Serenadelta on tullut ilmoitus yhdestä vatsatautiin sairastuneesta matkustajasta.

Laivat jatkavat edelleen liikenteessä, mutta niillä järjestetään tehosiivoukset tällä viikolla Helsingissä. Symphony siivotaan torstaina ja Serenade perjantaina.

Viime viikolla Silja Symphonylla sairastui vatsatautiin yli 160 ihmistä. Serenadella on havaittu muutama vatsatautitapaus tällä viikolla.

Nöjdin mukaan Tallink Siljalla ei ole vielä mietitty mahdollisia jatkotoimenpiteitä, jos loppuviikon tehosiivous ei auttaisi.

”Meillä on käytössä järeät toimenpiteet, jotka ovat THL:n mukaan riittäviä, eikä THL ole huolestunut asiasta”, Nöjd sanoo.

Nöjdin mukaan tilannetta mietitään uudestaan, jos laivoilla alkaa ilmetä uudestaan vähintään noin 20 hengen sairastumisia.

Vatsatautiepidemia on aiheuttanut jonkin verran perumisia Siljan risteilylähdöille. Viimeisimmiltä Silja Symphonyn lähdöiltä Helsingistä peruttiin Nöjdin mukaan 250–300 matkaa jokaiselta lähdöltä.

Silja Symphonyn norovirusepidemian alkuperää selvittävät tutkimukset jatkuvat edelleen.

”Viruksen alkuperää selvitetään testein ja kyselytutkimuksilla matkustajille”, kertoo erikoistutkija Satu Murtopuro Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ltä.

Murtopuron mukaan THL tutkii potilasnäytteitä matkustajilta ja Helsingin yliopisto laivoilta otettuja pintanäytteitä. Elintarvikkeet tutkitaan Tullilaboratoriossa.

Lisäksi Silja Tallink on lähettänyt matkustajilleen sähköisiä linkkejä kyselytutkimukseen, jonka on tehnyt Helsingin kaupungin ympäristökeskus.

Murtopuro ei osaa sanoa, mihin toimenpiteisiin tulisi ryhtyä, jos tehosiivoukset eivät auta. Asiaa selvitellään parhaillaan.

”Ei ole olemassa mitään yksittäistä sääntöä, kuinka monta kertaa laivan pitää olla siivottu, ennen kuin sen pitää jäädä telakalle. Varustamo tekee lopullisen päätöksen, THL ohjeistaa ja on yhteydessä muihin viranomaisiin tarpeen mukaan”, Murtopuro sanoo.

Maailmalla norovirusepidemiat ovat Murtopuron mukaan vaatineet joskus päivän tai muutaman päivän pysähdyksiä telakalle. Tällöin on ollut kyse isoista epidemioista, joissa satoja ihmisiä on sairastunut. Murtopuro kertoo, että esimerkiksi Yhdysvaltojen tautivirasto raportoi risteilyaluksilla vuosittain norovirusepidemioita.

Viraston ylläpitämän vahvistamattoman tilaston mukaan tänä vuonna yhdysvaltalaisilla laivoilla on ilmennyt kymmenen vatsatautiepidemiaa, joista yhdeksän on ollut noroviruksen aiheuttamaa.

Suomessa ei ole ollut ruotsinlaivoilla vastaavanlaisia epidemioita viime vuosina. Laivoilla on Murtopuron mukaan voinut kuitenkin sattua yksittäisiä tartuntoja, jotka eivät ole päätyneet yleiseen tietoon.

Suurin osa norovirusepidemioista jää Murtopuron mukaan havaitsematta, koska ihmiset sairastavat kotona ja tauti menee ohi itsestään ilman tarvetta hakeutua hoitoon.

Kilpailevan varustamon Viking Linen laivoilla vatsatautitapauksia ei ole viime aikoina ilmoitettu, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

”Seuraamme valppaana tilannetta. Sellainen toimenpide on tehty, että samat siivoojat, jotka siivoavat Tallink Siljan laivoja, eivät tule sen jälkeen siivoamaan Viking Linen laivoja”, Boijer-Svahnström sanoo.

Viking Line ja Tallink Silja käyttävät yleensä samoja siivousyrityksiä, jotka siivoavat laivoja satamassa.

Muuten Viking Linella pidetään kiinni normaaleista siivousrutiineista. Yhtiön laivoilla ei Boijer-Svahnströmin mukaan ole ollut isompia vatsatautiepidemioita useaan vuoteen. Yksittäisiä tapauksia havaitaan välillä.

Boijer-Svanhnströmin mukaan Tallink Siljan vatsatautiepidemia ei ole vaikuttanut Viking Linen matkojen myyntiin, eikä hänen tietoonsa ole tullut, että laivamatkoja olisi peruttu ainakaan isoja määriä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Haider al-Hello kertoo, miten norovirus tarttuu ja miksi se on niin sitkeä:

Miten norovirus tarttuu?

”Norovirus tarttuu yleensä henkilöstä toiseen fekaalis-oraalisin reitein eli ulosteesta käsiin, kädestä toisen henkilön käteen ja sitten suuhun. Se voi myös tarttua ympäristöstä henkilön, saastuneen pinnan, ruoan, veden, ja taudinkantajien kautta sekä pisaratartuntana esimerkiksi oksennuksen yhteydessä.”

”Oireet alkavat yleensä 12–48 tunnin kuluessa tartunnasta. Kuka tahansa voi saada norovirustartunnan ja sairastua. Henkilö voi myös saada norovirussairauden monta kertaa elämänsä aikana.”

Kuinka kauan henkilö voi tartuttaa muille noroa?

”Henkilö voi tartuttaa muille norovirusta, jos parhaillaan sairastaa sitä tai on hiljattain parantunut norovirusinfektiosta. Norovirusta voi löytyä ulosteesta myös jo ennen kuin sairaus alkaa. Sairastunut henkilö saattaa erittää norovirusta kaksi viikkoa tai jopa pidempäänkin parantumisen jälkeen.”

”Vaikka oireet normaalilla aikuisella loppuvat 12–60 tuntia taudin alkamisen jälkeen, saattavat oireet kestää jopa 120 päivää vanhuksilla, pienillä lapsilla sekä immuunipuutteisilla potilailla. Näihin ryhmiin kohdistuu suurin kuolleisuusriski.”

Miksi virus elää niin pitkään?

”Norovirus on poikkeuksellisen lämmönkestävä. Se sietää pakastamista ja alhaista pH:ta. Virus tuhoutuu kuitenkin kuumennettaessa 90 asteeseen kahdeksi minuutiksi.”

Miksi Silja Symphonylla on sairastunut niin moni?

”Norovirus voi levitä nopeasti suljetussa paikoissa kuten päivä- ja hoitokodeissa, kouluissa, kylpylöissä ja juuri risteilyaluksilla. Useimmat norovirusepidemiakaudet sijoittuvat marras-huhtikuulle.”

Laiva on siivottu sunnuntaina. Miksi laivalla tulee yhä ilmi uusia tapauksia?

”Laivan siivous ei välttämättä ole onnistunut hävittämään kaikkia noroviruksia pinnoilta. Esimerkiksi tartuttaja voi olla oireeton laivan työntekijä. Norovirusinfektioista 30 prosenttia ovat oireettomia. Oireeton noroviruskantaja voi tartuttaa muita vaikka itsellään ei ole sairautta. Työntekijöiden seulonta voi auttaa asiaa.”

”Voi myös olla, että mahdollista tartunnanlähdettä ei ole tunnistettu. Kesällä 2013 Espoossa hotellissa epidemian aiheuttajana oli noroviruksen saastuttama kaivovesi. Kukaan ei pystynyt selvittämään, miten norovirus oli joutunut sinne, mutta kaivon desinfioinnilla saatiin epidemian kuriin. Laivaan vesisäiliöt voisi myös tutkia.”

Kuinka matkustaja voi varautua laivalle, jotta välttyisi norolta?

”Tehostetulla käsihygienialla. Pesemällä kädet perusteellisesti saippualla ja vedellä varsinkin vessassa käynnin ja lasten vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan käsittelyä ja syömistä. Alkoholiperusteisten desinfektioaineiden käyttö käsien saippualla ja vedellä pesun jälkeen on suositeltavaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Silja Symphony
 • Vatsataudit
 • Sairaudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Kansainvälisiä opiskelijoita pitäisi houkutella jäämään töihin Suomeen

  9. 9

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  10. 10

   Ehdotus Kaartin maneesin uudesta käytöstä on kolme vuosikymmentä vanha

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää