Valikko
Kotimaa

Laaja verkkovika häiritsi passinhakua – häiriö koski kaikkia poliisin palveluja

Kun sähköinen haku keskeytyy, asiakkaan on vaikea tietää, miten edetä. Vuoden lopulla on luvassa valtakunnallinen neuvontapuhelin lupa-asioihin.

Laaja verkkovika häiritsi sähköistä poliisiasiointia parin päivän ajan. Esimerkiksi passin haku verkossa saattoi katketa kesken kaiken. Häiriöt olivat ajoittaisia, eli välillä palvelut toimivat, välillä ei.

”Yhteyden katkeamiset johtuivat laajasta verkkohäiriöstä, joka koski poliisin kaikkia ulkoisia palveluja. Häiriön syynä oli laitevika. Sen tarkempia tietoja näistä asioista ei ole tarjolla, koska kyseessä on turvallisuusverkko”, sanoo projektipäällikkö Kari Kanto Poliisihallituksesta. Ajoittaiset häiriöt alkoivat maanantaina aamulla ja kestivät liki kaksi päivää.

”Tänään on tullut vielä hajanaisia ilmoituksia ajanvarauksen takkuamisesta pääkaupunkiseudulla, mutta ne liittyvät todennäköisesti suureen kuormitukseen. Laajempi häiriö on meille tulleen tiedon mukaan ohi”, Kanto sanoo.

Kanto ei osaa arvioida, kuinka monella asiakkaalla esimerkiksi passin hakeminen verkossa keskeytyi häiriöitten takia.

”Varmasti häiriöt haittasivat useita kymmeniä ihmisiä”, hän uskoo.

Päivittäin sähköisiä passihakemuksia tehdään enimmillään noin 3 000, kun tiskiasiointeja on noin 2 000.

Toukokuussa poliisilta haettiin yli 82  000 passia, joista yli 50 000 pantiin vireille netin kautta. Neljännes passihakemuksista hoitui kokonaan verkossa. Näissä tapauksissa on kyse hakijoista, joiden vanhat passit ovat enintään kuuden vuoden takaa eikä sormenjälkiä tai uutta tunnistusta tarvita.

Tänä vuonna myönnetään poliisin arvion mukaan ennätysmäärä eli yli 800 000 passia. Sumaa aiheutuu muun muassa siitä, että tänä vuonna viimeiset kymmeneksi vuodeksi myönnetyt passit vanhenevat.

Esimerkiksi Helsingin poliisilaitokselta saa ajan vasta kesäkuun lopulle tunnistuskäyntiä varten.

Poliisihallitus onkin opastanut ruuhkien välttämiseksi tekemään hakemukset mahdollisimman pitkälti verkossa.

Ongelmia kuitenkin tulee, jos yhteys kesken kaiken katkeaa, kuten kävi maanantaina ainakin osalle hakijoista.

Poliisi kyllä varoitteli Twitterissä, että ”poliisin ajanvarausjärjestelmässä on häiriöitä” ja että ”ongelmaa selvitetään” tai ”korjaustoimenpiteet käynnissä”. Tiistaina välillä ilmoitettiin, että ongelma olisi ratkaistu ja välillä, että ongelmat jatkuvat.

Maanantaina iltapäivällä passihakemuksen sai tehtyä lähes loppuun maksamista myöten, mutta sitten ruudulle ilmestyi ilmoitus huoltokatkosta ja istunnon vanhentumisesta, eli toiminto keskeytyi.

Asiakkaan on vaikea tietää ilman ohjausta, miten tällaisessa tilanteessa tulee menetellä, paitsi yrittää uudelleen.

Keskeneräiseksi jäänyttä luonnosta ei ole ihan helppo löytää. Helposti joutuu myös maksamaan passin hinnan uudelleen. Verkosta ei löydy ohjeita, eikä mihinkään voi soittaa.

Vuoden lopulla on tiedossa helpotusta kuten puhelinneuvontaa lupahakemuksiin, lupaa hankepäällikkö Sirpa Mäkelä Poliisihallituksesta. Neuvontapuhelinta on pilotoitu huhtikuusta lähtien jo Helsingin alueella virka-aikana.

Mäkelän mukaan vuoden lopulla tarjolla saattaa jo olla yksi valtakunnallinen neuvontanumero, johon voi soittaa virka-aikana esimerkiksi lupa-asioissa. Mäkelä muistuttaa myös, että Kansalaisneuvontapalvelustakin voi apua saada.

”Poliisia on todella vaikea tavoittaa”, Mäkelä myöntää kansalaispalautteen sävyn niin lupa-asioissa kuin myös ei-kiireellisissä muissa poliisiasioissa. Meneillään onkin erityinen tavoitettavuuden projekti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää