Valikko
Kotimaa

Silja taistelee yhä noroa vastaan, nyt poltetaan lelujakin – ”Ihme, että tällaisia epidemioita ei ole enemmänkin”

Symphonya on torstaina siivonnut vajaat 200 ulkopuolista siivousalan ammattilaista ja noin 200 miehistön jäsentä.

Lähes kaksi viikkoa Silja Symphonyn matkustajalaivaa piinannutta vatsatautiepidemiaa ei ole vieläkään saatu selätettyä. Pahin tautipiikki lienee takanapäin, mutta suursiivous työllistää yhä satapäin väkeä.

Sellaisia tavaroita, joita ei voi desinfioida, on esimerkiksi lähetetty jätteenkäsittelylaitokselle poltettavaksi.

”Pehmoleluja, palapelejä, kirjoja. Ei olla haluttu, että virus jää mihinkään leviämään.”

Torstaina Helsinkiin saapuneen Silja Symphonyn matkustajat eivät olleet huolissaan vatsataudista.

Jyväskyläläisen Eevaleena Diallon mukaan matkan peruuttaminen ei ollut tullut mieleenkään. Varotoimenpiteenä hän oli kuitenkin ottanut matkalle mukaan puhdistusliinoja, ja käsihygienian kanssa laivalla oltiin oltu erittäin tarkkana.

Tällä ja viime viikolla vatsatautiin on sairastunut Silja Symphonylla yhteensä noin 250 ihmistä ja Serenadella 10–20.

Symphonylla Helsinkiin saapuneen tukholmalaisen Eva Anderbergin mukaan asiaa ei ole käsitelty ruotsalaisessa mediassa lainkaan, eikä hänelle oltu erikseen ilmoitettu tautiriskistä.

Sisuradio uutisoi aiemmin tällä viikolla, että ruotsalaisia matkustajia on informoitu epidemiasta puutteellisesti. Tallink Siljan ruotsinkielisellä sivulla ei ole samanlaista varoitusta taudista kuin suomalaisilla sivuilla.

Laivalla taudista tiedottaminen ja matkustajien ohjeistaminen sujui kuitenkin Anderbergin mukaan hyvin. Hän oli saanut taudista etukäteen tiedon suomalaiselta serkultaan.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Petteri Carlson uskoo, että Tallink Siljan norovirusepidemia alkaa olla laantumaan päin, koska sairastuneita on enää vain muutamia. Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan kuusi matkustajaa kertoi vatsatautioireista laivan tullessa Helsinkiin torstaina.

Matkailulääketieteeseen perehtyneen Carlsonin mukaan noroviruksen aiheuttamat vatsatautiepidemiat ovat maailmalla yleinen ilmiö, erityisesti risteilylaivoilla.

”Ihmettelen sitä, että tällaisia vatsatautiepidemioita ei ole ollut Suomessa enempää, vaikka laivaliikenne Suomen ja Ruotsin välillä on niin vilkasta”, hän sanoo.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan vuosina 2008–2014 tehdyillä 30 000 risteilymatkalla vatsatautiepidemioita esiintyi 133 matkalla, Carlson kertoo. Epidemioista 97 prosenttia oli noroviruksen aiheuttamia.

Carlsonin mukaan juuri norovirus on erityisen hankala riesa risteilyaluksilla. Se voi pesiytyä laivaan hyvin sitkeästi. Noin kymmenen vuotta sitten eräs laiva jouduttiin Yhdysvalloissa tyhjentämään ja desinfioimaan kuusi kertaa, ennen kuin norovirus saatiin talttumaan, Carlson kertoo.

Carlson uskoo, että epidemiat voivat olla yleisempiä Yhdysvaltojen risteilylaivoilla kuin ruotsinlaivoilla sen vuoksi, että ruotsinlaivoilla matkustajat viipyvät vain päivän tai pari, kun taas Yhdysvalloissa risteilyillä ollaan jopa viikkoja.

Risteilyalusten norovirusongelmaan on maailmalla yritetty kovasti löytää ratkaisua, mutta mitään täydellistä keinoa ei ole. Carlsonin mukaan tärkeimpiä ovat huolellinen käsihygienia ja hyvät käsienpesu- ja desinfektiomahdollisuudet laivalla. Lisäksi matkustajien kannattaisi ilmoittaa vatsatautioireista henkilökunnalle ja tarvittaessa sairaanhoitajalle.

Silja Symphonylla aloitettiin tehosiivous tänään, kun laiva saapui satamaan Helsingissä.

”Siellä on siivoamassa vajaat 200 ulkopuolista siivousalan ammattilaista ja noin 200 miehistön jäsentä”, Nöjd sanoo.

Siivous ei vaikuta Symphonyn aikatauluihin, vaan laiva lähti torstai-iltana normaalisti matkaan. Laivan palvelupisteet ovat kuitenkin kiinni silloin, kun Symphony on satamassa.

Silja Serenade tehosiivotaan perjantaina.

Norovirukset ovat viruksia, jotka aiheuttavat akuutin suolistotulehduksen, jolle on ominaista nopea oireiden alku. Oireita ovat esimerkiksi oksentelu, ripuli, vatsan kouristukset, päänsärky ja kuume.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Haider al-Hello kertoo, miten norovirus tarttuu ja miksi se on niin sitkeä:

Miten norovirus tarttuu?

”Norovirus tarttuu yleensä henkilöstä toiseen fekaalis-oraalisin reitein eli ulosteesta käsiin, kädestä toisen henkilön käteen ja sitten suuhun. Se voi myös tarttua ympäristöstä henkilön, saastuneen pinnan, ruoan, veden, ja taudinkantajien kautta sekä pisaratartuntana esimerkiksi oksennuksen yhteydessä.”

”Oireet alkavat yleensä 12–48 tunnin kuluessa tartunnasta. Kuka tahansa voi saada norovirustartunnan ja sairastua. Henkilö voi myös saada norovirussairauden monta kertaa elämänsä aikana.”

Miksi virus elää niin pitkään?

”Norovirus on poikkeuksellisen lämmönkestävä. Se sietää pakastamista ja alhaista pH:ta. Virus tuhoutuu kuitenkin kuumennettaessa 90 asteeseen kahdeksi minuutiksi.”

Miksi Silja Symphonylla on sairastunut niin moni?

”Norovirus voi levitä nopeasti suljetussa paikoissa kuten päivä- ja hoitokodeissa, kouluissa, kylpylöissä ja juuri risteilyaluksilla. Useimmat norovirusepidemiakaudet sijoittuvat marras-huhtikuulle.”

”Voi myös olla, että mahdollista tartunnanlähdettä ei ole tunnistettu. Kesällä 2013 Espoossa hotellissa epidemian aiheuttajana oli noroviruksen saastuttama kaivovesi. Kukaan ei pystynyt selvittämään, miten norovirus oli joutunut sinne, mutta kaivon desinfioinnilla saatiin epidemian kuriin. Laivan vesisäiliöt voisi myös tutkia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Silja Symphony
 • Vatsataudit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  8. 8

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  9. 9

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  10. 10

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  9. 9

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää