Kotimaa

Liikuttunut Arhinmäki jätti vasemmistoliiton johdon – kehui vuolaasti lauantaina puheenjohtajaksi nousevaa Li Anderssonia

Arhinmäki piti jäähyväispuheen, jolle puoluekokous taputti seisaaltaan.

Oulu

Vasemmistoliiton puoluekokouksessa silmät kostuivat perjantaina, kun puolueen puheenjohtajuudesta lauantaina luopuva Paavo Arhinmäki piti jäähyväispuheensa.

Kokousväki keskeytti puheen yhdeksän kertaa taputuksin ja lopuksi kiitti väistyvää puheenjohtajaansa seisaaltaan.

Arhinmäki kehui lauantaina valittavaa uutta puheenjohtajaa Li Anderssonia taitavaksi, osaavaksi, asioihin perehtyväksi, nopeaksi ja teräväksi.

”Li Andersson on loistava tuleva puheenjohtaja.”

Hän antoi myös selvät ohjeet seuraajalleen. Hän sanoi, että yhteiskunnan ilmapiiri on koventunut ja muuttunut, mutta vasemmistoliiton vastaus ei ole asenteiden koventaminen.

”Vasemmistoliittoa ei tarvita mihinkään, jos emme erityisesti vaikeina aikoina pidä kiinni perusarvoistamme: solidaarisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta”, hän sanoi.

”Yhteiskunnan jakaantuminen on suurin yhteiskunnallinen uhkamme. Me olemme puolue, joka ei anna periksi arvoissaan. Me olemme puolue, joka ei hylkää heikossa asemassa olevia.”

Arhinmäki johti puoluetta vuodesta 2009 eli seitsemän vuotta. Sinä aikana puolueen kannatus laski koko ajan ja on nyt jämähtänyt kahdeksan prosentin paikkeille. Kova paikka Arhinmäelle oli, että viimeisissä eduskuntavaaleissa hänen puheenjohtajakaudellaan vuonna 2015 puolue menetti vielä kaksi kansanedustajan paikkaa.

Hän on ollut oman tiensä kulkija. Hän sai kritiikkiä siitä, että edusti näkyvästi punavihreää kaupunkilaisvasemmistolaisuutta, kun puolue tarvitsi yhdistäjää. Urheilu- ja kulttuuriministerin salkun valitseminen ihmetytti myös, kun puheenjohtajalle olisi ollut tarjolla painavampi liikenneministerin salkku.

Ikäviä ei kuitenkaan muisteltu perjantaina tärkeällä hetkellä.

Arhinmäki sanoi puolueen kehittyneen avoimemmaksi ja demokraattisemmaksi. Häntä ilahdutti, että kannatus erityisesti nuorten keskuudessa kasvaa.

Vaikka eduskuntaryhmä on pienentynyt, se on samalla nuorentunut ja naisistunut. Vasemmistoliitto ei ole enää vanhojen äijien puolue.

”Minusta tuntuu, että nyt 25 vuoden kuluttua alamme olla lähellä sitä puoluetta jollainen haluttiin perustaa vuonna 1990.”

Vasemmistolaisuuteen kuuluu Arhinmäen mukaan kriittisyys, mutta puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen kuitenkin varoitti, että puolue mielletään liian usein negatiiviseksi jarrumieheksi.

”Vasemmiston ei tule olla jarrumiehen roolissa, vaan painamassa yhteiskunnallisen muutoksen kaasupoljinta.”

Kerratessaan vaiheitaan vasemmistoliiton palveluksessa Arhinmäki joutui kokoamaan itseään liikutukselta.

”Olen ollut vasemmiston jäsen 20 vuotta, puolet elämästäni. Olen antanut kaikkeni puolueen eteen, osittain perheen ja läheisteni kustannuksella”, hän sanoi.

”Olen noussut kaupunginvaltuutetuksi, vasemmistonuorten puheenjohtajaksi, kansanedustajaksi, puolueen puheenjohtajaksi ja ministeriksi. Olen ollut presidentinvaaliehdokkaana.”

”Jotain on puolueessa tullut tehtyä.”

Arhinmäki aikoo jatkaa politiikassa rivimiehenä, asettua ehdolle eduskuntavaaleissa, olla puoluejohdon tukena ja apuna jos tarvitaan. Li Andersson on suora jatke Arhinmäen räväkälle linjalle, joten yhteistyön uskotaan olevan tiivistä.

Jäähyväispuheensa jälkeen Arhinmäki naureskeli helpottuneen näköisenä aulan puolella.

”On helpottunut olo. Nyt voi rauhassa vain seurata kokousta”, hän tunnusti. Illalla oli odotettavissa EM-kisojen avausottelu. Ehkäpä juuri se sai Arhin­mäen suun muikeaan hymyyn.

Vasemmistoliitto

 Vasemmistoliiton perustivat SKDL, SNDL ja SKP vuonna 1990.

 Puolueen puheenjohtajina ovat olleet Claes Andersson, Suvi-Anne Siimes, Martti Korhonen ja Paavo Arhinmäki.

  Li Andersson aloittaa puheenjohtajana lauantaina.

  Puolue sai 19 kansanedustajaa ensimmäisissä vaaleissa perustamisensa jälkeen 1991. Nyt kansanedustajia on 12.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolueet
 • Vasemmistoliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää