Kotimaa

Useiden suomalaisten työaika pitenee ensi vuonna – Metalliliitto hyväksyi kilpailukykyksopimuksen

Metalliliiton valtuusto hyväksyi perjantaina kilpailukykysopimuksen. ”Nyt on kova työ saada jäsenistömme ymmärtämään, miksi sopimus kannatti tehdä”, sanoo Metallin puheenjohtaja Riku Aalto.

Kilpailukykysopimuksen (kiky) toteutuminen on lopullisesti varmistunut, sillä Metalliliiton valtuusto hyväksyi sopimuksen mukaiset uudet työehdot perjantaina Helsingissä äänin 32–24.

Ilman Metallia sopimusta ei olisi syntynyt lainkaan. Muut työmarkkinoiden keskusjärjestöt hyväksyivät viime viikolla sopimuksen sillä ehdolla, että Metallin valtuusto hyväksyy sen.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus allekirjoittavat sopimuksen todennäköisesti alkuviikosta.

Hallitus ja työmarkkinoiden toimijat seurasivat hermostuneina äänestystä. SAK ehti jo julkaista vahingossa kello 11.38 tiedotteen, joka oli tarkoitettu tilanteessa, jossa valtuusto on hyväksynyt sopimuksen.

Metalliliiton hallitus hyväksyi sopimuksen perjantaina äänin 12–8, jolloin sopimuksen katsottiin jo syntyneen, mutta ehdollisena.

”En tiedä, onko helpottunut olo, mutta nyt on kova työ saada meidän jäsenistömme ymmärtämään, miksi tällainen sopimus kannatti tässä yhteydessä tehdä”, Metallin puheenjohtaja Riku Aalto sanoi kuusi tuntia kestäneen kokouksen jälkeen.

”Tämä oli jäsenistön kannalta parempi tulos, koska tässä oli näitä hallituksen vaihtoehtotoimia. Olisi ollut hankala selittää jäsenistölle, miksi lapsilisiä leikataan tai työttömyyskorvauksia leikataan. Ja sitten isona asiana paikallisen sopimisen kokonaisuus, joka oli alunperin siinä asennossa, että maan hallitus kyseenalaisti työehtosopimusten merkityksen paikallisessa sopimisessa”, hän sanoi.

Kilpailukykysopimuksen mukaan paikallista sopimista edistetään työehtosopimusten mukaisesti, ei lakiteitse.

Äänestystulos oli tiukka, sillä sosiaalidemokraattisesta ryhmästä seitsemän äänesti vastaan, vaikka ryhmä teki ryhmäpäätöksen äänestää sopimuksen puolesta. Valtuuston jäsenistä 36 kuului sosiaalidemokraattivetoiseen vaaliryhmään ja 20 vasemmistovetoiseen vaaliryhmään. Kolme vasemmistoliittolaista äänesti sopimuksen puolesta.

”En usko, että tämä aiheuttaa Metallin sisällä muutoksia, sillä tilanne on ollut tiedossa koko ajan. Neuvotteluissa yritimme löytää ratkaisun, joka voitaisiin hyväksyä, mutta näkyi, että sekin oli vaikea hyväksyä.”

Kokouksen alussa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi toivovansa ”vastuullista” päätöstä, joka perustuu harkittuun käsitykseen siitä, mitä sopimuksen hylkääminen tai hyväksyminen laajasti ottaen tarkoittaa.

Hän luetteli muun muassa ne 1,5 miljardin euron veronkorotukset ja lisäleikkaukset, jotka maan hallitus on hallitusohjelmassa ilmoittanut panna voimaan, jos sopimus ei synny.

Se merkitsisi leikkauksia muun muassa eläkeläisten, työttömien ja lapsiperheiden etuuksiin. Hän sanoi, että hallituksen lupaamat satojen miljoonien eurojen verokevennykset voivat myös jäädä toteutumatta.

”Jos sopimusta ei synny, hallituksella ei ole enää pidäkkeitä toteuttaa päätöksiään halutessaan”, Aalto sanoi.

Aallon jälkeen Metallin edunvalvontapäällikkö Jyrki Virtanen esitteli kilpailukykysopimuksen mukaisen työehtojen muutoksia sisältävän Metallin ja Teknologiateollisuuden neuvottelutuloksen. Juuri tästä neuvottelutuloksesta Metallin valtuusto lopulta päätti, mutta samalla se päätti koko kilpailukykysopimuksesta.

Alustavan käsityksen mukaan Metallin sopimus on palkansaajien kannalta parempi kuin useimpien muiden liittojen sopimukset.

”Rohkenen todeta, että kyseessä on kaikkein paras sopimus”, arvioi Metallin valtuuston puheenjohtaja

Esimerkiksi itse 24 tunnin työajan pidennyksestä on sovittu työehtosopimukseen liitetyssä pöytäkirjassa, joka on helpompi myöhemmin neuvotella pois kuin jos ehdot olisivat itse työehtosopimuksessa. Lisäpöytäkirjasta on neuvotteluissa mahdollista irtautua ensimmäisen kerran 31. joulukuuta 2019 alkaen.

Tällaista lisäpöytäkirjaa ei tiettävästi ole saanut sovittua juuri mikään muu liitto. Erityisesti sopimus on parempi kuin julkisella alalla, jossa leikataan myös lomarahoja.

Lähtökohtaisesti työajan pidennyksestä sovitaan paikallisesti työpaikoilla.

Jos liiton valtuusto olisi hylännyt sopimuksen, edessä olisivat olleet sekavat ajat ellei jopa kriisi politiikassa ja työmarkkinoilla.

Myös orastava luottamuksen kasvu Suomeen sijoituskohteena olisi voinut heiketä, sillä hallitus ja kaikki työmarkkinajärjestöt ovat laittaneet arvovaltansa sopimukseen. Kilpailukykysopimus on yksi hallituksen tärkeimmistä hankkeista.

Yli vuoden neuvoteltu kilpailukykysopimus allekirjoitetaan lähipäivinä, sillä kaikki muut mukana olevat liitot ja järjestöt ovat jo hyväksyneet sen. Tosin moni on hyväksynyt sopimuksen ehdollisena niin, että myös Metallin pitää hyväksyä sopimus.

Ensi vuonna muun muassa työaika pitenee jokseenkin kaikilla 24 tunnilla. Sopimuksen tarkoitus on piristää Suomen taloutta, kohentaa työllisyyttä ja näin lisätä verotuloja, jotta leikkauksia ei jouduttaisi tekemään. Lue tästä, mitä kilpailukykysopimus merkitsee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kilpailukykysopimus
 • Teemu Luukka
 • Metalliliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  3. 3

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  8. 8

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  9. 9

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  10. 10

   Räväkkä tv-koomikko haluaa Helsingin piispaksi: liberaalina pidetty kirkkoherra Teemu Laajasalo onkin ”kaappikonservatiivi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää