Valikko
Kotimaa

Orpo tavoitteli linjapuheessaan keskiluokan ääniä: Puolue ei ole keskustellut tarpeeksi köyhyydestä

Orpo aikoo tehdä kaikki ministerivaihdokset kerralla.

Lappeenranta. Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo piti puheessaan linjauksensa hyvin yleisellä tasolla kampanjansa teemoihin nojaten.

”Emme aja minkään yksittäisen eturyhmän asiaa. Kokoomus on jokaisen suomalaisen puolue”, Orpo vakuutti puheessaan Lappeenrannassa sunnuntaina aamupäivällä.

Hän sanoi, että kokoomus on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

”Tämä on suuri vahinko, koska juuri meillä kokoomuksessa on parhaat lääkkeet köyhyyteen: mahdollisuuksien tasa-arvo, työ, kannustavuus, hyvät peruspalvelut, koulutus.”

Orpo sanoi työllisyyden parantamisen olevan kokoomuksen tärkein tavoite tällä hallituskaudella.

Hän sanoi myös kokoomuksen pitävän kiinni hallitusohjelman tavoitteesta, jonka mukaan työehdoista ja palkoista sopiminen työpaikoilla tehdään mahdolliseksi.

Opettajat saivat Orpolta oman erityiskehunsa. Orpon mukaan kokoomuksen tavoitteena on pitää Suomi jatkossakin oppimisen ykkösmaana maailmassa.

Orpo oli valintansa jälkeen yhteydessä myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Kaksikon kanssa Orpo aikoi käydä lisäkeskusteluita maanantaina.

Kilpailukykysopimusta hän kommentoi kysyttäessä toteamalla, että se ei sido hallituksen käsiä sen enempää kuin on pakko.

Oman puolueensa kehittämisestä Orpolla oli idea heti äänestyksen jälkeen.

”Haluan kehittää kokoomuksen politiikkaa ihmiskasvoisempaan ja ihmistä välittävämpään suuntaan”, Orpo sanoi lauantaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puolueen puheenjohtajana.

Puheenjohtajavaihdoksen myötä ministerisalkut jaetaan kokoomuksessa uudelleen. Tuore puheenjohtaja kertoi tekevänsä kaikki ministerivaihdot kerralla.

Puheenjohtajaäänestyksessä Orpon kilpakumppaneina olleiden Stubbin ja Elina Lepomäen tulevista tehtävistä puolueessa Orpo ei halunnut vielä lauantaina puhua.

Hän ainoastaan kiitti heitä puheessaan erikseen. ”En olisi voinut kuvitella parempia kirittäjiä. Kiitos Alex, kiitos Elina.”

Hän painotti yhtenäisen puolueen ja kansanliikkeen tärkeyttä tilanteessa, jossa oman ehdokkaansa tappion kokeneet ovat pettyneitä puheenjohtajavaalin tulokseen.

Orpo sanoi ymmärtävänsä ja kunnioittavansa kyseisiä tunteita ja pyrkivänsä ansaitsemaan kaikkien luottamuksen edestä johtamalla.

”Tiedän mistä löydän kaksi ammattilaista, kun niitä kokoomuksen sisältä tarvitsen”, Orpo sanoi.

Kokouspaikalla Lappeenrannassa oli lauantaina valinnan jälkeen erittäin tunteikas ilmapiiri. Osa puolueväestä riemuitsi Orpon voitosta, osa taas liikuttui syvästi väistyvän puheenjohtajan Stubbin kiitospuheesta.

Orpo oli lähellä saada voittoon vaadittavan ääniosuuden jo äänestyksen ensimmäisellä kierroksella. Puheenjohtajavaalin toisella kierroksella vastakkain olivat Orpo ja Stubb.

Lauantaina Orpo arveli voittonsa ratkenneen sillä, että kokoomusta kohtaan tunnettu luottamus rakoili Stubbin puheenjohtaja-aikana.

Hän kutsui Stubbia ilmiöksi, suureksi persoonaksi ja uuden ajan poliitikoksi, jonka tapa tehdä politiikkaa on erilainen ja joka teki matkan varrella joitakin virheitä.

Konkreettisin seikka Orpon puheessa oli se, että hänen mielestään ensimmäisen vieraan kielen opiskelu pitää aloittaa jo ensimmäisellä luokalla tai jo päiväkodissa.

Myös köyhillä lapsilla pitää olla oikeus ainakin yhteen harrastukseen, Orpo linjasi.

Hän oli puhunut samasta teemasta myös lauantaina kampanjapuheessaan.

Orpon mukaan Suomen on uskallettava uudistua tilanteessa vaikka tutkimusten mukaan 2030-luvulle tullessa mahdollisesti 30 prosenttia nykyisistä työpaikoista on kadonnut.

”Kansakuntien kilpailussa pärjäävät ne, jotka kykenevät hyödyntämään teknologian muutosta”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan turvallinen tulevaisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisilä on mahdollisuus esimerkiksi opiskella uusi ammatti kun vanha menee alta.

”Taloudessa pitkälti kysymys uskalluksesta ja luottamuksesta”, Orpo sanoi.

Orpo kehui kampanjapuheidensa tapaan ”sitä ahkeraa joukkoa joka pitää Suomen pystyssä”.

Kun Suomea uhkaa kutistuminen, maksajien joukko kutistuu, jäljelle jäävien rasite kasvaa ja verot nousevat, Orpo listasi.

Tällöin kysymykseksi nousee Orpon mukaan se, saako korkeille veroille vastinetta.

”Ilman vahvaa keskiluokkaa ei ole hyvinvointia”, Orpo sanoi.

Hän toisti kampanjansa aikana toistamansa toiveen siitä, että hän haluaa kaikkien pysyvän mukana nopeassa muutoksessa.

”Minä tahdon, että jokainen –aivan jokainen –suomalainen pidetään mukana”, Orpo toisti.

Orpo kannusti puoluekenttää olemaan aktiivinen kymmenen kuukauden päässä oleviin kunnallisvaaleihin valmistautumisessa. Hän kertoi kokoomuksen olevan myös kuntapuolue, joka näkee kuntien aseman ja merkityksen entisestään vahvistuvan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  5. 5

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Jos alamme tuomita ihmisiä vastenmielisten mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  8. 8

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  3. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  4. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  5. Tunti sitten
  6. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  7. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  8. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  9. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  10. 2 tuntia sitten
  11. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  12. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  13. Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta
  14. Näytä lisää