Valikko
Kotimaa

Orpo tavoitteli linjapuheessaan keskiluokan ääniä: Puolue ei ole keskustellut tarpeeksi köyhyydestä

Orpo aikoo tehdä kaikki ministerivaihdokset kerralla.

Lappeenranta. Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu sisäministeri Petteri Orpo piti puheessaan linjauksensa hyvin yleisellä tasolla kampanjansa teemoihin nojaten.

”Emme aja minkään yksittäisen eturyhmän asiaa. Kokoomus on jokaisen suomalaisen puolue”, Orpo vakuutti puheessaan Lappeenrannassa sunnuntaina aamupäivällä.

Hän sanoi, että kokoomus on käynyt liian vähän keskustelua vähäosaisuudesta ja köyhyydestä.

”Tämä on suuri vahinko, koska juuri meillä kokoomuksessa on parhaat lääkkeet köyhyyteen: mahdollisuuksien tasa-arvo, työ, kannustavuus, hyvät peruspalvelut, koulutus.”

Orpo sanoi työllisyyden parantamisen olevan kokoomuksen tärkein tavoite tällä hallituskaudella.

Hän sanoi myös kokoomuksen pitävän kiinni hallitusohjelman tavoitteesta, jonka mukaan työehdoista ja palkoista sopiminen työpaikoilla tehdään mahdolliseksi.

Opettajat saivat Orpolta oman erityiskehunsa. Orpon mukaan kokoomuksen tavoitteena on pitää Suomi jatkossakin oppimisen ykkösmaana maailmassa.

Orpo oli valintansa jälkeen yhteydessä myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Kaksikon kanssa Orpo aikoi käydä lisäkeskusteluita maanantaina.

Kilpailukykysopimusta hän kommentoi kysyttäessä toteamalla, että se ei sido hallituksen käsiä sen enempää kuin on pakko.

Oman puolueensa kehittämisestä Orpolla oli idea heti äänestyksen jälkeen.

”Haluan kehittää kokoomuksen politiikkaa ihmiskasvoisempaan ja ihmistä välittävämpään suuntaan”, Orpo sanoi lauantaina ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan puolueen puheenjohtajana.

Puheenjohtajavaihdoksen myötä ministerisalkut jaetaan kokoomuksessa uudelleen. Tuore puheenjohtaja kertoi tekevänsä kaikki ministerivaihdot kerralla.

Puheenjohtajaäänestyksessä Orpon kilpakumppaneina olleiden Stubbin ja Elina Lepomäen tulevista tehtävistä puolueessa Orpo ei halunnut vielä lauantaina puhua.

Hän ainoastaan kiitti heitä puheessaan erikseen. ”En olisi voinut kuvitella parempia kirittäjiä. Kiitos Alex, kiitos Elina.”

Hän painotti yhtenäisen puolueen ja kansanliikkeen tärkeyttä tilanteessa, jossa oman ehdokkaansa tappion kokeneet ovat pettyneitä puheenjohtajavaalin tulokseen.

Orpo sanoi ymmärtävänsä ja kunnioittavansa kyseisiä tunteita ja pyrkivänsä ansaitsemaan kaikkien luottamuksen edestä johtamalla.

”Tiedän mistä löydän kaksi ammattilaista, kun niitä kokoomuksen sisältä tarvitsen”, Orpo sanoi.

Kokouspaikalla Lappeenrannassa oli lauantaina valinnan jälkeen erittäin tunteikas ilmapiiri. Osa puolueväestä riemuitsi Orpon voitosta, osa taas liikuttui syvästi väistyvän puheenjohtajan Stubbin kiitospuheesta.

Orpo oli lähellä saada voittoon vaadittavan ääniosuuden jo äänestyksen ensimmäisellä kierroksella. Puheenjohtajavaalin toisella kierroksella vastakkain olivat Orpo ja Stubb.

Lauantaina Orpo arveli voittonsa ratkenneen sillä, että kokoomusta kohtaan tunnettu luottamus rakoili Stubbin puheenjohtaja-aikana.

Hän kutsui Stubbia ilmiöksi, suureksi persoonaksi ja uuden ajan poliitikoksi, jonka tapa tehdä politiikkaa on erilainen ja joka teki matkan varrella joitakin virheitä.

Konkreettisin seikka Orpon puheessa oli se, että hänen mielestään ensimmäisen vieraan kielen opiskelu pitää aloittaa jo ensimmäisellä luokalla tai jo päiväkodissa.

Myös köyhillä lapsilla pitää olla oikeus ainakin yhteen harrastukseen, Orpo linjasi.

Hän oli puhunut samasta teemasta myös lauantaina kampanjapuheessaan.

Orpon mukaan Suomen on uskallettava uudistua tilanteessa vaikka tutkimusten mukaan 2030-luvulle tullessa mahdollisesti 30 prosenttia nykyisistä työpaikoista on kadonnut.

”Kansakuntien kilpailussa pärjäävät ne, jotka kykenevät hyödyntämään teknologian muutosta”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan turvallinen tulevaisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ihmisilä on mahdollisuus esimerkiksi opiskella uusi ammatti kun vanha menee alta.

”Taloudessa pitkälti kysymys uskalluksesta ja luottamuksesta”, Orpo sanoi.

Orpo kehui kampanjapuheidensa tapaan ”sitä ahkeraa joukkoa joka pitää Suomen pystyssä”.

Kun Suomea uhkaa kutistuminen, maksajien joukko kutistuu, jäljelle jäävien rasite kasvaa ja verot nousevat, Orpo listasi.

Tällöin kysymykseksi nousee Orpon mukaan se, saako korkeille veroille vastinetta.

”Ilman vahvaa keskiluokkaa ei ole hyvinvointia”, Orpo sanoi.

Hän toisti kampanjansa aikana toistamansa toiveen siitä, että hän haluaa kaikkien pysyvän mukana nopeassa muutoksessa.

”Minä tahdon, että jokainen –aivan jokainen –suomalainen pidetään mukana”, Orpo toisti.

Orpo kannusti puoluekenttää olemaan aktiivinen kymmenen kuukauden päässä oleviin kunnallisvaaleihin valmistautumisessa. Hän kertoi kokoomuksen olevan myös kuntapuolue, joka näkee kuntien aseman ja merkityksen entisestään vahvistuvan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kokoomus
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  3. 3

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  4. 4

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  9. 9

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  10. 10

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää