Kotimaa

Tuore selvitys: Kunniamurhan uhka on osa joidenkin koululaisten elämää Suomessa

Kunniaan liittyvän väkivallan muodot vaihtelevat sosiaalisesta rajoittamisesta vakavaan fyysiseen väkivaltaan.

Jotkut koululaiset ja opiskelijat elävät kunniamurhan uhan alla Suomessa, kertoo Ihmisoikeusliiton tuore selvitys. Uhka koskee selvityksen mukaan useampia kuin yksittäisiä henkilöitä.

Selvityksen mukaan Suomessa on mahdollisesti yritetty toteuttaa kunniamurhia tai sellaista on suunniteltu, mutta viranomaisten tiedossa ei ole yhtään varmasti toteutunutta henkirikosta. Suomessa asuvat henkilöt ovat kuitenkin voineet olla henkirikoksen uhrina tai tekijänä ulkomailla.

Ihmisoikeusliitto julkaisi maanantaina selvityksen kunniaan liittyvästä väkivallasta ja siihen puuttumisesta Suomessa.

Kunniaan liittyvällä väkivallalla tarkoitetaan sellaista väkivaltaa, jolla pyritään suojaamaan tai palauttamaan perheen, suvun tai yhteisön kunnia tai maine. Tekoihin liittyy epäily siitä, että henkilö ei noudata tai aio noudattaa sukupuoleen tai seksuaalisuuteen liittyviä käyttäytymissääntöjä.

Tällaista väkivaltaa esiintyy erityisesti eräillä Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian alueilla.

Kunniaan liittyvää painostusta ja väkivaltaa kohtaavat selvityksen mukaan etenkin tytöt ja nuoret naiset mutta myös naimisissa olevat ja eronneet naiset.

Se voi kohdistua myös poikiin ja miehiin. Näin on etenkin silloin, jos he kuuluvat sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin.

Selvityksen mukaan kunniaan liittyvän väkivallan muodot vaihtelevat Suomessa sosiaalisesta rajoittamisesta vakavaan henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan, joka voi viedä pahimmillaan uhrilta hengen.

Sosiaalinen rajoittaminen voi tarkoittaa esimerkiksi eristämistä kotiin tai jatkuvaa valvontaa.

Henkinen väkivalta ilmenee puolestaan muun muassa painostamisena, pukeutumisen rajoittamisena ja fyysisellä väkivallalla uhkaamisena.

”Selvityksen aineiston perusteella henkinen väkivalta on yleisin kunniaan liittyvän väkivallan muoto”, kertoo Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Maija Jäppinen.

Selvityksessä tehtyjen haastattelujen perusteella fyysinen väkivalta on puolestaan yleisemmin lyömistä, hakkaamista ja omaisuuden tuhoamista.

Väkivallan yleisyyttä ei kartoitettu selvityksessä.

Suomessa asuvia pakotetaan myös avioliittoon. Tällöin kyse on yleensä siitä, että tyttö tai nainen viedään ulkomaille avioliittoon pakottamista varten.

Pieni osa Ihmisoikeusliiton kyselyyn vastanneista opetusalan työntekijöistä on kohdannut tilanteita, joissa oppilas on ilmaissut henkensä olevan uhattuna, koska hänen väitetään loukanneen perheen tai yhteisön kunniaa.

”Tulosten perusteella ei voi tehdä päätelmiä ilmiön yleisyydestä. Aineisto kuitenkin vahvistaa, että Suomessa on koululaisia ja opiskelijoita, joiden elämässä kunniamurhan uhka on läsnä. Kyse on enemmän kuin yksittäistapauksista”, selvitys toteaa.

Muutama Ihmisoikeusliiton haastattelema henkilö kertoi kunniamurhan yrityksistä tai suunnitelluista kunniamurhista.

Sosiaalityöntekijän mukaan eräs miehensä jättänyt yksinhuoltajaäiti joutui kunniamurhan yrityksen kohteeksi. Naisen miespuoliset serkut olivat työntekijän mukaan matkustaneet kahdesta muusta EU-maasta Suomeen tappaakseen hänet, mutta poliisi esti aikeet ja poisti miehet maasta.

Opettaja puolestaan kertoi haastattelijoille oppilaastaan, joka oli muuttanut salaa perheensä kotikaupungista Ruotsista Suomeen. Oppilas pelkäsi opettajan mukaan henkensä puolesta, koska hän seurusteli pojan kanssa eikä perhe hyväksynyt suhdetta.

Haastateltavat kertoivat myös joistakin kunniamurhiksi epäillyistä tapauksista, joissa uhri tai tekijä on asunut Suomessa mutta mahdollinen henkirikos olisi tapahtunut ulkomailla.

Selvityksen mukaan suomalaisilla viranomaisilla ja muilla ammattilaisilla on yleisesti ottaen riittämättömät tiedot kunniaan liittyvän väkivallan yhteisöllisistä erityispiirteistä ja väkivaltaan puuttumisesta.

Selvitys perustuu pääosin haastatteluihin

 Ihmisoikeusliiton Kunniakäsitykset ja väkivalta -selvityksen tarkoituksena on tuottaa perustietoa kunniaan liittyvästä väkivallasta ja sen ilmentymisestä Suomessa.

 Selvityksen pääasiallisena aineistona oli 17 maahanmuuttajataustaisen henkilön ja 15 viranomaisten tai järjestöjen edustajan haastattelua vuosina 2015–2016.

 Maahanmuuttajataustaisista haastateltavista 15 oli naisia ja kaksi miehiä. He tai heidän perheenjäsenensä ovat kotoisin sellaisilta Lähi-idän, Pohjois-Afrikan ja Aasian alueilta, joissa kunniaan liittyvää väkivaltaa tiedetään esiintyvän.

 Lisäksi selvityksen aineistona oli valikoiduissa kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa toteutettu sähköinen kysely sekä Poliisihallituksen kanssa yhteistyössä kerätty poliisin asiakirja-aineisto.

 Ihmisoikeusliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Se on perustettu vuonna 1979.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  5. 5

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  6. 6

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen
  3. Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä
  4. Viron laivamatkailu ohitti ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisen reitin suosiossaan – ruotsalaisten matkailu Suomessa kuitenkin lisääntynyt
  5. Tilda Kiianlehto esitti pikkutyttönä elokuvassa Vilttitossua, eikä hän koskaan unohda hajua, joka lähti 5000 litrasta pilaantunutta pullataikinaa
  6. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  7. Mies otti naisen panttivangikseen radioasemalla Hollannissa – tilanne laukesi rauhallisesti
  8. Therese Johaug ei jäänyt Norjaan odottamaan dopingtuomiota – matkusti rikospaikalle Italiaan
  9. Kokematonkin tuunaaja onnistuu, kunhan välineet ovat oikeat – vanhat huonekalut saavat uuden ilmeen helposti
  10. Facebook-chatissa voi nyt pelata minigolfia, matopeliä ja Pacmania – Kaksi suomalaisvetoista yritystä kulkee uuden trendin etujoukoissa
  11. Toimittaja Ann-Mari Huhtaselle mökki tuo mieleen sen, kun isä vajosi pinnan alle ollessaan yksin järvenselällä – Mutta myös loputtoman risusavotan, lapsuuden vesileikit ja Jaffan pahvimukissa
  12. Näytä lisää