Valikko
Kotimaa

Suomi on edelleen kallis maa – ruoka maksaa viidenneksen enemmän kuin keskimäärin EU:ssa

Ruuan hinta on silti laskenut Suomessa kahden viime vuoden aikana. Hintatutkijan mukaan puhtaasta ja laadukkaasta ruuasta kannattaakin vähän maksaa.

Suomi on edelleen kallis maa. Täällä ruoka ja alkoholittomat juomat maksavat noin viidenneksen enemmän kuin EU-maissa keskimäärin, kertoo Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaisema hintavertailu.

Suomi sijoittuu Euroopan maiden ruuan hintojen vertailussa kärkipäähän Sveitsin, Itävallan ja muiden Pohjoismaiden jälkeen.

Kallein ruokakori on EU-maista Tanskassa, jossa se maksaa yli tuplasti verrattuna halvimpaan EU-maahan Puolaan. Lähimmäksi EU-maiden keskihintatasoa sijoittuvat Hollanti, Saksa ja Kreikka.

EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin koordinoimassa vertailussa käytetyt hinnat ovat vuoden 2015 keskihintoja. Kalleimpia Suomessa näyttävät olevan muihin EU-maihin nähden viljatuotteet, liha, vihannekset ja hedelmät. Halvimpia ovat öljyt, rasvat ja kala.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Harri Kananojan mukaan Suomen asema ei ole juuri muuttunut ruuan hintavertailussa 2000-luvulla.

”Suomalaiset eivät myöskään näe eroja kuin matkustamalla maasta toiseen”, hän muistuttaa.

Erityisen kallista Suomessa on alkoholi, jonka hinnoissa Suomi voittaa yhdessä Irlannin kanssa EU:n kalleimman maan tittelin. Alkoholijuomien hinnat ovat noin 70 prosenttia keskiarvoa korkeammat.

Arvokkainta tupakkaa sen sijaan käryttävät EU-maiden kansalaisista irlantilaiset ja britit. Siellä hintataso on keskimääräiseen verrattuna kaksinkertainen. Suomessa tupakka on keskihintaista, jopa piirun verran alle.

”Alkoholin ja tupakan hintaerot johtuvat verotuksesta”, Kananoja sanoo.

Ruuan hintatason tilanne on Suomessa valoisampi kuin vielä muutamia vuosia sitten, sanoo hintatutkija Ari Peltoniemi Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Peltoniemen mukaan vuonna 2008 elintarvikkeiden hintataso oli Suomessa 24,5 prosenttia yli EU:n keskitason, kun nyt hintataso on 19 prosenttia keskitasoa kalliimpi. Esimerkiksi Ruotsi oli tällöin Suomea jonkin verran halvempi, mutta nyt vähän kalliimpi.

Kun arvonlisäveroa laskettiin Suomessa vuonna 2009, hinnat lähtivät Peltoniemen mukaan hetkelliseen laskuun. Sitten ruuan hinta alkoi nousta kiihtyvää tahtia vuoden 2014 kevääseen asti.

”Sen jälkeen on tultu melko pitkä ajanjakso pienin askelin alaspäin. Ero yleisten kuluttajahintojen ja ruuan hintojen välillä on kaventunut.”

Suomessa ruuan ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat Peltoniemen mukaan 1,9 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2015. Kananojan mukaan ruuan hinta on laskenut myös tänä vuonna noin puolitoista prosenttia.

Suomen kalleutta selittää Peltoniemen mukaan muun muassa ruuan verotus, joka on ankarampaa kuin EU:ssa keskimäärin. Lisäksi makeisten ja virvoitusjuomien verotus näkyy tiettyjen tuotteiden hinnassa.

Ruuan hintavertailussa on ongelmana se, etteivät hinta ja laatu kulje käsi kädessä, Peltoniemi sanoo. Suomessa ruoka on hänen mukaansa laadultaan ja hygieniatasoltaan parempaa kuin Euroopan alhaisen hintatason maissa, kuten Albaniassa, Serbiassa ja Bulgariassa.

”Suomessa ruoka on puhdasta ja hyvää, joten siitä pitääkin vähän maksaa.”

Yksi syy ruuan halpenemiseen on ollut kauppaketjujen välinen hintakilpailu, jota on markkinoitu halpuutuksena. Pelaajia on silti päivittäistavarakaupan alalla Suomessa aika vähän, Peltoniemi sanoo.

Harvaan asuttu maa, jossa on vähän asukkaita, vaatisi uusilta tulijoilta suuria panostuksia, vaikka odotettavissa olevat hyödyt ovat rajalliset. Kauppapaikat on pitkälti jaettu jo nykypelureiden kesken.

”Hiekkalaatikko on jo valloitettu, eikä sinne ole kenenkään helppo tulla. Aina sitä toivoisi, että joku rohkea tulisi, mutta en usko, että niin tulee lähiaikoina tapahtumaan”, Peltoniemi sanoo.

Hän uskoo, että suurimmat ruuan hinnan alennukset on jo tehty. Jatkossa ruuan hinta pysynee lähellä nykytasoa tai lähtee pieneen nousuun, hän arvioi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuan hinta
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  10. 10

   Espoon piti rakentaa Finnoosta ympäristö­ystävällinen asuinalue, mutta toisin näyttää käyvän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää