Kotimaa

Kahvi ehkäisee monia yleisiä sairauksia – parhaat terveysvaikutukset saa neljällä kupilla päivässä

Kahvi voi olla terveellisempää kuin usein luullaan, ja vaaleapaahtoinen on tummapaahtoista terveellisempää.

Suomalaiset ovat hulluna kahviin, eikä tämä ole välttämättä huono asia, sillä jo muutaman kupillisen terveysvaikutukset ovat suuret.

Kahvin sisältämien antioksidanttien ja kofeiinin on kansanterveystieteen emeritusprofessori Jaakko Tuomilehdon mukaan jo kauan tunnettu ehkäisevän monia yleisiä sairauksia.

”Kahvi on puhdas, terveellinen ja kaloriton juoma, jossa on erilaisia kasviuutteita, jotka vaikuttavat positiivisesti terveyteen”, Tuomilehto kertoo.

Kahvin sisältämät antioksidantit vaikuttavat monella tavalla kehoon. Kahvi ehkäisee muun muassa sydänverisuonitauteja ja parantaa maksasolujen terveyttä.

”Kahvi estää maksasyövän kehittymistä ja maksan rasvoittumista, joka johtuu usein lihavuudesta tai alkoholin käytöstä”, Tuomilehto tarkentaa.

Kahvi vaikuttaa hyvällä tavalla myös aivojen hyvinvointiin. Se parantaa muistia, vähentää muistihäiriöitä ja Alzheimerin tautia. Myös Parkinsonin taudin kohdalla kahvin ehkäisevä vaikutus on Tuomilehdon mukaan tunnettu asia.

Erilaisia syöpiäkin voi Tuomilehdon mukaan ehkäistä kahvin avulla.

”Kahvilla voi ehkäistä erityisesti maksasyöpää ja suolistosyöpiä yleisestikin. On myös viitteitä siitä, että kahvin sisältämä kofeiini voi ehkäistä ihosyöpiä.”

Suomessa yleistä, tyypin 2 diabetestakin voi ehkäistä kahvin avulla. Vaikutukset ovat Tuomilehdon mukaan selviä.

”Kupillinen kahvia päivässä vähentää diabetesriskiä suunnilleen kymmenen prosenttia pitkällä tähtäimellä. Jos juo kymmenen kuppia päivässä, riski alkaa olla 70–80 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät kahvia juo.”

Kahvin juonnilla voi olla myös negatiivisia vaikutuksia, joista monet saattavat tunnistaa piristävän vaikutuksen iltaisin. Kahvin vaikutus vireyteen on geneettinen.

”Joillain ihmisillä kahvin vireysvaikutus tulee erittäin voimakkaana, mikä taas estää unen tuloa. Osalla ihmisistä tällaista geneettistä taustaa ei kuitenkaan ole, ja he voivat juoda kahvia huoletta ennen nukkumaanmenoakin”, professori Tuomilehto sanoo.

Liikaa kahvia hörppiessä voi olla vaarana kofeiinin yliannostus. Tämä ilmenee sydämentykytyksenä, vapinana ja huonona olona.

”Jos kymmenen kupin päiväannos ylittyy, voi näitä oireita esiintyä. Suomalaisista kuitenkin 20 prosenttia juo kahvia yli tuon määrän, eikä heille tule kyseisiä oireita. Tämä on siis hyvin yksilöllistä.”

Kahvissa on kemikaaleja, jotka nostavat kolesterolia. Kemikaalien päätymistä juomaan voi Tuomilehdon mukaan parhaiten ehkäistä suodatinpaperin avulla.

Kahvin sisältämät hapot eivät ole ärtyneelle mahalle hyväksi, ja jotkut kahvin ystävät voivat kärsiä närästyksestä.

Parhaat terveysvaikutukset saavutetaan Tuomilehdon mukaan neljällä kupilla päivässä.

”Terveysvaikutukset alkavat näkyä siinä kolmen kupin jälkeen. Joidenkin tautien kohdalla näyttää siltä, että vaikutusta ei lisätä, jos määrä nousee kuuden kupin yli. Diabeteksen ja Parkinsonin taudin kohdalla ei kuitenkaan ole tältä kannalta katsoen ylärajaa.”

Parasta on suodatettu, vaaleapaahtoinen kahvi. Vaaleapaahtoista kannattaa suosia, sillä tummaksi paahtaminen tuhoaa kahvissa olevia antioksidantteja ja vitamiineja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kahvi
 • Terveys
 • antioksidantit
 • Parkinsonin tauti
 • Diabetes

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää