Valikko
Kotimaa

Mediatalot pettyivät Yle-työryhmän linjauksiin – ”Oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä”

Ylen Lauri Kivinen: ”Ei ollut lainkaan itsestäänselvää, että yhteisymmärrykseen päästään.”

Viestinnän keskusliitossa Yleisradio-työryhmän esityksiä pidetään oikeansuuntaisina, mutta ne jäivät ”hyvin pienimuotoisiksi”, sanoo liiton vt. toimitusjohtaja Jukka Holmnberg.

Esitykset eivät juuri muuta julkisen palvelun yhtiön vahvaa asemaa suhteessa yksityisesti omistettuihin medioihin, Holmberg arvioi.

Holmberg on pettynyt siihen, ettei poliitikoilla ollut rohkeutta pienentää Ylen budjettia aikana, jolloin kaikista muista julkisista menoista leikataan ja yksityisen median tulot ovat pudonneet muutamassa vuodessa viidenneksellä.

Monimuotoisuuden edistämistehtävä saa liitolta kehuja.

Holmbergin mukaan Ylen valvontaa olisi voinut tehostaa enemmän.

”On tärkeää, että Ylen julkisen palvelun tehtävän toteutumista ja markkinavaikutuksia arvioidaan myös yhtiön ulkopuolisten asiantuntijoiden voimin. Tämän Ylen hallintoneuvostolle jääneen valvontatehtävän onnistuminen vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka kohtuullisiksi lehdistön ja muun yksityisen median toimintaedellytykset tulevaisuudessa muotoutuvat”, Holmberg korostaa tiedotteessa.

Ylen paluu STT:n asiakkaaksi olisi Viestinnän keskusliiton mukaan merkittävä parannus sanomalehdille tärkeän tietotoimiston taloudelle.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen on tyytyväinen, että Yleä koskevat keskeiset ratkaisut on saatu aikaan yksimielisesti ja parlamentaarisessa menettelyssä.

”Ei ollut lainkaan itsestäänselvää, että yhteisymmärrykseen päästään”, Kivinen huomauttaa ja kiittelee, että työryhmän linjaukset tuovat nyt selkeyttä toimintaan, kun esimerkiksi hallintoneuvoston rooli vahvistuu: ”Meillä on selvä isänsä.”

Tosin hän harmittelee sitä, että yhtiön tulot on nyt jäädytetty vuosiksi, vaikka kustannustaso nousee: ”Meidän pitää tehdä valintoja, kun resurssit ovat rajalliset.” Yhtiön nettotulojen vähenemisen hän uskoo aiheuttavan henkilöstövähennyksiä.

Kivinen viittaa myös tuleviin teknisiin muutoksiin, kuten tv-kanavien siirtymiseen verkkoon ja tv-standardien tuloon lopullisesti ehkä 2020.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) johtaman työryhmän mukaan Yle-vero säilyy, mutta siihen ei tehdä indeksitarkistusta mahdollisesti koko vaalikaudella. Työryhmä edellyttää myös, että Yle lisää tuntuvasti ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuotantoyhtiöiltä, tuotantopalveluiden tuottajilta ja muulta luovalta alalta.

”Nämä linjaukset näyttävät heijastavan odotuksia, joita yhteiskunnassa Ylen suhteen on. Erilaisten hankintojen lisäämisellä on merkittäviä vaikutuksia Ylen omaan tuotantoon”, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan on hyvä, ettei lainsäädännöllä rajoitetaan verkkotoimintaa, mutta silti Ylenkin pitää miettiä, miten verkkojulkaisemista suunnataan esimerkiksi alueellisesti ja maakunnallisesti.

Sanomalehtien liiton puheenjohtajan Petteri Putkirannan mukaan oikean suuntaista esityksessä on hallintoneuvoston sekä pysyvän asiantuntijaroolin vahvistaminen Ylen strategiasta päättämisessä.

Putkiranta pitää hyvänä myös vaatimusta siitä, että Ylen tehtäviin vastedes kuuluu edistää sananvapautta ja median monimuotoisuutta.

Esityksen mukaan Ylen toimintaa tulee arvioida osana viestintämarkkinoiden kokonaisuutta. Se antaa Putkirannan mukaan hallintoneuvostolle ja asiantuntijoille mahdollisuuden suunnata toimintaa niille alueille joissa julkinen palvelu parhaiten täydentää yksityistä sektoria.

”Nähtäväksi jää kuinka tämä toteutuu”, Putkiranta sanoo.

”Pettymys esityksessä on Ylen rahoituksen säilyttäminen samalla tasolla tilanteessa, jossa muu julkinen sektori ja varsinkin yksityinen media joutuu jatkuvasti tehostamaan. Myös valvonnan riippumattomuuden kehittäminen jää puolitiehen. ”

Kansanedustaja Satosen johtama parlamentaarinen työryhmä ohjeistaa linjauksessaan Yleisradiota aloittamaan ”neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan Suomen Tietotoimisto STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvataan monimuotoisen median säilymisen kannalta tärkeä kansallinen perusuutispalvelu Suomessa”.

STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson, onko Suomessa muita kansallisia perusuutispalveluita kuin STT, joka voisi tulla tässä kysymykseen?

”Ei. Minun tiedossani ei sellaista ole”, Pettersson vastaa.

Petterssonin mukaan tekstin muotoilu viittaa siihen, että Yle kannustetaan palaamaan STT:n asiakkaaksi, jollainen se oli vuoteen 2007 saakka.

”Tämä on erittäin tyypillinen eurooppalainen ratkaisu, Suomen ratkaisu on epätyypillinen.”

Eikö esimerkiksi Helsingin Sanomat voisi hoitaa vastaavaa perusuutispalvelua?

”En halua ottaa mitään kantaa Helsingin Sanomiin, Sanoma on STT:n suurin omistaja.”

”En näe, että HS sillä lailla pystyisi penetroitumaan koko maakuntalehdistöä palvelevaksi kuin kilpailuneutraali osuuskuntamainen järjestely, jollainen STT on vaikka se osakeyhtiö onkin. Se on kaikkia hyödyntävä, suomalaisen median laajasti omistama ja sen palveluista nauttiva, hyvin pohjoismainen malli.”

Onnistuiko STT:n lobbaus hyvin?

”En halua vastata lobbauskysymykseen. Olen erittäin tyytyväinen, että työryhmä ymmärtää ahdinkoa, jossa kaupallinen media on. STT:n vahvistaminen ja ylläpito hyödyntää koko sen asiakaskuntaa. Se on kilpailuneutraali vaihtoehto ja siitä hyötyvät kaikki.”

Työryhmä ohjeistaa Yleä myös lisäämään ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta 30–35 prosentilla vuoteen 2022 mennessä.

Ovatko nämä molemmat ohjeistukset eräänlaisia elinkeinotukia?

”Aika hassusti muotoiltu. Vierastan elinkeinotuki-sanaa tässä yhteydessä.”

Pettersson muistuttaa, että Suomessa ei ole lehdistötukea niin kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Hän kehuu sitä, että valtiovalta on moniarvoisen viestinnän turvaamiseksi ymmärtänyt, että sen täytyy ryhtyä ”tiettyihin toimiin”.

Kyseessä ei siis mielestänne ole STT:n ja Ylen ”haulikkoavioliitto”?

”Kukaan ei ole pakottanut Yleä ostamaan mitään. Yle odottaa saavansa palvelulleen arvoa, ja meidän täytyy huolehtia, että meillä on tyytyväinen asiakas.”

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia, joka on STT:n suurin omistaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • Viestintä
 • Sanomalehdet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Washington hyytyi Trumpin sotkuihin

  5. 5

   Palkittu eliittisotilas Trumpille: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  6. 6

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  7. 7

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  8. 8

   Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä

  9. 9

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  10. 10

   Suomen juomavesi on maailman parasta – Miksi tänne silti tuodaan vettä moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  4. 4

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  10. 10

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää