Valikko
Kotimaa

Mediatalot pettyivät Yle-työryhmän linjauksiin – ”Oikeansuuntaisia, mutta riittämättömiä”

Ylen Lauri Kivinen: ”Ei ollut lainkaan itsestäänselvää, että yhteisymmärrykseen päästään.”

Viestinnän keskusliitossa Yleisradio-työryhmän esityksiä pidetään oikeansuuntaisina, mutta ne jäivät ”hyvin pienimuotoisiksi”, sanoo liiton vt. toimitusjohtaja Jukka Holmnberg.

Esitykset eivät juuri muuta julkisen palvelun yhtiön vahvaa asemaa suhteessa yksityisesti omistettuihin medioihin, Holmberg arvioi.

Holmberg on pettynyt siihen, ettei poliitikoilla ollut rohkeutta pienentää Ylen budjettia aikana, jolloin kaikista muista julkisista menoista leikataan ja yksityisen median tulot ovat pudonneet muutamassa vuodessa viidenneksellä.

Monimuotoisuuden edistämistehtävä saa liitolta kehuja.

Holmbergin mukaan Ylen valvontaa olisi voinut tehostaa enemmän.

”On tärkeää, että Ylen julkisen palvelun tehtävän toteutumista ja markkinavaikutuksia arvioidaan myös yhtiön ulkopuolisten asiantuntijoiden voimin. Tämän Ylen hallintoneuvostolle jääneen valvontatehtävän onnistuminen vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka kohtuullisiksi lehdistön ja muun yksityisen median toimintaedellytykset tulevaisuudessa muotoutuvat”, Holmberg korostaa tiedotteessa.

Ylen paluu STT:n asiakkaaksi olisi Viestinnän keskusliiton mukaan merkittävä parannus sanomalehdille tärkeän tietotoimiston taloudelle.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen on tyytyväinen, että Yleä koskevat keskeiset ratkaisut on saatu aikaan yksimielisesti ja parlamentaarisessa menettelyssä.

”Ei ollut lainkaan itsestäänselvää, että yhteisymmärrykseen päästään”, Kivinen huomauttaa ja kiittelee, että työryhmän linjaukset tuovat nyt selkeyttä toimintaan, kun esimerkiksi hallintoneuvoston rooli vahvistuu: ”Meillä on selvä isänsä.”

Tosin hän harmittelee sitä, että yhtiön tulot on nyt jäädytetty vuosiksi, vaikka kustannustaso nousee: ”Meidän pitää tehdä valintoja, kun resurssit ovat rajalliset.” Yhtiön nettotulojen vähenemisen hän uskoo aiheuttavan henkilöstövähennyksiä.

Kivinen viittaa myös tuleviin teknisiin muutoksiin, kuten tv-kanavien siirtymiseen verkkoon ja tv-standardien tuloon lopullisesti ehkä 2020.

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) johtaman työryhmän mukaan Yle-vero säilyy, mutta siihen ei tehdä indeksitarkistusta mahdollisesti koko vaalikaudella. Työryhmä edellyttää myös, että Yle lisää tuntuvasti ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuotantoyhtiöiltä, tuotantopalveluiden tuottajilta ja muulta luovalta alalta.

”Nämä linjaukset näyttävät heijastavan odotuksia, joita yhteiskunnassa Ylen suhteen on. Erilaisten hankintojen lisäämisellä on merkittäviä vaikutuksia Ylen omaan tuotantoon”, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan on hyvä, ettei lainsäädännöllä rajoitetaan verkkotoimintaa, mutta silti Ylenkin pitää miettiä, miten verkkojulkaisemista suunnataan esimerkiksi alueellisesti ja maakunnallisesti.

Sanomalehtien liiton puheenjohtajan Petteri Putkirannan mukaan oikean suuntaista esityksessä on hallintoneuvoston sekä pysyvän asiantuntijaroolin vahvistaminen Ylen strategiasta päättämisessä.

Putkiranta pitää hyvänä myös vaatimusta siitä, että Ylen tehtäviin vastedes kuuluu edistää sananvapautta ja median monimuotoisuutta.

Esityksen mukaan Ylen toimintaa tulee arvioida osana viestintämarkkinoiden kokonaisuutta. Se antaa Putkirannan mukaan hallintoneuvostolle ja asiantuntijoille mahdollisuuden suunnata toimintaa niille alueille joissa julkinen palvelu parhaiten täydentää yksityistä sektoria.

”Nähtäväksi jää kuinka tämä toteutuu”, Putkiranta sanoo.

”Pettymys esityksessä on Ylen rahoituksen säilyttäminen samalla tasolla tilanteessa, jossa muu julkinen sektori ja varsinkin yksityinen media joutuu jatkuvasti tehostamaan. Myös valvonnan riippumattomuuden kehittäminen jää puolitiehen. ”

Kansanedustaja Satosen johtama parlamentaarinen työryhmä ohjeistaa linjauksessaan Yleisradiota aloittamaan ”neuvottelut kaupallisen median kanssa tavoitteenaan Suomen Tietotoimisto STT:n asiakkuus tai muu järjestely, jolla turvataan monimuotoisen median säilymisen kannalta tärkeä kansallinen perusuutispalvelu Suomessa”.

STT:n päätoimittaja ja toimitusjohtaja Mika Pettersson, onko Suomessa muita kansallisia perusuutispalveluita kuin STT, joka voisi tulla tässä kysymykseen?

”Ei. Minun tiedossani ei sellaista ole”, Pettersson vastaa.

Petterssonin mukaan tekstin muotoilu viittaa siihen, että Yle kannustetaan palaamaan STT:n asiakkaaksi, jollainen se oli vuoteen 2007 saakka.

”Tämä on erittäin tyypillinen eurooppalainen ratkaisu, Suomen ratkaisu on epätyypillinen.”

Eikö esimerkiksi Helsingin Sanomat voisi hoitaa vastaavaa perusuutispalvelua?

”En halua ottaa mitään kantaa Helsingin Sanomiin, Sanoma on STT:n suurin omistaja.”

”En näe, että HS sillä lailla pystyisi penetroitumaan koko maakuntalehdistöä palvelevaksi kuin kilpailuneutraali osuuskuntamainen järjestely, jollainen STT on vaikka se osakeyhtiö onkin. Se on kaikkia hyödyntävä, suomalaisen median laajasti omistama ja sen palveluista nauttiva, hyvin pohjoismainen malli.”

Onnistuiko STT:n lobbaus hyvin?

”En halua vastata lobbauskysymykseen. Olen erittäin tyytyväinen, että työryhmä ymmärtää ahdinkoa, jossa kaupallinen media on. STT:n vahvistaminen ja ylläpito hyödyntää koko sen asiakaskuntaa. Se on kilpailuneutraali vaihtoehto ja siitä hyötyvät kaikki.”

Työryhmä ohjeistaa Yleä myös lisäämään ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta 30–35 prosentilla vuoteen 2022 mennessä.

Ovatko nämä molemmat ohjeistukset eräänlaisia elinkeinotukia?

”Aika hassusti muotoiltu. Vierastan elinkeinotuki-sanaa tässä yhteydessä.”

Pettersson muistuttaa, että Suomessa ei ole lehdistötukea niin kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Hän kehuu sitä, että valtiovalta on moniarvoisen viestinnän turvaamiseksi ymmärtänyt, että sen täytyy ryhtyä ”tiettyihin toimiin”.

Kyseessä ei siis mielestänne ole STT:n ja Ylen ”haulikkoavioliitto”?

”Kukaan ei ole pakottanut Yleä ostamaan mitään. Yle odottaa saavansa palvelulleen arvoa, ja meidän täytyy huolehtia, että meillä on tyytyväinen asiakas.”

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia, joka on STT:n suurin omistaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle
 • viestintä
 • Sanomalehdet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  4. 4

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  5. 5

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  6. 6

   Vladimir Putinille osoitettu kirje päätyi ruotsalaismiehen postilaatikkoon Skåneen – postilaitoskin ihmeissään

  7. 7

   Helsingin uusissa K-18-pakohuoneissa on kauhua, kannibalismia ja oikeita näyttelijöitä pelottelemassa – tällaisia pelit ovat

  8. 8

   Trump ryhtyi romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tiistaina allekirjoitetun asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  9. 9

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  10. 10

   Junioriurheilijan seuranvaihto maksoi peräti 5 000 euroa – tässä syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää