Valikko
Kotimaa

Asiantuntijat kommentoivat: Suomi hivuttautui lähemmäs Natoa, mutta ”hyppy jäi tekemättä”

Entinen suurlähettiläs Pauli Järvenpää, puolustusvaltiokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ja eduskunnan seurantaryhmän jäsen Markus Mustajärvi (vas) arvioivat tuoretta ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.

”Suomen Nato-kanta muuttui”, arvioi Viron International Centre for Defence and Security -keskuksen vanhempi tutkija, entinen suurlähettiläs Pauli Järvenpää.

”Kun kaksi edellistä hallitusta (Katainen, Stubb) sulkivat pois mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä, tässä selonteossa jäsenyyden hakeminen jää avoimeksi.”

”Tosin, ei jäsenyys ole käytännössä yhtään lähempänä kuin ennenkään, mutta ei se ole myöskään poissuljettua.”

Järvenpää toteaa, että vaikka selonteko kuvaa rehellisesti Suomen nykyistä toimintaympäristöä, johtopäätös jää tekemättä.

”Kun tullaan kallion kielekkeelle, josta pitäisi hypätä seuraavalle kielekkeelle, hyppy jää tekemättä.”

Järvenpään mukaan selonteko korostaa aiempaa selvemmin Suomen ja Yhdysvaltain välisiä suhteita.

”Tässä on paljon tekstiä, joka on puuttunut aiemmista selonteoista. Suomi on nyt etunojassa Yhdysvaltain kanssa tehtävään yhteistyöhön, myös sotilaalliseen yhteistyöhön, josta ei ole aiemmin puhuttu.”

Suomi-Ruotsi yhteistyöhön ei selonteko tuo Järvenpään mielestä enää uutta kulmaa.

”Mutta jos toteutuu se, mistä selonteko puhuu, kyllä se tarkoittaa, että Suomen ja Ruotsin yhteistyössä otetaan pitkä askel jopa yhteisen puolustuksen saralla.”

Järvenpää pitää nykytavoin käyttäytyvää Venäjää Suomelle uhkana.

”Venäjä on uhka Itämeren alueen tasapainolle; siis se Venäjä, joka on anastanut Krimin Ukrainalta ja joka avustaa Ukrainaa vastaan erilaisia sotaa käyviä joukkioita omassa maassaan. Näin käyttäytyvä Venäjä on ympäristölleen ja myös Suomelle uhka.”

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) pitää selontekoa realistisena. Selonteko lisää Kanervan mukaan myös mahdollisen Nato-jäsenyyden ymmärrettävyyttä.

Kanerva arvioi, että selonteko kuvaa selväsanaisesti turvallisuustilanteen heikkenemistä Suomen lähialueilla.

”Sotilaallinen toimeliaisuus on selvästi lisääntynyt Itämeren alueella. Se on tosiasia, jota ei voi kieltää.”

Kanervan mukaan selonteko ei luonnehdi Venäjää Suomelle uhkana.

”Selonteossa ei tällaista sanota. Siinä puhutaan Itämeren piirissä olevan tilanteen luomasta uhasta. Ei ole näkymää, että Suomen ja Venäjän kahdenkeskiset suhteet kriisiytyisivät. Yleinen tilanne on alueella kuitenkin huolestuttavampi kuin pitkään aikaan.”

Kanervan mukaan Nato-jäsenyys on Suomelle nyt ”eräs realistinen näkymä”.

”Se tässä kerrotaan, eikä sitä salailla. Ei selonteko sano, että menemme Natoon, mutta ei siinä myöskään haluta sanoa sitä, että emme mene Natoon. Muotoilu on tarkkaan punnittu ja se vastaa todellisuutta ulko-ja turvallisuuspolitiikassa.”

Kanervan mukaan selonteko korostaa myös selvästi Yhdysvaltain merkitystä Suomen turvallisuudelle.

”Suhteet ovat vuosien myötä parantuneet ja sotilaallinen yhteistyö tiivistynyt. Se, että Yhdysvaltain suhteissa on tähän suuntaan menty, perustuu myös sotilaalliseen arvioon.”

”Ja olisi vaikea kuvitella, että Suomen sotilaallinen suorituskyky olisi ilman Yhdysvaltojen kanssa tehtävää yhteistyötä näin vahva kuin se on.”

Eduskunnan seurantaryhmän ja puolustusvaliokunnan jäsen, Markus Mustajärvi (vas) sanoo, että selonteko vie Suomea lähemmäksi Natoa ja Yhdysvaltoja.

”Selonteossa on vahva Nato- ja Amerikka-painotus. Naton lisäksi selonteko vie Suomea vahvasti myös lähemmäksi Amerikkaa. Minusta se on huolestuttavaa. ”

”Tässä hyväksytään sotilaallisen voiman keskittäminen Itämeren alueella ja annetaan mielikuva, että Nato vakauttaisi tilannetta. Ratkaisu kiristyneessä kansainvälisessä tilanteessa ei ole se, että Itämeren alueesta tulee entistä rajumman varustelun keskus.”

Mustajärvi varoittaa myös viemästä Suomea Natoon Ruotsin kautta.

”Suomi ja Ruotsi voivat kyllä tiivistää yhteistyötään, mutta sekään ei saa olla takaovi Suomen linjan muuttamiselle. Suomi ei ole antanut avointa valtakirjaa sotilaalliseen yhteistyöhön Lissabonin sopimuksen lausekkeiden tai Nato-isäntämaa-sopimuksen kautta.”

Selonteko maalaa Mustajärven mukaan Venäjästä myös uhkakuvaa Suomelle.

”Selonteossa toinen suupieli sanoo, että Venäjää ei ole uhka. Toinen suupieli viittaa, että Venäjä uhka olisi. Ainakin sen verran vahvaa kielenkäyttö selonteossa on.”

Mustajärvi ennakoi, että perinteinen konsensus-henki ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa rikkoutuu.

”En voi omalta osaltani tätä eduskunnassa kyllä hyväksyä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  9. 9

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  10. 10

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää